Iberdrola, Repsol, Naturgy, Santander i BBVA són algunes de les companyies de l'IBEX que han mostrat el seu malestar en els últims anys amb el govern espanyol de Pedro Sánchez pels impostos a energètiques i bancs, que farà permanents. No obstant això, els seus màxims executius van deixar sortir viu el president de la reunió que van mantenir a Davos. Les grans empreses li van donar una treva en una trobada en la qual es van conformar amb l'ordre del dia oficial.

Sánchez va aconseguir un bon quòrum després que es rumoregés que el president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, en altre temps un dels pocs suports del PSOE entre la gran empresa, i el de Ferrovial, Rafael del Pino, podrien deixar-lo plantat. Finalment, sí que hi van assistir, així com José María Álvarez-Pallete (Telefónica), Josu Jon Imaz (Repsol), Francisco Reynés (Naturgy), Carlos Torres i Onur Genç (BBVA), José Manuel Entrecanales (Acciona), Maarten Wetselaar (Cepsa) i Héctor Grisi (Santander). Ana Botín només va saludar Sánchez –com mostra la imatge– i es va excusar perquè tenia un acte a la mateixa hora. El president de CaixaBank, José Ignacio Goririgolzarri, tenia un acte a Barcelona.

Fonts de La Moncloa van explicar a ON ECONOMIA que la reunió va ser cordial i es va centrar en la intel·ligència artificial, un tema del qual s'està parlant molt a Davos i al qual el mateix president espanyol es va referir en públic, de les perspectives econòmiques per aquest any, que no són bones encara que s'espera una recuperació el 2025, i de la situació de la indústria europea, que viu un moment delicat per la irrupció de la Xina en sectors com l'automòbil i la tecnologia.

La reunió no va anar més enllà. Va durar una mitja hora i fonts empresarials van corroborar el missatge oficial de La Moncloa: la trobada es va circumscriure a les temàtiques que s'estan tractant a Davos, per tant, molt globals, i no va arribar als aspectes més locals. “No s'ha parlat d'impostos ni de càrregues fiscals”, van assegurar fonts d'alguna de les empreses presents en la reunió. És el tema més polèmic, pel qual salten espurnes entre algunes empreses i el govern espanyol perquè fins i tot s'ha judicialitzat.

El malestar de les empreses amb Sánchez

Els bancs han recorregut l'impost als seus beneficis i diversos banquers han estat molt crítics en públic amb l'Executiu. Galán i Imaz també han estat molt explícits respecte a les inversions a Espanya, si es continuen sentint perseguits. Iberdrola ha deixat clar que invertirà on vegi negoci i no para d'anunciar operacions lluny d'Espanya, mentre que Repsol ha dit que posa totes les inversions a Espanya en estudi. Álvarez-Pallete havia assegurat una estona abans que desconeixia els plans del govern espanyol en la seva entrada a Telefónica. Però aquest malestar no va tenir cabuda en la mitja hora que Sánchez va dedicar a les grans cotitzades.

En comptes d'això, el president espanyol els va preguntar com veien els aspectes que s'estaven tractant a Davos i especialment l'explosió de la intel·ligència artificial, un dels temes estrella del fòrum. Un dels seus interlocutors, expliquen les mateixes fonts, va assegurar que ho veia més com una oportunitat que com una amenaça i va lamentar que, a parer seu, s'estigui afrontant més en l'aspecte negatiu.

De fet, en la seva intervenció en públic en el fòrum de Davos, prèvia a la reunió, però ja davant l'atenta mirada de tots els empresaris, Sánchez es va mostrar crític amb els “gurus” de la IA, si bé va assegurar confiar en aquesta tecnologia per a afrontar alguns reptes: "Jo crec fermament en el progrés científic i estic segur que la intel·ligència artificial i altres tecnologies avançades seran la millor opció que tindrem per superar reptes com l'envelliment, la crisi mediambiental, la transmissió de malalties o la baixa productivitat", va explicar, segons recull Europa Press.

José María Álvarez-Pallete i Josu Jon Imaz escolten Sánchez a Davos. EFE
José María Álvarez-Pallete i Josu Jon Imaz escolten Sánchez a Davos. EFE

El president del govern espanyol, que va aprofitar per presentar a Carlos Cuerpo als seus homòlegs i a la presidenta del BCE, Christine Lagarde, també va tenir un discurs molt crític amb el neoliberalisme i va posar Espanya com a exemple del contrari: "Espanya és un paradís per a aquelles empreses que vulguin prosperar a través de la innovació, el talent, l'energia neta i barata, l'estabilitat institucional i les infraestructures de primera línia. Per a les empreses que vulguin enriquir-se creant valor real i pagant un nivell just d'impostos. Donem la benvinguda amb els braços oberts a aquestes empreses".