Iberdrola ha concretat els seus plans per posar en marxa la seva planta d'hidrogen verd més gran. La companyia energètica té previst tenir "plenament operativa" la seva planta de Puertollano (Ciudad Real) el proper març. Es tracta de la planta més gran d'aquestes característiques d'ús industrial d'Europa, segons ha explicat a la premsa el director d'explotació de la planta d'hidrogen verd d'Iberdrola a Puertollano, Javier Plaza.
D'aquesta manera, el pla d'Iberdrola passa per la posada en marxa de la planta de forma progressiva, "amb proves i ajustaments que necessàriament hauran de continuar produint-se en les properes setmanes, fins a aconseguir la producció òptima a causa del caràcter experimental de la primera planta pilot d'aquestes característiques construïda al món".
L'hidrogen verd produït a Puertollano es farà servir durant els propers 20 anys a la fàbrica que l'empresa Fertiberia té en el mateix complex industrial. Es convertirà així en la primera companyia europea del sector del fertilitzant en desenvolupar amoníac verd a gran escala amb la nova tecnologia, que suposarà una reducció "que podria arribar" fins al 10% del gas que ve fent servir.
El responsable del projecte també ha explicat que, després d'una primera fase de posada en marxa de la planta, s'estudia a mitjà termini la possibilitat d'aprofitar industrialment l'oxigen separat de l'hidrogen en el procés d'electròlisi, en comptes d'expulsar-lo a l'atmosfera. D'altra banda, també es preveu aprofitar la calor residual produïda en el procés d'electròlisi per proporcionar aigua calenta al nou hospital que es construeix a Puertollano, per a la qual cosa seria necessari connectar una canonada de 6 quilòmetres que separa la planta d'Iberdrola del centre hospitalari.
3.000 tones d'hidrogen renovable a l'any
Entre els avantatges mediambientals de l'hidrogen verd, Plaza ha destacat, d'una banda, la plena sostenibilitat d'aquest vector energètic que no emet gasos contaminants ni durant la combustió ni durant el procés de producció i, per un altre, la reducció del consum d'aigua a la seva producció davant l'hidrogen gris procedent del reformat de combustibles fòssils.
En aquest sentit, ha detallat que es consumin 10 litres d'aigua per cada quilo d'hidrogen verd produït, davant els 22 litres que és necessari consumir per produir un quilo d'hidrogen gris. A més, "el seu fàcil emmagatzemament o la seva versatilitat per transformar-se en electricitat o combustibles sintètics", ha explicat.
La planta d'hidrogen verd en què Iberdrola ha invertit 150 milions d'euros té una capacitat per produir "a ple rendiment, les 24 hores del dia" fins a 3.000 tones d'hidrogen renovable a l'any. Quan s'assoleixi la producció de les 3.000 tones d'hidrogen verd a l'any s'estaran evitant fins a 48.000 tones de diòxid de carboni gràcies a la utilització de fonts renovables, segons el responsable d'Iberdrola.
L'energia per a la seva producció ve d'una planta solar
L'electricitat necessària per a la producció de l'hidrogen prové d'una planta solar de 35 megawatts de potència que compta amb plafons bifacials, és a dir, que tenen dues superfícies sensibles a la llum amb una tecnologia que millora el rendiment i aconsegueix un aprofitament més gran de la superfície. A més, la instal·lació fotovoltaica disposa d'un sistema d'emmagatzematge per bateries d'ió-liti amb una capacitat de 20 megawatts hora, que permeten optimitzar les estratègies de control i gestió de la planta en hores mancades de radiació solar.
D'altra banda, l'electrolitzador de la marca Cummins -on se separen les molècules d'hidrogen i oxigen mitjançant el procés d'electròlisi utilitzant l'electricitat procedent de la planta fotovoltaica- està compost per 16 cel·les, construït expressament per a aquesta planta d'1,25 megawatts cada una. Cada cel·la disposa d'un electròlit sòlid de tecnologia PEM (membrana d'intercanvi de protons) "que permet un millor i més ràpid ajustament a les fluctuacions de producció elèctrica en funció de l'hora del dia o de les condicions meteorològiques".
A fi de garantir l'estabilitat del subministrament a Fertiberia, la planta compta amb un total d'onze tancs de 23,5 metres d'alt i 2,8 metres de diàmetre fabricats en un acer especial amb una espessor de xapa de 4,5 centímetres que permeten emmagatzemar fins a 6000 quilos d'hidrogen a 60 bars de pressió.
Iberdrola construirà una segona fase de la planta el 2025
Plaza ha destacat que la planta d'Iberdrola, que va ser inaugurada pel rei Felip VI el maig passat i que va començar els treballs de proves al juny, preveu construir una segona fase a Puertollano de 211 megawatts per a 2025, després de la construcció a la localitat de Huelva de Palos de la Frontera d'una altra planta d'hidrogen verd de 229 megawatts.
El full de ruta d'Iberdrola és generar 40.000 tones d'hidrogen verd fins a 2027 -el 20 % de l'objectiu marcat a Espanya-, amb una inversió de 1.800 milions d'euros. L'hidrogen verd està considerat una de les principals noves fonts d'energia renovable per avançar en la descarbonització de la indústria en no emetre gasos contaminants en tot el seu procés de generació.
Plaza s'ha congratulat de l'atracció que ha provocat el projecte pilot industrial de la planta d'hidrogen verd de Puertollano, que periòdicament rep enginyers i responsables d'empreses i institucions de països de tot el món, "des del Japó a Austràlia, o països de l'Àfrica, Amèrica i Europa".
El principal obstacle del H2 és el cost de la seva producció, pel que la UE està destinant una part dels seus fons de reconstrucció a projectes energètics dirigits a aquesta nova font energètica, que inclouen la fabricació d'electrolitzadors més competitius o la instal·lació d'estacions de servei (hidrogeneras) per al transport per carretera.
La planta d'hidrogen verd de Puertollano de 20 megawatts és la segona planta que Iberdrola construeix a Espanya després de la construïda a la zona franca de Barcelona de 2,5 megawatts amb què es proveeix d'aquesta energia neta a diversos autobusos metropolitans de la ciutat comtal.