Avangrid, societat participada al 81,5 % per Iberdrola, ha anunciat la seva decisió de resoldre el contracte de fusió subscrit amb la companyia nord-americana PNM Resources el 20 d'octubre de 2020.

La companyia ha subratllat que aquesta decisió respon que no s'han complert en el termini contemplat les condicions previstes per al tancament de l'operació, ha apuntat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

El passat 20 de juny la filial nord-americana d'Iberdrola i PNM Resources van acordar una nova pròrroga, fins al 31 de desembre de 2023, del seu acord de fusió, que hagués donat lloc a una de les principals elèctriques dels EUA.

L'inici dels tràmits va arrencar fa 3 anys

Iberdrola va anunciar fa més de tres anys que havia tancat un acord per comprar, a través de la seva filial Avangrid, PNM Resources, l'elèctrica de Nou Mèxic i Texas, una operació amb què tenia previst desemborsar aproximadament 4.317,5 milions de dòlars (3.914 milions d'euros al canvi actual).

El valor d'empresa de l'operació, inclòs deute, es va fixar llavors en uns 8.300 milions de dòlars.

PNM Resources, societat les accions de la qual estan admeses a cotització a la Borsa de Nova York, havia recomanat l'operació, mitjançant la qual Avangrid adquiriria el 100 % del capital de l'esmentada societat per 50,3 dòlars (45,6 euros) per acció.

La integració de PNM a Avangrid donaria lloc a una de les companyies més importants del sector nord-americà, que comptarà amb deu d'elèctriques regulades en sis estats (Nova York, Connecticut, Maine, Massachusetts, Nou Mèxic i Texas) i més de 4,1 milions de subministraments, i al tercer operador de renovables dels Estats Units amb presència en 24 estats.

S'estimava llavors que els actius resultants de la fusió ascendirien a més de 40.000 milions de dòlars, el resultat brut d'explotació de les dues companyies seria de 2.500 milions de dòlars i el benefici net de 850 milions de dòlars.

Un any més tard, el febrer de 2021, els accionistes de PNM van aprovar la seva fusió amb Avangrid amb un suport del 70 % de l'accionariat.

Per fer front a aquesta operació, aprovada per la Comissió Reguladora d'Energia nord-americana (FERC) l'abril de 2021, i al seu pla d'inversions, Avangrid va anunciar una ampliació de capital en prop de 4.000 milions de dòlars, en els quals l'elèctrica espanyola s'havia compromès a subscriure el 81,5 % i Qatar Investment els milions restants.

Primers obstacles

El novembre de 2021 la compra de l'empresa energètica PNM Resources es va veure en perill després d'un informe públic que qüestionava la imatge de l'empresa i la gestió de la seva filial nord-americana Avangrid. La fusió va ser desaconsellada en un informe de 445 pàgines encarregat per la Comissió Reguladora de Nou Mèxic.

Un mes més tard el regulador de l'estat de Nou Mèxic (EUA) va rebutjar per unanimitat la proposta d'Avangrid en entendre que comportava riscos. Tot això en meitat del conegut "cas Villarejo" a Espanya.

Després d'aquest revés, Avangrid va acordar amb PNM una primera pròrroga en el seu acord de fusió i va presentar un recurs contra el vet del regulador de Nou Mèxic.

Una vegada que va sortir d'Avangrid el seu llavors president, Robert Kump, Iberdrola buscava continuar amb l'operació, mentre ambdues companyies portaven el seu cas a una nova audiència, que també va ser rebutjada pel Tribunal Suprem de l'estat de Nou Mèxic.