La Confederació Espanyola d'Hotels (CEHAT) ha alertat aquest divendres de què la gran "preocupació" que hi ha entre els turistes pels casos de furts i robatoris dels últims mesos. Durant la presentació de les previsions per a la temporada d'hivern, els diferents membres de la patronal asseguraven que a les xarxes socials i en altres fòrums de debat, que creen opinió a l'estranger, està augmentant el nombre de mencions negatives cap a Espanya a causa dels últims robatoris a turistes als carrers espanyols.
El president de CEHAT, Jorge Marichal, no ha volgut posar en el focus a cap ciutat en concret, encara que ha indicat que no és plat de bon gust que un turista vingui de vacances "i li robin un rellotge", en clara referència a un episodi ocorregut aquest estiu a Barcelona. Així mateix, ha assegurat que existeixen bandes organitzades que es van movent per Espanya segons la temporada turística. Per exemple, acudeixen a les Balears a l'estiu i a les Canàries a l'hivern, aprofitant les èpoques de més afluència.
Marichal ha matisat en diverses ocasions que Espanya "és un país segur" i que la seguretat "sempre ha estat un atribut de l'experiència turística d'Espanya" que no es pot perdre. Per això demanava a les administracions públiques que estiguin pendents i evitin "problemes de furts en ciutats grans" com els que s'estan vivint. "Demanem més inversió, que dotin de recursos, de més personal i de mitjans a les forces de seguretat perquè puguin fer millor les coses".
El Smart Observatory elaborat per CEHAT i PwC posa en relleu que entre octubre i novembre, els mateixos turistes nacionals són els que més mencions negatives han realitzat respecte a la inseguretat als carrers espanyols pels robatoris (un 18% de mencions anaven en aquest sentit). Fora de les nostres fronteres ha estat França, amb 11%, el país que més ha alertat i Itàlia, amb 9%. El segueix el Regne Unit, el nostre principal mercat emissor de turistes (6%) i Alemanya, amb un 7%.
Quant a la temporada d'hivern, els hotelers són optimistes, ja que ha començat amb unes reserves en cartera que són un 2% més altes que les de l'any passat. Encara que advertien, juntament amb robatoris, el turista internacional un es mostra preocupat pels alts preus. I és que, la inflació i també, l'elevada demanda, fan que els preus del sector hoteler siguin actualment un 27% superiors als de 2019, han afirmat.
"No ocultem que els preus han pujat, amb càrrec a marges i a la butxaca dels consumidors", comentava el president de CEHAT, que no s'aventurava a pronosticar si continuaran tan alts al medi i llarg termini. "El mercat és qui ho dictarà a futur".