A l'espera que la cursa per l'eòlica marina arrenqui a Espanya, Iberdrola ha fet aquest dimecres un pas de gegant per posicionar-se en aquest sector que ha de créixer en els propers anys a tot el món en tancar amb el Regne Unit un dels contractes més grans de la seva història per valor de 1.500 milions d'euros. Per fer-ho, s'ha aliat amb Siemens Gamesa, que construirà les 95 turbines que s'instal·laran al parc East Anglia Three, que serà el segon major del món segons ha assegurat el president de la companyia, Ignacio Galán, en la seva intervenció en el fòrum Aurora a la Universitat d'Oxford. Després d'anunciar-ho, Galán ha estat rebut a Downing Street pel primer ministre britànic, Rishi Sunak.
En total, el parc tindrà una capacitat de 1.400 MW, 14,7 cada una de les turbines, una capacitat que podrà proveir a 1.3 milions de llars britàniques. Durant la construcció, es preveu que donarà treball a més de 2.300 persones durant els dos anys vinents i a 100 més una vegada estigui en funcionament el parc. Per a Galán, es tracta d'una mostra més de la "determinació per la transició cap a un model energètic net, eficient i autosuficient". East Anglia Three s'està construint al sud del Mar del Nord, a 69 km de Great Yarmouth.
La filial espanyola ja ha firmat contractes per valor de gairebé 70 milions de lliures amb empreses britàniques per a l'East Anglia Three i es calcula que invertirà gairebé 2.300 milions d'euros -2.000 milions de lliures- al Regne Unit per donar suport a la construcció i explotació d'East Anglia durant tota la vida útil del projecte. East Anglia Three se sumarà als sis parcs eòlics marins d'Iberdrola ja operatius o en construcció. El grup ja ha posat en marxa les instal·lacions de West of Duddon Sands (195 MW), al mar d'Irlanda; Wikinger (350 MW) en aigües alemanyes del mar Bàltic; i East Anglia ONE.
La companyia té a més actualment en construcció unes altres tres grans instal·lacions offshore. A França, està avançant la instal·lació del qual serà la seva primera gran parc d'energia eòlica marina en aquest país, Saint-Brieuc, que, amb gairebé 500 MW de capacitat i 2.500 euros d'inversió, generarà energia neta suficient per satisfer el consum d'electricitat de 835.000 persones, una vegada que entri en operació el 2023.
Als Estats Units, Iberdrola està construint, amb uns 2.500 milions d'euros d'inversió, el que serà el primer parc eòlic a escala comercial del país, Vineyard Wind 1 (806 MW), davant les costes de l'estat de Massachusetts. Aquesta instal·lació podrà atendre les necessitats energètiques de més de 400.000 llars i evitarà l'emissió de més d'1,6 milions de tones anuals de CO2.
A Alemanya, el grup ha començat a aixecar la seva segona gran iniciativa d'eòlica marina al país, després de Wikinger. El parc de 476 MW, denominat Baltic Eagle, podrà cobrir la demanda de 475.000 llars i evitar l'emissió de gairebé un milió de tones de CO2 a l'atmosfera cada any. La companyia té també previst desenvolupar un tercer projecte marí en aquesta zona: Windanker (300 MW). En conjunt, les tres instal·lacions renovables donaran lloc al complex eòlic marí més gran del mar Bàltic, amb una capacitat total instal·lada de 1.100 MW i una inversió conjunta d'aproximadament 3.500 milions d'euros.
Acord verd amb Amazon
Justament, els parcs d'Iberdrola a Alemanya formen part del primer pas d'una aliança anunciada també aquest dimecres per Iberdrola amb l'empresa estatunidenca de repartiment Amazon. L'empresa espanyola subministrarà des d'aquests parcs a Amazon 1,1 teravats hora (TWh) d'energia neta cada any, la qual cosa equival a les necessitats elèctriques anuals de més de 314.000 llars europees. Al costat d'aquest acord per al subministrament de renovables, Iberdrola ha seleccionat a Amazon Web Services (AWS) com el seu proveïdor 'cloud' (en el núvol) preferent.
D'aquesta manera, Amazon farà costat a l'energètica espanyola a mesura que s'embarca en una major digitalització per a recolzar xarxes més intel·ligents, participació del client i energia neta connectada. Per part seva, l'aliança permetrà a Amazon avançar en el seu objectiu que el 100% del seu subministrament sigui amb energia renovable per a 2025, cinc anys abans del seu compromís original, fixat per a 2030. El president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, va considerar que aquest acord, "que combina sol, vent i 'cloud', permetrà una nova capacitat de generació renovable a tot el món i accelerarà la revolució digital en el sector energètic".
"El repte d'electrificar el sistema energètic per a augmentar la nostra autonomia i reduir les emissions requereix aliances entre líders com Iberdrola i Amazon", va afegir. Aquest acord s'emmarca en l'estratègia d'Iberdrola d'impulsar els 'PPAs' per als seus projectes de renovables en els diferents països en els quals té presència amb empreses capdavanteres en diferents sectors. L'energètica gestiona 23.000 GWh d'acords 'PPA' a tot el món i treballa amb empreses d'una àmplia gamma de sectors.
Sense anar més lluny, fa una setmana, el grup, a través de la seva filial estatunidenca Avangrid, va subscriure un contracte amb Meta, matriu de Facebook, per a proveir-la de 240 MW d'electricitat d'origen solar procedent de la planta True North que està aixecant a Texas, segons ha informat la signatura energètica aquest dimarts.
A Espanya, el grup també ha impulsat aquesta modalitat de contractes en projectes amb empreses de diferents sectors: banca, telecomunicacions (Vodafone i Orange), sector cerveser (Heineken) o farmacèutica (Bayer), entre altres.