La carta d'Holaluz a la plantilla per comunicar la fi del teletreball, que ha motivat la vaga indefinida convocada pels treballadors, no només explica tots els canvis duts a terme l'últim any per estalviar ja 30 milions davant de la crisi. També deixa clar on està la porta als qui no agradi la mesura. "En cas de voler optar per l'extinció, poden contactar amb el Departament de People fins al 31 de gener de 2025", assenyala el tancament de la carta, a la que ha tingut accés ON ECONOMIA i que aclareix que la Modificació Substancial de les Condicions de Treball permet deixar l'empresa amb una indemnització de 20 dies de sou per any treballat amb un màxim de 9 mensualitats, tal com recull la llei.
És per això que el comitè d'empresa veu en aquests canvis "un ERO encobert" i alerta que l'elèctrica es pot convertir "en una empresa fantasma" si continua acomiadant o deixant marxar a treballadors, després d'haver reduït ja la plantilla en 200 treballadors en un ERO de l'any passat, en 40 més per acomiadaments al llarg de l'any i més de 100 més per sortides voluntàries. En total, han passat de 600 treballadors a 250.
Paral·lelament, Holaluz ha anat perdent clients d'electricitat cada mes des del gener de 2023, quan va arrencar amb 273.920, fins als 167.880 d'octubre de 2024, 106.000 clients menys. Entre juny i octubre de l'any passat (última xifra disponible), l'empresa va perdre 12.000 clients des dels 179.115.
Les vendes del departament fotovoltaic també estan en caiguda lliure. En el primer trimestre de 2024 van caure a 4,7 milions d'euros respecte als 7,1 de l'any anterior, en el segon van estar per sota de la meitat que en el mateix període de 2023 en passar de 6,6 a 2,7 milions, similar al que va passar en el tercer trimestre, en el qual es van tancar 2,6 milions d'euros en vendes pels 5,9 milions del mateix període de l'any anterior, una caiguda del 66%. En nombre d'instal·lacions això es tradueix en una reducció a la meitat en els tres primers trimestres de 2.392 instal·lacions noves el 2023 a 1.003 fins al setembre de 2024.
De gener de 2023 al dia d'avui, l'empresa ha caigut un 87,29% en el BME Growth, dels 6,76 euros a 1,22 per acció.
Després del boom de l'autoconsum motivat per la pujada de preus de l'energia que va arribar amb la invasió de Putin a Ucraïna i l'augment dels preus del gas, el fenomen va caure en picat en tornar a baixar la llum i davant de les dificultats i retards per cobrar les subvencions. La caiguda va afectar empreses que van créixer ràpidament i van sobredimensionar les projeccions com la mateixa Holaluz o Solarprofit.
Mesures d'estalvi
Amb les sortides i el procés de reestructuració, l'empresa ha aconseguit estalviar-se 12 milions, del total de 30 milions de reducció de costos que han aconseguit amb diverses mesures. Les principals, a part d'una migració dels clients a tarifa justa que ha permès un estalvi de 10 milions per la disminució d'impagaments. La subcontractació de tecnologia ha suposat un estalvi de 5,3 milions.
La reducció del nombre de llicències tecnològiques li val a l'empresa per estalviar 1,3 milions d'euros, als quals se sumen 800.000 euros per la menor activitat del màrqueting digital i 200.000 euros per la disminució de costos de comunicació. La rescissió del contracte de dues plantes de l'Edifici Ocean, la seu en què treballen, els ha suposat un estalvi anual de 770.000 euros.
Encara que el canvi al teletreball no suposa cap estalvi per a l'empresa, en la modificació de les condicions de treball s'inclou també una retallada de beneficis socials que suposarà un estalvi de 250.000 euros a l'empresa, en prescindir de l'assegurança mèdica d'Adeslas per als treballadors, amb un cost de 213.837 euros, de les instal·lacions esportives que costen 9.894 euros anuals, del servei de fruita a l'oficina (13.899 euros anuals), i dels 10.500 euros que gastaven fins ara en cursos d'idiomes.
La fi del teletreball, en canvi, s'argumenta per problemes de comunicació, d'organització i gestió del temps, de coordinació i de supervisió, així com d'integració en noves posicions. Amb els sous congelats des d'abans que l'empresa entrés en crisi, el comitè d'empresa ha convocat vaga indefinida per aquesta mesura, ja que la majoria de treballadors consideraven "indispensable" la modalitat en remot, que ajudava a conciliar.
El mes de novembre passat, el desconegut fons amb seu a Barcelona Icosium Investment va entrar com a nou accionista a Holaluz amb una injecció de 22 milions d'euros i tres càrrecs al consell d'administració. Era un pas més per intentar salvar una crisi forjada per la sobredimensió de les previsions després del boom de les renovables de 2022, que va precipitar unes pèrdues de 26,16 milions el 2023, cinc vegades superior a l'any anterior, i de 13,5 milions d'euros en el primer semestre de 2024. La crisi va motivar també enfrontaments frontals en el consell d'administració.