Les vuit empreses catalanes de l’Ibex-35 donen feina a més de 117.000 persones, segons les dades que inclouen en la seva memòria del 2024. Aquesta és la xifra d’empleats en plantilla que tenien el 31 de desembre de l’any passat, que suposa un 1,4% més que el 2023, és a dir, 1.633 més. El grau d’internacionalització de les empreses és força elevat, ja que el 41,4% de les seves plantilles estan fora d’Espanya.

Les xifres recopilades per ON ECONOMIA inclouen tant les empreses amb la seu social a Catalunya, com Grifols, Fluidra, Puig i també el Banc Sabadell, com les que tenen l’origen i el centre d’operacions a Catalunya encara que mantinguin, de moment, el domicili fiscal fora, com CaixaBank, Naturgy, Cellnex i Colonial.

CaixaBank és la més gran de les empreses catalanes cotitzades: la que guanya més diners, la que val més a borsa i també la que té més treballadors, més de 46.000. Si hi sumem el Sabadell, el sector bancari acumula més de la meitat dels empleats de les Ibex catalanes. Però el banc que presideix Josep Oliu, que ha tornat aquest 2025 a Sabadell, no és la segona Ibex en ocupació, sinó la tercera.


La segona en plantilla és Grifols, amb més de 23.800 persones treballant arreu del món, xifra que es va mantenir força estable el 2024 –va pujar en 81 persones. El Sabadell completa el podi amb 18.800, mig miler menys que l’any anterior per les retallades al Regne Unit.

La quarta empresa és Puig, la més nova a l’Ibex, ja que va saltar al parquet l’any passat, amb més de 12.000 empleats. La perfumera que presideix Marc Puig va ser la que més plantilla va guanyar el 2024, gairebé un miler de persones, un 9% més. Naturgy va patir una petita caiguda, fins a les 6.800 persones, cosa que va provocar que Fluidra, que va guanyar 245 empleats, fins als 6.650, la segueixi de prop.

Cellnex també va perdre plantilla, fins a les 2.667 persones; l’empresa d’infraestructures de telecomunicacions que dirigeix Marco Patuano es troba en un procés de cerca de la rendibilitat, motiu pel qual ha venut alguns negocis i ha fet un expedient de regulació d’ocupació. El primer és el que explica la pèrdua d’empleats de l’any passat, ja que l’ERO l’ha fet aquest 2025. Colonial és l’Ibex catalana amb menys plantilla, només 226 persones.

Internacionalització desigual

En general, l’empresa catalana, especialment la mitjana-gran, està molt internacionalitzada. Això es veu en les Ibex catalanes de forma desigual i el balanç de plantilla a l’exterior, que se situa en el 41,4% del total, és reflex de dues realitats molt diferents: la financera i la industrial.

El balanç de les grans cotitzades del nostre país té un pes bancari molt gran, però les dues entitats financeres catalanes estan molt poc internacionalitzades. CaixaBank i el Sabadell tenen la gran majoria del seu negoci a l’Estat, i només tenen una filial important fora: BPI en el cas de CaixaBank, a Portugal, i TSB en el del Sabadell, al Regne Unit. Per això, el banc de les torres negres només té un 10% de la plantilla a l’estranger i el vallesà, menys d’un 30%.


La realitat industrial és totalment diferent i es reflecteix sobretot en Grifols i Puig, però també a Fluidra, Cellnex i Naturgy. La indústria catalana ven arreu del món, però també hi fabrica. Puig té el 82% de la seva plantilla fora, on compta amb mitja dotzena de fàbriques, i el Regne Unit és on té més treballadors; Grifols té el 81% dels empleats fora, gairebé 20.000, amb els Estats Units com el país on té més plantilla, ja que és on més produeix perquè hi té centres de plasma.

Fluidra, que va fusionar-se amb l’estatunidenca Zodiac i que ha fet moltes compres per apuntalar el seu creixement –aquesta setmana n’ha anunciat una de nova–, té dos de cada tres empleats a l’estranger. Cellnex, que ha anat comprant torres i empreses per diversos països d’Europa, com Itàlia, França i el Regne Unit, té el 58% de la plantilla fora. Naturgy té el 43% dels treballadors a l’estranger.