BME Growth ha suspès la cotització d'Holaluz-Clidom, matriu del grup de distribució d'energia verda Holaluz, després que la companyia comuniqués la impossibilitat d'atendre la seva obligació de publicar en el termini previst per la normativa, 30 d'abril de 2024, l'informe de l'auditor corresponent als resultats de 2023. Per la seva part, la companyia que presideix Carlota Pi ha assegurat que l'informe dels comptes anuals es presentarà aquesta mateixa setmana i que el retard es deu als dos vots en contra dels set membres que componen el consell d'administració.
La companyia va remetre en el límit de termini establert els comptes anuals, però sense el suport d'Axon Capital i Geroa Pensioak, amb un 16,80% i un 6,6% del capital de la companyia, els dos fons que formen part del consell administració. Al seu informe, Holaluz argumenta que davant d'unes pèrdues de 26 milions d'euros, cinc vegades les de 2022, espera obtenir finançament extern, per valor d'uns 20 milions d'euros, per seguir amb el negoci. Admet també que, en cas de no materialitzar-se aquesta injecció de capital, el consell d'administració ha aprovat com a via subsidiària la presentació d'un preconcurs de creditors.
Al tancament del 2023, el 16,80% del capital d'Holaluz estava en mans del fons de capital risc Axon Partners Group, que acompanya la companyia des del 2016. Amb un 14,66% cadascun consta les participacions dels tres fundadors de la companyia, Carlota Pino, Ferran Nogué i Oriol Villa. També declaren participacions superiors al 5% Geroa Pentsioak E.P.S.V. d'Ocupació (6,68%), Mediavideo BV (5,14%) i MDR Inversiones, S.L. (5,13%) del capital.
La companyia afronta les pèrdues, sobretot, pels mals números del primer trimestre de 2023 que, fonts de l'empresa indiquen que han llastat tot l'any, però s'han aconseguit revertir. De fet, Holaluz afirma que en els últims dotze mesos naturals s'ha notat un "canvi de tendència". Així, en el primer trimestre de l'any passat, la facturació va caure un 33%, fins als 616,6 milions d'euros, principalment per la caiguda de preus de l'energia i el final de les subvencions dels fons Next Generation. Des d'aleshores, Holaluz defensa que ha impulsat una estratègia per "optimitzar" processos, reduint un 23% els costos operatius. De fet, l'energètica va tancar a finals d'any un ERO per reduir plantilla. En el conjunt de l'exercici, el volum de facturació va tancar en 614,6 milions d'euros, un 33% menys respecte als 919,8 de 2022, mentre que el resultat operatiu (ebitda) va ser de 4,3 milions.