Bon dijous... de moment! Aquesta newsletter es pot autodestruir en qualsevol moment, o més ben dit, Donald Trump la pot destruir en qualsevol moment amb un altre dels seus girs, anuncis, amenaces o astracanades a les quals, malauradament, ja ens ha acostumat. Avui, dèiem, va bé, però no sabem ni el que durarà ni si quan llegeixis aquesta newsletter la borsa tornarà a estar en caiguda lliure.

El resum de tot plegat, d’aquesta setmana de bogeria a nivell de comerç internacional, geopolítica i borsari, és que Trump té el món on el volia tenir: negociant amb ell. Començarà amb el Vietnam, el Japó, Corea del Sud i l'Índia, però ja li arribarà el torn a la Unió Europea, que avui mateix ha respost al gest de la Casa Blanca i ha pausat els aranzels del 25% a productes estatunidencs. Aquest dijous, el president dels EUA va anunciar que donava una treva de 90 dies als aranzels anunciats el dia de l’alliberament, amb una base del 10%, excepte per a la Xina, per a la qual els manté en el 125%.

Les negociacions s’han obert i una de les armes serà l’energia. Trump ja va suggerir a la Unió Europea que compri el gas als Estats Units si vol estalviar-se les taxes per vendre els seus productes al gegant nord-americà. Però això tindria un sobrecost per als països europeus. Com ha explicat el Juan Ferrari, els EUA venen el gas un 23% més car que Rússia, dos dels principals proveïdors de la UE de gas natural liquat, que ve amb vaixell i que, per tant, és més car que el que ho fa per gasoducte.

Tot i la treva, les empreses exportadores s’estan començant a moure. Ni a Catalunya ni a Espanya els EUA és un dels principals destins de les vendes internacionals, però sí que ho és en alguns sectors, com part de l’alimentari o el farmacèutic, i també té impacte indirecte perquè es venen components a indústries d’altres països que envien el producte final als Estats Units. El president de l’associació d’empreses exportadores Amec, Joan Tristany, ja busca alternatives i, entre els nous mercats en els quals pensa, destaquen ara mateix el Magrib i l’Índia, com va explicar la Maria Teresa Coca.

Fins i tot aquesta setmana tan marcada per la guerra comercial hem pogut posar el focus en empreses i directius protagonistes.

Les empreses de la setmana

werfen sede

Werfen millora vendes
El fabricant d'instruments de diagnòstic per a ús en hospitals i laboratoris Werfen va obtenir un benefici net de més de 170 milions d'euros l’any passat, lleugerament per sobre de 2023, quan es va situar en 169 milions, i va millorar les vendes un 4%, fins als 2.184 milions. La firma de la família Rubiralta ha destacat que "el sòlid creixement en vendes" s'ha basat en el bon acompliment orgànic de les diferents línies de negoci de l'empresa. L'últim any, ha obtingut un bon desenvolupament del negoci en els més de 30 països on opera.

Renta Corporación estudia inversions
La immobiliària cotitzada Renta Corporación estudia crear un tercer vehicle d'inversió patrimonial que podria centrar-se en l'habitatge de compra i obra nova assequible, ja que consideren que a Espanya "falten uns 600.000 habitatges assequibles i cada any això s'incrementa en unes 150.000 unitats més", tot i que també analitzen el sector hoteler i el segment dels centres de dades, atenent el "repunt del sector immobiliari" que es preveu per a 2025. La companyia, que dimarts va celebrar la junta d'accionistes, espera que els seus actius Cabe (trasters) i Wellder (residències per a la tercera edat) aportin "una rendibilitat significativa".

RDM inicia la reindustrialització
L'empresa paperera italiana RDM vol iniciar amb el comitè d'empresa i el departament d'Empresa i Treball del Govern la taula de reindustrialització per vendre la planta de Castellbisbal, tres mesos després d'anunciar el seu tancament, com va avançar el Germán Aranda. La companyia reconeix que les ofertes en estudi "podrien contemplar la contractació d’un nombre reduït de treballadors de RDM", ja que "cap de les propostes preveu mantenir la totalitat de la plantilla actual", formada per 150 treballadors. Els sindicats s'oposen a seure a la taula si no s'incorpora una consultora externa que faci una anàlisi de massa salarial i dels terrenys per tal d'escollir els compradors.

Els directius protagonistes

Marc Murtra Newsletter

Marc Murtra ha viscut aquest dijous la primera junta d’accionistes com a president executiu de Telefónica, i ho ha fet assegurant que la companyia no descarta participar "activament" en fusions en mercats locals europeus, com ha explicat la Sara Casas. Així, el directiu català ha avançat que Telefónica està buscant compres a Espanya "com a primer pas per a una consolidació en l'àmbit europeu", la quan ja ha començat en alguns països.

Maurici Lucena Newsletter

Aena també ha celebrat la seva junta d’accionistes aquesta setmana i el seu president, Maurici Lucena, ha assegurat que "no és exagerat afirmar que Espanya compta ara amb el sector aeroportuari més competitiu d'Europa" i, a més, preveu seguir creixent fins als 320 milions de passatgers a Espanya. Pel que fa als aranzels, encara és d’hora per saber com impactarà en el gestor aeroportuari.

Fernando Fernández Newsletter

Fernando Fernández Soriano, president executiu i conseller delegat de Grup Gallo des del 2019, ha deixat ambdós càrrecs, encara que continuarà vinculat a l'empresa com a membre del consell d'administració, i ha assumit la presidència de l’associació Promarca. Néstor Nava seguirà sent el director general del fabricant català de pasta seca, salses i farines Gallo.

Això és tot per avui. Si t’ha agradat, comparteix la newsletter. Fins a la setmana que ve!