El conseller delegat d'Acciona Energía, Rafael Mateo, ha assegurat aquest dimecres que troba a faltar un Pla Integrat d'Energia i Clima (Pniec) exclusiu per incentivar i donar "claredat" a la demanda, un assumpte que el conseller delegat d'Iberdrola Espanya, Mario Ruiz-Tagle, veu clau, com també la necessitat de més emmagatzemament energètic.

Mateo i Ruiz-Tagle han coincidit durant una intervenció en el marc de 22a trobada del sector energètic organitzat per IESE i Deloitte en els aspectes positius del Pniec, però han insistit en la necessitat de millorar l'ús de les xarxes, claus per connectar l'oferta i la demanda, i a invertir-hi més diners.

Així mateix, Mateo ha reclamat que és necessari un sincronisme "més gran entre l'oferta, la demanda i les xarxes" amb l'objectiu de dirigir el focus cap a la demanda, que necessita "incentius".

Ruiz-Tagle ha subratllat que aquest any ha de ser el de la demanda, però per a això "cal connectar la indústria", perquè "el bon problema és que s'ha generat una demanda a través de l'atractiu de preus (de l'energia) i la indústria ha arribat per posicionar-se".

Tanmateix, ara Espanya té "més demanda d'allò que normalment som capaços d'absorbir" i davant d'això ha reclamat millores a la xarxa.

"Si hem d'anar de cinc en cinc anys, podem provocar un gran risc de deslocalització perquè altres països, malgrat no tenir aquesta força en les renovables, estan apostant per xarxa, i això seria un fracàs", ha afirmat.

"Hi ha 67.000 MW en sol·licituds, però de moment mentre s'accepta el 10 %, el 50 % està en tràmit i el 40 % s'ha rebutjat", ha comentat el conseller delegat d'Iberdrola en Espanya, segons dades de 2024.

Existeix una "incapacitat de xarxa", que és "insuficient", per la qual cosa s'han d'invertir 52.000 milions d'euros, segons Ruiz-Tagle, que ha apuntat que l'altre gran problema existent és el d'aconseguir més emmagatzemament, en especial a llarg termini.

Un 'gap' d'emmagatzemament

"Em preocupa moltíssim el 'gap' d'emmagatzemament. (...) Tenim l'11 i 12 desembre com a exemple. Sense vent, ni pluja, ni sol i amb una onada de fred, a més de dues centrals nuclears aturades, l'operador de sistema va haver de recórrer al SRAD".

Per la seva part, Mateo ha insistit que el Pniec és la brúixola que indica la direcció en la qual anar i ha recordat que el 60 % de l'energia que es produeix a Espanya és renovable i el 80 %, neteja, però ha recalcat que falta un Pniec per a la demanda.

"Existeixen disfuncionalitats que no imaginàvem tan de pressa. Abans, els tres grans problemes eren aconseguir una energia neta, segura i autòctona, però ara el problema és que hi ha tres potes que creixen de manera asíncrona, com són la generació, la demanda i les xarxes," ha subratllat.

"Les tres potes estan en diferents actors i tenen diferent període de maduresa", ha comentat Mateo, que ha explicat que mentre fan falta sis anys per instal·lar una planta de generació, a les xarxes pot costar una mica més.

Per a Mateo, és clau incentivar la demanda i dirigir el focus en la subhasta d'aquesta demanda, a més de xarxes, encara que "les xarxes queden buides un 60 % del temps" i els que s'ha de fer és també "saturar les xarxes existents per millorar el punt d'accés", a més d'una hibridació posterior per a la utilització de la línia.

"No necessitem més oferta, sinó més incentius en la demanda", ha comentat Mateo, que ha insistit que "generem barat, però consumim car", sobretot en la indústria intensiva, per la qual cosa s'ha "de posar els diners i la política fiscal cap a on volem que vagi el futur".