El consell d'administració d'Holaluz ha aprovat aquest divendres la convocatòria de la junta d'accionistes per al proper 28 de juny, en la qual sotmetrà a aprovació el nomenament, com consellers independents, d'Elena Gómez del Pozuelo, expresidenta de l'Asociación Española de l'Economía Digital (ADigital) i membre del consell de la CEOE; i d'Edi Soler, enginyer industrial per la UPC.

La companyia que presideix Carlota Pi afronta el rendiment anual de comptes amb els accionistes en un moment en què trontolla la seva situació financera, que podria desencadenar el preconcurs de creditors, després de declarar unes pèrdues netes de 26,6 milions a tancament de 2023, cinc vegades més que les registrades el 2022. No obstant això, Holaluz defensa en un comunicat que presentarà "una d'auditoria sense excepcions i unes dades financers esperançadors".

Concreta sobre això que, en els últims 12 mesos, el benefici operatiu (ebitda) comptable de la companyia torna a la rendibilitat (break even), amb la qual cosa remunta 23 milions d'euros respecte al resultat registrat en el conjunt de 2023. En termes de benefici operatiu normalitzat, la companyia ha passat de 4,3 milions el 2023 a 24 milions d'euros en els últims 12 mesos.

El grup, que està negociant noves vies de finançament per sortir de les pèrdues i garantir la liquiditat de caixa necessària per atendre els pagaments, ha intensificat la reducció de costos i la millora d'eficiències, el 2024, per disminuir els costos operatius des del tancament de l'any passat. Així, el balanç del primer trimestre de 2024 reflectia una lleu recuperació del negoci. A tancament de març, la companyia va declarar que havia superat el resultat del primer trimestre de 2023, amb un resultat operatiu (ebitda) normalitzat de 3,1 milions d'euros.

Això els porta a mantenir les previsions anuals d'un ebitda normalitzat d'entre 19 i 24 milions, la qual cosa suposaria un increment del 341% respecte a 2023. Durant el trimestre, Holaluz va vendre 482 sistemes d'energia solar, la qual cosa representa una disminució del 37% respecte al trimestre anterior i un descens del 46% en comparació amb el mateix període de l'any passat, a causa de les condicions del mercat. L'oportunitat de creixement estructural continua intacta: el mercat espanyol d'energia solar residencial continua estant considerablement poc explotat, amb menys del 5% de penetració, en comparació amb altres països europeus, on supera el 25%.

Alternatives de finançament

La distribuïdora energètica Holaluz ha detallat aquest dimarts que continua avançant en el refinançament de la seva activitat per evitar la presentació de preconcurs de creditors, davant de l'import del seu deute. Una de les seves dues opcions és aconseguir l'aval d'un soci industrial del sector que subscriuria un préstec convertible per valor de 7 milions d'euros. Aquest finançament es completaria amb un préstec de l'ICF, per 10 milions, i un préstec d'Avançsa, per 3 milions, per completar la xifra de 20 milions d'euros que la direcció de la companyia considera indispensables per garantir la seva viabilitat a curt termini.

Aquesta opció s'està negociant, en paral·lel amb la que Holaluz va plantejar fa un mes, amb la sol·licitud dels dos esmentats préstecs públics, completats amb préstecs convertibles de dos family offices per 1,8 milions, i una línia de descompte per fins a 7 milions d'euros.