Iberdrola ha creat i liderat diferents iniciatives i aliances que faciliten la integració de la dona en llocs STEM (carreres que tenen a veure amb la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques) als països en els quals és present. En concret, l'energètica desenvolupa aquestes iniciatives a Espanya, el Regne Unit, els Estats Units, Mèxic, el Brasil o Austràlia, entre altres països, establint aliances estratègiques, donant suport i donant visibilitat a altres institucions compromeses amb la inclusió de la dona.
El sector energètic ha estat històricament un àmbit dominat pels homes en tots els perfils professionals i nivells de qualificació. A conseqüència, i malgrat representar el 48% de la força laboral a escala global, la presència de dones en aquest sector, segons l'Agència Internacional de l'Energia (AIE), és del 22%, assolint el 32% en negocis renovables.
Iberdrola aspira a generar un impacte que excedeixi de la seva organització i que sigui sostenible al llarg del temps, per la qual cosa, des de fa anys, treballa en la implementació de pràctiques, tant internes com externes, que busquen donar suport a les dones en els moments clau de la seva trajectòria.
En primer lloc, despertant l'interès per àrees STEM entre nenes i joves i després donant-los suport en la seva formació i integració al mercat laboral, així com accelerant el desenvolupament de les seves empleades i donant visibilitat a professionals referents, que contribueixen a combatre els biaixos de gènere.
Entre els programes duts a terme per la companyia destaquen els dissenyats per potenciar el desenvolupament i donar visibilitat a dones referents.
Les iniciatives d'Iberdrola
A Espanya, als diferents projectes de formació per a nenes i joves, acords amb diferents entitats, com a Innobasque (l'Agència d'Innovació del País Basc) o aliances com la realitzada amb el Ministeri d'Educació, la Universitat Pontifícia Cometes o l'EMT, entre altres; aquest any s'ha afegit a la iniciativa Technovation Girls, un programa d'innovació i emprenedoria en el que les nenes i adolescents treballen junt mentors voluntaris resolent problemes del seu entorn mitjançant l'ús de la tecnologia.
Als Estats Units, la Fundació Avangrid, en col·laboració amb l'organització Girls Inc, promou el programa Eureka!, destinat a promoure durant cinc anys formació intensiva i pràctiques en empreses relacionades amb les carreres STEM en joves de col·lectius minoritaris o en les primeres universitàries de les famílies. Iberdrola als Estats Units també dona suport a la Societat de Dones Enginyeres (SWE).
A més, el 2021, la companyia es va adherir a Paradigm for Parity, una coalició d'organitzacions dedicades a abordar les bretxes racials i de gènere al sector empresarial i aconseguir la paritat de gènere total per a 2030.
Al Regne Unit, Iberdrola, a través de la seva filial ScottishPower, és membre de POWERful Women, una iniciativa per avançar en la diversitat de gènere dins del sector energètic. A més, la companyia també compta amb una xarxa d'empleades anomenada SP Connected Women, que proporciona una plataforma perquè els seus membres es reuneixin de forma regular i puguin compartir les seves experiències i idees tant internament com en esdeveniments externs.
A Mèxic, Iberdrola realitza el fòrum Mujeres con Energia des de l'any 2018, un espai de diàleg i formació sobre diversitat, equitat i inclusió per impulsar iniciatives que permetin tancar la bretxa de gènere. A més, el 2023, la companyia va celebrar la seva quarta convocatòria de les seves beques STEM, un programa realitzat des de 2019 en aliança amb institucions locals que busca fomentar l'estudi d'enginyeries en la joventut oaxaquenya.
Al Brasil, a través de Neoenergia, la companyia es va comprometre el 2023 amb el Pacte Mundial de les Nacions Unides (ONU) per augmentar en més d'un 30% el nombre de dones i persones negres en llocs de lideratge per a 2025 en totes les seves unitats de negoci al país, entre altres iniciatives.