Els hotels responen davant de l'estat d'emergència declarat a Catalunya el mes de febrer passat per la sequera, la major de la seva història. Dutxes, piscines, bugaderia, cuina, spa... la indústria hotelera consumeix cada dia grans quantitats d'aigua per oferir als hostes els seus serveis. Però atesa la situació i les restriccions, els allotjaments treballen contra rellotge per aplicar solucions que els permetin reduir el consum i continuar funcionant.
A la Ciutat Comtal, sis grans hotels han recorregut a la tecnologia per reduir l'ús de l'aigua fins i tot en un 40%. Els hotels Royal Ramblas, Passeig de Gràcia, El Palauet, Neptú, Casual Colors i Almanac Barcelona treballen amb Eco-One, una empresa emergent especialitzada en implementar accions de sostenibilitat en la indústria hotelera, per poder acollir-se al pla d'ajuts de la Generalitat, que assoleixen els 12,7 milions d'euros i subvencionarà als establiments que posin en funcionament projectes que millorin la gestió de l'aigua.
En el seu cas, el projecte es basa a incorporar una tecnologia IOT (Internet de les Coses) que permet el monitoratge en temps de real del consum de l'aigua per detectar on és més abundant (si en habitacions, o en cuina, per exemple) o si hi ha una fuga, per fer una gestió intel·ligent del cicle de l'aigua de l'hotel. Aonchip, és qui desenvolupa aquesta tecnològica i Eco-One qui s'encarrega d'implementar-la, explica el cofundador de l'empresa emergent, Carlos Fluixá.
Amb quin tipus d'hotels està treballant Eco-One?
Els grans grups hotelers, que tenen una capacitat més gran d'inversió, ja havien implementat accions en matèria d'aigua. Però els hotels independents i cadenes mitjanes, com és normal, necessitaven solucions com la nostra, amb un retorn per cost. Des de març, estem ja aplicant solucions a aquestes sis hoteleres de Barcelona, que en només uns dies coneixeran quan els subvencionarà la Generalitat de la inversió que han realitzat.
Hi ha altres hoteleres interessades?
Sí, estem tancant acords amb diverses cadenes hoteleres internacionals per fer proves pilot. Les grans cadenes funcionen així, primer proven si realment es pot monitorar quan consumi una habitació per poder instal·lar aquesta tecnologia en totes altres, necessiten fer una gran inversió i primer testegen.
Els hotels saben al detall quin és el seu consum d'aigua?
Els hotels coneixen el consum total que tenen a través de la seva factura, però no poden detectar on són les fuites d'aigua ni on es gasta més per implementar accions concretes que redueixin l'ús. Nosaltres mesurem habitació per habitació i zona per zona amb aquesta tecnologia, és una mesura molt revolucionària i poc coneguda que ens permet tenir de forma localitzada el que consumeix la piscina, el hall, l'habitació o el restaurant.
On es gasta més aigua?
Depèn de l'establiment. A Barcelona centre els hotels no tenen piscina, però si tenen molt volum d'habitacions i és allà. Vam fer una anàlisi l'any passat amb uns 100 hotels a tot Espanya sobre quin era el consum mitjà de dutxa per habitació i superava els 12 litres per minut. Nosaltres podem aplicar mesures per baixar-lo a 7 litres per minut. I això en un hotel de 300 habitacions és impressionant.
Com pot estalviar aigua un hotel?
Eco One compta amb les seves pròpies solucions per a un ús eficient del consum d'aigua. La més demandada són els reductors de cabal d'aigua tant en dutxes com en aixetes de lavabo. Una altra solució és a través dels airejadors d'aigua que es barregen amb bombolles d'aire per augmentar la pressió i força del flux d'aigua.
Els hotels estaven preocupats per l'aigua abans de la sequera?
En general, ha estat arran de la crisi de l'aigua, tant en aquests sis hotels com tots amb els que estem ara negociant. Molts ja tenien implantades solucions, però és veritat que en matèria de sostenibilitat, el sector s'havia centrat més en la gestió de residus i l'energia. Principalment en la reducció de l'ús de l'energia perquè també redueix la factura. Hi ha hotels que paguen fins a 300.000 euros a l'any i si aconsegueixen baixar això, el retorn és enorme.
I amb la gestió de l'aigua, hi ha alguna regió que sigui més activa?
Els hotels de les Balears són els que estan més conscienciats amb la sostenibilitat en general dins d'Espanya. Sempre van per davant de la mitjana i els expliquen molts factors, són en una illa i els fa ser més conscient de l'entorn, però també està relacionat amb el luxe.
Ser sostenible és un luxe?
Els hotels de luxe estan molt enfocats a ser sostenibles, si no ho fan està fora de mercat. Però la sostenibilitat és rendible, perquè en aplicar solucions concretes d'aigua o energia, encara que necessiten inversions molt elevades, donen un retorn. Al cap d'uns anys comences a tenir benefici i reduir costos.
Quant puja més el consum d'aigua als hotels?
Independentment d'on sigui l'hotel, entre maig i setembre es produeix el consum més gran d'aigua i d'energia, per les piscines, l'aire condicionat... Nosaltres pensem que el cost de l'aigua continua pujant perquè el Govern voldrà que es consumeixi menys, així que com abans s'apliquin mesures, abans estalviaran.
Un total de 350 hotels a Espanya i França ja han implantat accions de sostenibilitat amb Eco-One. Què és el que més demanden?
Hi ha hagut etapes perquè la sostenibilitat està evolucionant i la seva regulació, també. Quan comencem (el 2020) encaixaven més els temes energètics perquè donaven un retorn econòmic. Ara estem treballant més amb l'estalvi de l'aigua, principalment des de la crisi climàtica que s'està vivint a Catalunya i en altres zones de la Mediterrània. Realment hi ha un interès més gran, però també perquè el turista ho demana.