Tot just un dia després que Naturgy obrís la llauna dels resultats anuals de les energètiques, l'Associació d'Empreses d'Energia Elèctrica (Aelec) ha anunciat aquest dijous la seva decisió d'interposar un recurs contenciós-administratiu davant de l'Audiència Nacional contra l'impost extraordinari decretat pel Govern d'Espanya. Aquestes empreses, com els bancs, no van veure amb bons ulls l'entrada d'un impost que, de cara a diversos presidents i conejeros delegats d'aquestes companyies, no és just. Es pot destacar que el tribut governamental té una vigència de dos exercicis.
En aquesta ocasió ha estat l'Aelec, formada per les elèctriques Iberdrola, Endesa i EDP les que han mogut fitxa i han presentat un recurs contra el qual moltes d'elles denominen un 'impuestazo'. Aquestes tres companyies titllen de "discriminatori i injustificat" aquest gravamen, que s'aplica sobre els ingressos no regulats en territori nacional, amb un tipus de l'1,2%.
Una penalització a un "sector clau"
Per a Aelec, la prestació "penalitza a un sector clau per impulsar el necessari canvi del model energètic", i és incoherent des del punt de vista fiscal, ja que "grava ingressos que ja estaven topats i regulats per l'Administració Pública en 67 euros per megawatt hora". El recurs, que pot entendre com una nova crítica cap a l'impost extraordinari a les energètiques, arriba un dia després que l'empresa liderada per Francisco Reynés declararà uns guanys de 1.649 milions d'euros, i el mateix dia en què Repsol ha anunciat uns beneficis de 4.251 milions d'euros.
Malgrat que aquestes dues companyies no duen a terme el mateix negoci que Iberdrola, Endesa i EDP, també entren al sac de les empreses afectades per l'impost extraordinari. El president de Naturgy va calcular en aproximadament el pagament pel tribut governamental. En el cas de la firma liderada per Jon Josu Imaz, aquesta haurà d'atendre un pagament de 450 milions d'euros.
Malgrat això, cap no està a favor d'això. De fet, Reynés va expressar que "cap Govern no ha d'atacar a una companyia per guanyar diners", apel·lant a tots els beneficis que generen les empreses al país.
En el comunicat d'Aelcec, l'associació inclou que aquest tribut afecta "fins i tot" conceptes que el Govern d'Espanya factura a través del sector elèctric, que no aporten cap benefici a aquestes companyies. A més d'això, l'ens del qual formen part Iberdrola, Endesa i EDP lamenta que la fórmula aplicada per Espanya sigui sobre els ingressos i no sobre els beneficis, com en Europa.
Un impost que no afecta totes les energètiques
Aelec afirma que l'impost a les energètiques genera discriminació "perquè només un determinat nombre d'empreses són elegibles i altres, independentment de la seva mida, estan eximides".
Aquest recurs arriba un dia després que la patronal bancària espanyola anunciés el seu recurs contra el seu respectiu impost extraordinari.
Sembla clar que el sector energètic no està a favor de l'impost proposat per l'Executiu liderat per Pedro Sánchez. Les elèctriques i petrolieres afectades han pres una postura similar a la dels bancs, els quals també han de fer front a l'impost. Els màxims mandataris de les entitats bancàries van deixar clar que pagarien el tribut, però després el recorrerien. Alguns com Dancausa o Oliu van expressar que el tribut era "arbitrari".
Malgrat les repetides queixes, la banca ja ha fet front al pagament de l'impost extraordinari. Ara, en plena temporada d'anuncis de resultats de les energètiques, l'Aelec ha presentat un recurs contra un tribut amb què el Govern pretén recaptar uns 2.000 milions d'euros per finançar mesures socials davant la pujada de tipus i de la inflació.
Aquest impost és temporal, perquè graven els resultats de 2022 i 2023 i es paguen el 2023 i el 2024. Malgrat això, la mateixa normativa preveu possibilitat de convertir-los en permanents.