Iberdrola va registrar un benefici net de 1.485 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, la qual cosa representa un increment del 40%, impulsat, principalment, per la seva millora de resultats a Espanya i el Regne Unit. El resultat brut d'explotació (Ebitda) del grup va pujar un 38% en el període de gener a març, fins als 4.064 milions d'euros, degut, principalment, a la recuperació del dèficit de la tarifa regulada SVT al Regne Unit, el millor acompliment als països de la Unió Europea per la normalització de la producció i les menors compres d'energia a preus més baixos que l'any passat, així com pel creixement en Renovables i Xarxes.
Per la seva part, la xifra de vendes de l'energètica presidida per Ignacio Galán es va disparar també en aquest primer trimestre fins als 15.460,6 milions d'euros, davant els 12.150 milions d'euros del mateix període de l'any anterior.
Iberdrola dispara beneficis malgrat l'impost a les energètiques
Aquest increment en els números de la companyia es va produir malgrat l'augment a la partida d'impostos en el període, que va assolir els 591,9 milions d'euros, davant els 311,5 milions d'euros a tancament de març de 2022, com a conseqüència fonamentalment del benefici més gran abans d'impostos, la inclusió del gravamen de l'1,2% sobre vendes a Espanya i el registre l'any passat de la plusvàlua per la reorganització dels actius d'eòlica marina als Estats Units el resultat de la qual era net d'impostos.
Per al conjunt de l'any 2023, el grup preveu un creixement del benefici net d'un dígit mitjà/alt (mid to high single digit), sense considerar extraordinaris addicionals.
Inversions de la companyia
Les inversions de la companyia van assolir fins al març els 10.400 milions d'euros en el primer trimestre de 2023, la qual cosa suposa un 9% més que el mateix període de 2022. El 91% de la inversió es van destinar a renovables -4.600 milions d'euros, dels que un 30% va correspondre a eòlica marina- i a xarxes intel·ligents -4.800 milions- per accelerar l'electrificació i fomentar l'autonomia energètica.
Aquest impuls a les inversions, juntament amb una normalització de la producció en el primer trimestre de 2023, va permetre incrementar un 11% la generació renovable en el període i reduir les compres d'energia realitzades a l'exercici passat a preus elevats. D'aquesta forma, la companyia compta ja amb 40.344 megawatts (MW) renovables a tot el món. Així, la multinacional energètica continua avançant en el seu pla estratègic 2023-2025 i el 60% de la nova capacitat per a 2025 està ja operativa o en construcció i el 100% de la inversió en xarxes està coberta per marcs tancats o en negociació.
Aliança amb el fons GIC per a l'expansió de les xarxes elèctriques
Així mateix, Iberdrola ha firmat amb el fons sobirà de Singapur GIC un acord estratègic per al desenvolupament de les xarxes de transmissió al Brasil per 2.400 milions de reals brasilers (uns 430 milions d'euros). En concret, ambdues societats coinvertiran en actius operatius de transport (Jalapão, Santa Luzia, Dourados, Atibaia, Biguaçu, Sobral, Narandiba i Riu Formoso), que tenen un total de 1.865 quilòmetres de línies de transport i una rendibilitat anual de 430 milions de reals brasilers (uns 77 milions d'euros), amb un termini mitjà de concessió de 25 anys.
El grup presidit per Ignacio Galán, a través de la seva filial al Brasil (Neoenergia), tindrà una participació del 50% de la societat, valorada en 1.200 milions de reals brasilers (uns 215 milions d'euros). L'operació s'ha realitzat a un múltiple de 13 vegades el benefici brut d'explotació (Ebitda).