El grup HM Hospitales segueix apostant per expandir la seva presència a Catalunya. Els objectius més immediats són incorporar, durant aquest mateix mes d'abril, una planta completa de maternitat a l'Hospital HM Nou Delfos de Barcelona, a l'avinguda de Vallcarca 151, però també fer un nou hospital HM Sant Jordi al barri de Sant Andreu de la capital catalana. Aquest segon projecte es preveu que es tanqui a curt termini, però encara no hi ha dates marcades.
Amb aquests objectius, aquesta empresa familiar madrilenya obre la seva segona gran etapa després d'aterrar el desembre del 2017 a Catalunya, quan van arribar i van invertir amb l'adquisició del Centre Mèdic Delfos (ara HM Nou Delfos) i, el 2018 es va adquirir el ja citat HM Sant Jordi i a finals de 2019 l'històric hospital pediàtric HM Nens, al barri de l'Eixample, ara Hospital HM Nens, així com 3 policlínics..
ON ECONOMIA ha pogut parlar amb el Dr. Juan Abarca, president del Grup HM Hospitals. "Tenim un model de gestió diferent, quan obrim un hospital no posem gerents. Per exemple, quan arribem a Barcelona, el primer que vam fer va ser tancar la maternitat perquè vaig considerar que no hi havien les condicions. Fem l'esforç de 'neteja' per començar a construir i posar el model de negoci basat en xarxa. I concentrem l'activitat per territoris, igual que fem a Madrid, Galícia o Màlaga". Fins a dia d'avui, la inversió realitzada a Catalunya pel grup és superior als 100 milions d'euros.
Nova planta de Maternitat
La inversió amb la nova planta de Maternitat, que tindrà HM Nou Delfos, ha suposat una inversió d'1,9 milions d'euros i amb aquest servei, HM Hospitals culmina el projecte de remodelació d'HM Nou Delfos i oferirà als ciutadans de Barcelona i la seva Àrea Metropolitana una atenció 360, és a dir, des del naixement a la defunció passant per l'edat infantil i adolescent en HM Nens, que és l'hospital monogràfic infantil de Barcelona. "No podem renunciar, si volem fer alguna cosa, a una maternitat. Tindrem una planta amb dos UTPRs', habitacions específiques de parts, UCI pediàtrica, urgències ginecològiques i obstètriques 24h i serveis específics per al part natural o personalitzat. Aquest mes de maig es posarà en marxa, és un servei més. Necessitem més pacients, per desplegar la nostra capacitat en abordar la complexitat, fer més serveis i tenir més sinèrgies. Tots els hospitals són HM, tots funcionen igual i amb les mateixes exigències", afegeix Abarca.
"Amb Colau, fa quatre anys que esperem una llicència"
Però el camí d'aquests últims anys no ha estat fàcil. Diversos factors són els responsables: "Hem patit en primera persona la lentitud de la tramitació de llicències durant l'etapa del mandat de l'alcaldessa Ada Colau, fa quatre anys que esperem una llicència per fer un nou Hospital HM Sant Jordi, a Sant Andreu, i ara creiem que a final d'any la tindrem. Hem estat totalment aturadíssims. Més enllà que siguem sanitat privada o tenir ideologies contràries, has de mirar el benefici conjunt". La dificultat de completar el model, sumat també a una pandèmia, ha produït que l'any passat, el 2023, HM Hospitals a Catalunya fos el primer any amb EBITDA positiu. "Hem estat cinc anys seguits perdent diners a Catalunya. Ara estem encantats, era una aposta i també hem patit la covid, però aquesta és la realitat i ho suportem com a grup familiar que som, sense grups d'inversió darrere, que no són dolents, però no comptem amb això en aquest cas".
A partir d'aquí, en què basen el creixement? Els anomenats policlínics són bàsics. En paral·lel als tres hospitals a Catalunya, HM també té tres policlínics al barri de Collblanc (L'Hospitalet), Viladecans i Sant Andreu de la Barca. "Els policlínics són punts d'atenció en proximitat. Per exemple, a Madrid tenim tres centres grans que aglutinen la complexitat i després hi ha 15 policlínics que donen suport a l'aspecte comarcal, per portar la marca HM més a prop dels pacients". Tal com ens avança el Dr. Avarca, les intencions a Catalunya passen per continuar creixent, però subratlla que per a això fa falta activitat de volum. "La cartera de serveis que tenim a Madrid, fruit de 34 anys, és difícil de replicar aquí, però aspirem a més. La conclusió és que hem de tenir més hospitals ja sigui d'obra nova o absorció i espero, en els propers mesos, presentar coses", afegeix.
"La competència entre la pública i la privada és bona"
En paral·lel al mateix sistema de gestió, també és interessant entendre les relacions amb altres actors del món sanitari i assistencial per comprendre el model de negoci d'un hospital. "Els hospitals no competeixen entre si, col·laboren entre ells. La nostra estratègia és sumar a la generació d'un ecosistema que intenti abordar valor a la societat amb l'atracció de talent". Per això, en el cas del grup HM Hospitals, a Madrid ja compten amb universitat pròpia i a Barcelona han obert un institut de formacions biosanitàries, entre els altres. Tot forma part d'una estructura diferencial que troba un buit respecte a altres grups mèdics.
El talent i la formació també són clau, així com les relacions amb les mútues o el feedback amb el sector públic. El Dr. Abarca ho té clar: "La nostra projecció és continuar creixent per tenir més sinergies assistencials, augmentant la complexitat. Per a mi, la competència no són els grups privats sinó el sector públic a nivell de qualitat. Prefereixo que un pacient se'n vagi a un altre hospital privat que a un hospital públic. Si no, per què un pacient paga una mútua? La competència entre la pública i la privada és bona perquè al privat li obliga a pensar en competència assistencial i a la pública, augmentar la competitivitat".
Actualment, HM Nou Delfos ocupa el setè lloc dels hospitals privats de Barcelona i vintè segon a nivell espanyol del rànquing 'Monitor de Reputació Sanitària' elaborat per Merco. La facturació del grup s'eleva ja als 663 milions d'euros el 2023, amb més de 6.500 treballadors a tot Espanya a través d'una xarxa d'hospitals funcionant com un de sol. 49 centres, dels quals: 21 hospitals, 22 policlínics, 3 centres integrals (Oncologia, cardiologia i Neurociències), 3 centres especialitzats (Oftalmologia, Medicina de la Reproducció, Dental), repartits entre Madrid, Catalunya, Castella i Lleó, Galícia i Andalusia.