Ibercaja no treu suc a la seva estratègia comercial de particulars. Els clients de l'entitat aragonesa han retirat més de 3.600 milions d'euros en dipòsits durant l'any passat, aproximadament el 10 % del total. Les sortides més grans es produeixen en comptes d'estalvis i dipòsits a termini, i en grau més baix, en comptes a la vista, malgrat la intensa activitat comercial duta a terme pel banc. A tancament de l'exercici, el saldo en dipòsits en vista del banc era d'uns 35.700 milions, la seva xifra més baixa des de 2019.
Les seves dades contrasten amb els d'altres bancs rivals, que fins i tot sent menys actius amb la remuneració del passiu al passat exercici, han disparat la captació. Bankinter, per exemple, gairebé va triplicar el seu volum de dipòsits a termini el 2023 (va registrar un creixement del 250%). CaixaBank més que va duplicar els seus dipòsits a termini (va créixer un 135 % l'any passat). Així mateix, Unicaja va elevar en més d'un 70% els seus dipòsits a termini, Sabadell un 60% i BBVA, un 28%.
Tanmateix, els comptes d'Ibercaja mostren que, en el seu cas, els dipòsits a termini no han crescut i fins i tot s'han reduït un 16 %. Encara que la caiguda ha estat fins i tot més pronunciada en els comptes d'estalvis, en concret, del 20 %, la qual cosa es tradueix en la pèrdua d'alguna cosa més de 1.500 milions.
Així mateix, el seu saldo en comptes a la vista (comptes corrents) es va reduir també un 6 % l'últim exercici, en alguna cosa més de 1.700 milions. L'entitat justifica que s'ha produït un traspàs dels dipòsits cap a productes d'alt valor com segurs, fons o plans de pensions, que li han aportat més de 6.000 milions en recursos de clients. Ja que la gestió d'actius és el seu principal negoci.
Tanmateix, Ibercaja reflecteix en el seu informe financer la pèrdua d'uns 100.000 clients durant 2023, any en què va tancar amb "una base estable d'1,7 milions de clients" davant els 1,8 milions d'un any abans, o els 1,9 milions de 2019. Encara que la caiguda és encara major respecte al 2018, quan declarava tenir uns 2,7 milions de clients.
Els clients d'Ibercaja disparen un 64% les reclamacions contra el banc
La pèrdua de clients, a més, ha anat acompanyada d'una gran onada de queixes per part d'aquests. L'entitat va rebre un total de 27.779 reclamacions l'any passat, la qual cosa suposa un 64% més que el 2022, quan també en va rebre unes altres 16.891. És a dir, a l'últim exercici van ser gairebé 10.500 més. Amb aquestes xifres fins i tot supera en reclamacions Bankinter, un banc que gairebé el dobla en mida.
En el seu informe financer, el banc que dirigeix Víctor Manuel Iglesias assenyala que va patir les pèrdues més grans de clients en banca personal i banca d'empreses. En aquest sentit, Ibercaja explica que ha provat d'impulsar la captació de clients i dipòsits a través de diferents productes.
Un d'ells ha estat el Compte Vamos, que rendeix un 5% TAE el primer any fins a 6.000 euros, i està dirigit als nous clients digitals que portin els seus ingressos al banc. Es tracta del millor compte remunerat del mercat, encara que no ha tingut l'abast esperat.
Així mateix, el banc indica que dins de l'aposta per oferir productes adaptats a les demandes dels clients més joves, han incrementat el saldo retribuït del Compte Contucasa, que permet estalviar per a la compra d'habitatge i beneficiar-se d'una promoció si l'habitatge es finança a Ibercaja.
I per fomentar l'estalvi periòdic, van llançar el Compte Metes, un compte retribuït que només es pot contractar des de l'app. Tanmateix, com s'ha comprovat, el banc ha perdut dipòsits en totes aquestes línies de negoci, comptes a la vista, comptes a termini i comptes estalvi.
Es venen menys hipoteques i s'amortitzen més
Així mateix, part d'aquesta pèrdua de dipòsits ha tingut a veure amb les cancel·lacions anticipades d'hipoteques i crèdits. Es tracta d'una cosa sectorial, els clients han aprofitat els diners estalviats per amortitzar o acabar de pagar els seus préstecs atès el context d'elevats tipus d'interès.
En aquest sentit, l'entitat explica que el seu saldo en préstecs i avançaments a la clientela s'ha reduït en un 5%, fins als 29.345 milions d'euros, per aquesta raó.
El sector financer també ha patit durant l'any passat una caiguda hipotecària pels elevats tipus d'interès. Segons dades de l'INE, les entitats van vendre gairebé un 18% menys d'hipoteques que el 2022, en el cas concret d'Ibercaja la caiguda va ser del 5,1%.