El president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, veu molt llunyana la possibilitat de desenvolupar parcs eòlics marins a Espanya i ha rebaixat les expectatives generades sobre això explicant que la tecnologia necessària encara estan molt poc avançada. "Espanya té un problema: el terra marí és molt profund", ha dit en declaracions a la premsa des de Bretanya, on aquest dijous inaugura el quart parc eòlic marí de l'elèctrica espanyola.
Per això, els parcs marins a Espanya han de ser flotants i, per a això, es necessita una tecnologia que encara està en proves i que "fàcilment" pot ser "tres o quatre vegades més cara" que la necessària per fer parcs amb ancoratges fixos al llit marí, tal com es construeixen en l'actualitat.
Encara que "estem treballant en això", des del punt de vista competitiu "és complicat", ha reconegut Sánchez Galán, que de moment aposta més per "esgotar els recursos del que tens més fàcil". "Les possibilitats d'inversió que tenim al món són enormes (...). En aquest moment hi ha més possibilitats d'inversió de les que podríem raonablement encarar", recull EFE.
Sobre això ha apuntat que Iberdola acaba de guanyar un concurs per fer 3.000 megawatts al sud d'Austràlia, mentre que al Japó hi ha "a punt" de començar un nou parc eòlic marí. A més, només als EUA i Regne Units té compromesos més de 60.000 milions d'euros en inversions.
"Així que no tenim cap urgència" que es treguin les primeres subhastes a Espanya: "Els recursos tècnics, econòmics, financers i humans són els que són i al final has d'anar repartint el tema en funció de les millors condicions que tinguis en cada moment i les oportunitats".
Evolució borsària
Sánchez Galán s'ha referit també a l'evolució borsària d'Iberdrola, la capitalització del qual supera els 86.000 milions d'euros: "Estem batent dia rere dia rècords absoluts de capitalització", de manera que "la mida de la companyia està molt lluny" del que tenia "quan jo vaig arribar fa 25 anys".
Sobre això assegura sentir-se "molt orgullós" que l'empresa sigui "entre les dues o tres de majors del món" i sumeixen més valor en Borsa que totes les energètiques espanyoles juntes.
Sense novetats de Qatar
Sobre el seu principal accionista, Sánchez Galán ha assegurat tenir una "relació personal superbona a tots els nivells" amb els responsables del fons sobirà qatarià Qatar Investment Authority (QIA), que controla el 8,7% del capital, encara que ha eludit pronunciar-se sobre la possibilitat que aquest augmenti la seva participació en l'elèctrica, tal com s'ha publicat.
"Qatar porta pujant la participació des de fa catorze anys que està amb nosaltres" i com ells parla "una setmana sí i una altra també", ha assegurat, encara que sobre el seu suposat interès a elevar la participació afirma que no té "cap notícia".