El ministeri d’Indústria i Turisme ha aprovat una nova resolució provisional de la tercera convocatòria del PERTE del Vehicle Elèctric i Connectat i, en aquesta ocasió, se n'han beneficiat dues empreses amb seu a Catalunya. Es tracta d'Iberpotash i Iqoxe, que sumaran 29 milions d'euros per a projectes relacionats amb components per a les bateries.

Iberpotash rebrà 18 milions d’euros per a la seva planta de Sallent (Bages), mentre que la química Iqoxe es beneficiarà amb 11 milions per invertir a La Canonja (Tarragonès). Una tercera empresa, Lithium Iberia, de Càceres, s'emportarà 20 milions més, en aquest repartiment focalitzat en les bateries.

El ministre d’Indústria, Jordi Hereu, ha informat del repartiment d'aquestes ajudes i ha destacat que els beneficiaris “són tres projectes que són el motor de la nova mobilitat”. El ministre ha assenyalat “l’eficàcia” dels diversos PERTE, assenyalant per exemple que el dedicat a la Descarbonització Industrial ha adjudicat ja 371 milions d’euros en una seixantena de projectes.

Hereu ha remarcat que cal un “gran pacte per a la indústria” a escala espanyola per garantir que la bona evolució econòmica i industrial continuï malgrat el context geopolític complicat. Així, també s’ha referit a la necessitat d’aprovar una nova llei de la Indústria i l’Autonomia Estratègica. 

Iqoxe, per la seva banda, ha explicat que l'ajuda es dedicarà al projecte de fabricació de solvents per a la producció de polielectròlits, un dels components de les bateries de vehicles elèctrics.  "Aquest producte, que és un derivat de l'òxid d'etilè, té l'afegit de consumir CO₂ durant la seva fabricació, amb la consegüent disminució de la petjada de carboni de tot el procés. La funció del polielectròlit és fer de conductor de l'electricitat entre l'ànode (pol negatiu) i el càtode (pol positiu) dins de les piles", explica l'empresa.

El projecte es troba en una fase d'estudi molt incipient: "Encara falten resultats i conclusions que permetin parlar amb més detall, tenint en compte que l'evolució de l'últim any en el VEC dificulta la realització d'inversions fins que no hi hagi una aposta definitiva per aquestes tecnologies, actualment dominades per la Xina", assenyala Iqoxe.