La comercialitzadora elèctrica Holaluz ha informat que ha subscrit amb el fons Icosium Investment un préstec convertible per import de 15,5 milions d'euros, a un preu de conversió de 2,10 euros per acció. Es tracta de la segona fase de la inversió de 22 milions pactada amb Icosium el novembre per enfortir la societat, que s'ha anunciat la mateixa setmana en què Holaluz ha tancat un acord amb la banca per refinançar el seu deute sense quites i sense mesures que afectin l'ocupació.
En una nota remesa al mercat BME Growth, en el que cotitza, la companyia ha assenyalat que el nou préstec té com a finalitat "estabilitzar les obligacions de deute existents amb els proveïdors" i "reforçar la situació de tresoreria". El préstec és "necessàriament convertible en accions ordinàries de nova emissió d'Holaluz de la mateixa classe i sèrie i amb idèntics drets que les que hi ha actualment en circulació al seu venciment", detalla la firma.
A mitjans de setembre, Holaluz va arribar a un acord de compromís d'espera o estand still fins al 18 de desembre amb els creditors financers que representaven el 94% del seu passiu per avaluar i negociar la reordenació del seu deute financer, i al novembre va anunciar una ampliació de capital per donar entrada al fons Icosium Investment com a nou accionista. En concret, la comercialitzadora elèctrica va anunciar l'entrada al seu capital de l'empresa barcelonina Icosium Investment com a soci estratègic amb una inversió de 22 milions d'euros. Aquesta inversió, segons va informar, s'executaria en dues fases: en la primera, Icosium aportaria 6,48 milions d'euros a través d'una ampliació de capital i, en la segona, uns altres 15,52 milions restants mitjançant un préstec convertible.
Holaluz no ha presentat els resultats de 2024
L'empresa liderada per Carlota Pi, que encara no ha presentat els resultats de 2024 ni ha detallat quan ho farà, va tancar el primer semestre de 2024 amb una facturació de 152,3 milions d'euros davant els 323,5 milions en el mateix període de 2023, mentre que el resultat net consolidat va millorar un 35,4% en registrar una pèrdua de 13,5 milions d'euros, davant els 20,9 milions que va restar en el mateix període de l'exercici anterior.
L'energètica barcelonina va atribuir el descens en les vendes a la baixada de preus de l'electricitat, els elevats tipus d'interès i l'escassetat de subvencions que frenen particulars i empreses a optar per l'autoconsum solar. El 30 de juny, Holaluz tenia més de 300.000 contractes, dels quals 16.118 eren de gestió d'instal·lacions solars, un 11% interanual més.
El resultat operatiu (ebitda) de gener a juny de 2024 va registrar unes pèrdues de 4 milions, un 78% menys que un any enrere quan va assolir els 17,9 milions d'euros negatius. L'empresa va assegurar que les accions de reestructuració i optimització del negoci van permetre una "reducció significativa" del break even point de l'empresa.