Després de més d'un any en caiguda lliure de clients i pèrdues, Holaluz s'enfronta ara a una vaga indefinida convocada per la plantilla a partir del 14 de febrer, davant del que consideren "un ERO encobert". Van tancar l'any amb una prohibició del teletreball que, tenint en compte que era un dels beneficis dels treballadors, que tenen els seus sous congelats, ho consideren com una invitació a deixar l'empresa, segons expliquen fonts del comitè d'empresa.
El comunicat del comitè, format per UGT i CGT, lamenten "la dràstica decisió de tornar a la presencialitat total després de 5 anys de flexibilitat laboral i teletreball opcional", que "tenint en compte l'empitjorament en l'últim període de les condicions laborals", consideraven com "una condició indispensable".
Fonts del comitè d'empresa recorden a ON ECONOMIA que l'ERO de l'any passat es va saldar amb 200 sortides d'una plantilla de 600 persones i que durant l'any hi va haver un degoteig d'acomiadaments que va arribar als 40 i "molta altra gent que ha anat sortint de l'empresa" fins a arribar a una plantilla que actualment és de 250 treballadors en la comercialitzadora elèctrica. L'empresa està dividida en tres i en les altres dues es troben els instal·ladors, d'una banda, i els venedors, per una altra.
El mes de novembre passat, el desconegut fons amb seu a Barcelona Icosium Investment va entrar com a nou accionista a Holaluz amb una injecció de 22 milions d'euros i tres càrrecs al consell d'administració. Era un pas més per intentar salvar una crisi forjada per la sobredimensió de les previsions després del boom de les renovables de 2022, que va precipitar unes pèrdues de 26,16 milions el 2023, cinc vegades superior a l'any anterior, i de 13,5 milions d'euros en el primer semestre de 2024. La crisi va motivar també enfrontaments frontals en el consell d'administració.
"Si al cap i a la fi, l'empresa no cuida a l'únic que li queda, que són els treballadors, es quedaran només els qui no tinguin alternativa i es convertirà en una empresa zombie", auguren aquestes mateixes fonts.
El comitè denuncia la contradicció que "una empresa que al·lega advocar per la sostenibilitat" no mantingui el teletreball, que "ha permès a moltes persones treballadores habitar en zones rurals, conciliar amb les seves vides personals familiars" i redueix la contaminació pels desplaçaments amb cotxe.
El setembre de l'any passat, l'empresa va proposar de passar de la lliure conciliació del teletreball a tres dies per setmana en remot, a la qual cosa els treballadors es van negar. "Durant les negociacions hi va haver poques concessions per part de l'empresa. Malgrat les amenaces de la companyia, la plantilla va rebutjar la proposta", relata el comunicat del comitè.
Al desembre, l'empresa va imposar una Modificació Substancial de Condicions de Treball (MSCT) que suposava no només l'eliminació del teletreball, sinó també els cursos d'idiomes i l'assegurança mèdica, "els últims drets adquirits", ressalta el comitè.
La falta d'adaptació dels sous a les pujades de l'IPC, fins i tot quan la situació de l'empresa era bona, converteix el teletreball en una condició indispensable per als treballadors, segons compten, fins al punt de què en una enquesta interna un 97,7% de treballadors van assegurar que el teletreball era una condició imprescindible per continuar en el lloc de treball.
Això és una cosa que l'empresa contempla, ja que, segons relata el comitè, "al final de la comunicació [l'empresa] recorda que qui es vulgui anar de l'empresa, facilita persones treballadores que no estimin o no puguin continuar en el projecte arran d'aquests canvis".