La multinacional nord-americana Cisco destinarà el nou centre d’excel·lència que obrirà a Barcelona a una tasca molt concreta: el disseny del circuit integrat dels microxips. Això implica que el nou hub, que s’ubicarà al recinte de Ca l’Alier, al barri del 22@ nord a Barcelona, no inclourà cap de les altres fases del procés de producció dels microxips, és a dir, l’obtenció de la matèria primera –principalment silici–, impressió o paquetització. Els semiconductors dissenyats a Barcelona s’adreçaran a grans empreses de telecomunicacions, centres de dades o grans proveïdors de serveis d'internet, i no a productes més quotidians com ara telèfons mòbils o encaminadors, que usen xips d'altres característiques, segons ha confirmat el director general d'aquesta gran corporació a Espanya, Andreu Vilamitjana, en una entrevista a Efe.
Vilamitjana ha assenyalat que, en concret, aquests semiconductors tenen "un 35% més de capacitat que els processadors normals", alhora que "redueixen el consum d'energia en un 90%". El directiu també ha concretat que, per a la fase de disseny, Cisco no requerirà instal·lar l’anomenada 'sala blanca' que es necessita per a la producció d’aquesta tecnologia, “ja que a Barcelona no es treballarà físicament amb el material, però sí que instal·laran màquines específiques d'alta capacitat", ja que necessita uns potents aparells de hardware i software.
En la mateixa entrevista, Andreu Vilamitjana ha confirmat que la multinacional ha iniciat la contractació dels primers enginyers que configuraran la plantilla del centre, tot i que no ha concretat quin nombre de persones si destinaran quan estigui al cent per cent de la seva capacitat. Tampoc ha facilitat dades sobre la inversió que suposa la posada en marxa d’aquest centre d’excel·lència, que se suma als 22 que el grup tecnològic ja té en funcionament a altres països com Israel, els Estats Units, l'Índia, la Xina i Armènia. En el cas de la Unió Europea, altres ciutats on té centres d'aquest tipus són París (França), Berlín (Alemanya) i Milà (Itàlia). Vilamitjana ha manifestat que la recerca de professionals s'acota de moment a la Unió Europea (UE) i avança que les contractacions "creixeran rapidíssimament" amb el pas dels mesos. Actualment, a la capital catalana, ja treballa el 30% de la plantilla de Cisco a Espanya, conformada per professionals de fins a 27 nacionalitats.
Cisco va anunciar aquest nou centre a Barcelona el novembre passat, després que el president i conseller delegat de la companyia, Chuck Robbins, es reunís amb el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, una trobada que es va sumar a altres mantingudes el juliol del 2021 a Madrid i el maig passat a Davos (Suïssa) durant aquest fòrum econòmic. La multinacional s’acollirà a les ajudes del Perte sobre microxips i semiconductors que posarà en marxa Espanya, amb una inversió pública de més d'11.000 milions d'euros, al qual Cisco es preveu acollir, si bé Vilamitjana resol: "És una decisió [la creació del hub] sòlida que implementarem amb o sense Perte", ha dit l’executiu.
Vilamitjana també destaca com Cisco ha registrat a Espanya els seus millors resultats de la història l'any fiscal del 2022 -de juliol a juliol-, amb un creixement a doble dígit, és a dir, de més del 10%. La multinacional no comparteix dades de plantilla ni financeres per països, només globals: compta amb 86.000 empleats (el 48% dels EUA) i en l'últim exercici fiscal va guanyar 11.800 milions de dòlars després de facturar 51.600 milions. Amb tot, a fi de "reequilibrar l'organització", Cisco va anunciar al novembre l'acomiadament d'un 5% de la plantilla, en línia amb les decisions preses per altres grans tecnològiques els últims mesos. En el cas d'Espanya, Cisco assenyala un handicap, que ja ha compartit amb les administracions: el dèficit d'uns 120.000 professionals tecnològics (TIC), segons les estimacions de l'associació DigitalES.