Luis Gallego, conseller delegat de IAG -integrat per les aerolínies British Airways (BA), Iberia, Vueling, Aer Lingus i Level, ha ressaltat aquest divendres que els sòlids resultats que ha obtingut el grup entre gener i juny ajuden a millorar el balanç mitjançant la reducció del deute. "Els nostres sòlids guanys des del començament de l'any estan ajudant a finançar la inversió per als nostres clients i millorar el nostre balanç en reduir el deute", ha apuntat Gallego.

A 30 de juny, el deute net de la multinacional s'ha reduït a 7.600 milions d'euros, davant els 10.400 milions de tancament de l'any passat. El grup aeri va obtenir en el primer semestre de l'any un benefici net de 921 milions d'euros, davant les pèrdues de 654 milions del mateix període de 2022, gràcies a la forta demanda i al rendiment "particularment positiu" del negoci a Espanya.

Iberia registra el benefici trimestral més alt de la història

Iberia, per la seva part, va registrar un benefici operatiu de 307 milions d'euros en el segon trimestre de 2023, el que representa el benefici trimestral més alt de la història de la companyia i més del triple de l'obtingut en el mateix període de l'any anterior. Entre abril i juny, Iberia va transportar 5,9 milions de passatgers (+18,8%) i va tenir un factor d'ocupació del 87,7%, la qual cosa suposa 3,4 punts percentuals més que en els mateixos mesos de 2022, amb un increment de la seva capacitat del 15% i una demanda un 20% superior.

L'altra aerolínia del grup, Vueling, va obtenir un benefici operatiu de 160 milions d'euros en el segon trimestre, quadruplicant les xifres del mateix període de l'any anterior. Els ingressos de Vueling es van incrementar un 26%, fins als 902 milions d'euros, mentre que les despeses van créixer un 10% i van arribar als 742 milions d'euros. Per la seva part, British Airways va registrar un benefici operatiu de 514 milions d'euros en el trimestre, la qual cosa suposa multiplicar per més de vuit els 60 milions del mateix període de l'any anterior, amb uns ingressos un 34% més alts, assolint els 3.674 milions d'euros.

Finalment, Aer Lingus va multiplicar per set el benefici operatiu del segon trimestre de 2022, arribant als 121 milions d'euros. L'aerolínia irlandesa va transportar més de 3 milions de passatgers en el trimestre (+20,4%) i a més de 5 milions en el semestre (+37%), assolint factors d'ocupació del 84,9% (+7,1 p.p.) i del 80,8% (+10,5 p.p.), respectivament.

"Aquests resultats responen al sòlid acompliment de totes les empreses del grup, i ens agradaria agrair als nostres equips per la seva àrdua feina durant l'any fins al moment", ha indicat Gallego, i ha agregat que hi ha una "demanda resistent" als aeroports de Londres (Heathrow i Gatwick), Madrid, Dublín i Barcelona.

Bones expectatives per a l'estiu

Segons ha afirmat el conseller delegat, la demanda dels clients és "forta" a tot el grup, particularment per a viatges d'oci, amb al voltant del 80% dels ingressos de passatgers per al tercer trimestre ja reservat. "Les nostres aerolínies han posat en marxa plans per recolzar les operacions durant l'intens període d'estiu". Gallego ha previst ingressos "encara millors" entre juliol i setembre i ha ressaltat que el grup no ha vist una desacceleració de la demanda i que l'acompliment del grup continuarà. En aquest sentit, ha afirmat que les vagues dels controladors francesos afecten la majoria de les seves aerolínies.