Ibercaja ja prepara el recurs per apel·lar l'impost a la banca, seguint els passos de Bankinter, Sabadell i fins i tot Kutxabank, que ja han presentat el recurs. Abans, les patronals bancàries, AEB i CECA, van anunciar que havien impugnat l'ordre Ministerial que ha permès la creació d'aquesta taxa, que grava el 4,8% dels ingressos i comissions de les entitats.
El conseller delegat de l'entitat aragonesa, Víctor Iglesias, assenyala en una entrevista per a 'KPMG Tendències' recollida per Europa Press que el tribut és "injust, arbitrari i contraproduent" per la qual cosa ja han preparat el recurs per presentar-lo, encara que haurà de passar abans pel consell d'administració per a la seva aprovació.
Iglesias assegura que l'impost "contravé principis tributaris, jurídics i de competència", que la banca té un tipus marginal de l'impost de societats més gran que la resta d'empreses, del 30%, i que no es dedueixen les despeses suportades d'IVA ni la taxa fiscal efectiva, que és per sobre del 50%.
Els bancs i les elèctriques, les empreses afectades per aquest nou impost, han pagat aquest mes de febrer la meitat del tribut, deixant per al setembre la resta. El Govern preveu recaptar 3.000 milions aquest exercici. Però totes les entitats ja havien anunciat que els recorrerien l'endemà de pagar-lo, com ja estan fent.
Les primeres en anunciar-ho van ser les patronals de la banca. En concret, l'Associació Espanyola de Banca (AEB), que representa a Santander, BBVA o Sabadell i la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvi (CECA) on es troben CaixaBank o Unicaja. Les associacions van presentar recursos contenciós-administratius davant de l'Audiència Nacional de manera independent impugnant l'ordre publicada pel Ministeri d'Hisenda.
En aquests recursos no es van demanar mesures cautelars perquè això suposaria paralitzar les liquidacions, una situació a la qual no volen arribar, ja que redundaria en la idea que els bancs no volen pagar l'impost, una cosa que asseguren, no és cert. Després d'aquest pas arribava el torn de les entitats, que ja estan recorrent les mateixes liquidacions, és a dir, els diners pagats.
CaixaBank, la més afectada pel tribut, pagarà un total de 400 milions aquest any, li segueix Santander que abonarà uns altres 230 milions i BBVA, amb uns altres 225 milions. Aquestes tres entitats encara no han comunicat si ja ho han recorregut, encara que han deixat clar la seva intenció de fer-ho.
Al sector energètic, Iberdrola també ha anunciat aquest mateix dimecres que ja ha recorregut el nou impost temporal impulsat pel Govern i que grava els denominats "beneficis caiguts del cel". La companyia que presideix Ignacio Sánchez Galán ha xifrat l'impacte en 200 milions d'euros pels ingressos que va obtenir el 2022.
Fa una setmana l'Associació d'Empreses d'Energia Elèctrica (Aelec), formada per Iberdrola, Endesa i EDP, també havia anunciat la seva decisió d'interposar un recurs contenciós-administratiu davant de l'Audiència Nacional contra l'impost. Més endavant, si pren vol la impugnació de les patronals i els recursos de les liquidacions, Hisenda haurà de tornar-los els diners a totes aquestes entitats.
En total, el Govern quantificava aquesta mateixa setmana que amb el primer pagament han recaptat 1.454,5 milions d'euros. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, detallava que 817,4 milions han estat de les empreses energètiques i uns altres 637,1 milions de les bancàries. Unes quantitats que les companyies havien d'abonar, com tard fins al dilluns 20 de febrer.