IFM ha superat el 15% de Naturgy. El fons australià, que va irrompre en l'energètica fa més de dos anys amb una opa que va incomodar la cúpula de l'energètica i algun dels seus principals accionistes, ha comunicat aquest dijous a la CNMV que té ja el 15,01% de Naturgy, un punt més de la participació que va registrar fa un any i que no havia modificat fins ara. Superar el llindar del 15% suposa que IFM podria ja demanar el segon conseller, però no ho farà de moment.

Fonts properes al fons han explicat a ON ECONOMIA que no és entre les seves intencions reclamar el segon conseller que inicialment volien tenir. En l'opa que va presentar IFM sobre Naturgy el 2021, volia arribar al 22,69% de l'energètica que presideix Francisco Reynés, però es va quedar a mig camí, amb poc més del 10%. Llavors ja va manifestar la seva intenció de continuar creixent en l'accionariat de la gasista amb compres periòdiques d'accions, una cosa que ha anat comunicant quan ha considerat.

La petició del segon conseller, no obstant això, està aparcada, doncs el fons que dirigeix a Espanya Jaime Siles –únic conseller d'IFM a Naturgy- vol prioritzar que l'energètica mantingui l'estabilitat en un moment en què torna a estar en el focus per canvis accionarials i la intervenció del govern espanyol per la irrupció de Blackrock al comprar GIP, posseïdor del 20% de l'energètica controlada per La Caixa (26,7%) i els fons CVC i el propi GIP, amb el mateix percentatge.

IFM es va comprometre amb el govern de Pedro Sánchez, com a condició per a la seva entrada a Naturgy, a facilitar la governança i no anar en contra dels interessos estratègics de la companyia quant a la seva espanyolitat, i dona suport al gir renovable que la gasista està fent. Fonts del fons han explicat que aquests compromisos continuen vigents i són ferms, per la qual cosa van mostrar la seva confiança en la línia marcada per Reynés. De fet, després de l'intent fallit dels fons de forçar al president executiu a fitxar un CEO i perdre poder, GIP, CVC i IFM van donar un nou vot de confiança a Reynés per continuar rendibilitzant la seva inversió i, quan fos possible, donar-los sortida amb alternatives al projecte Géminis.

La irrupció de Blackrock i la divisió del govern espanyol

L'estabilitat de Naturgy ara es veu de nou amenaçada amb la futura entrada de Blackrock amb més del 20%. El fons de capital risc privat més gran del món ha comprat GIP, per la qual cosa es quedarà amb la seva participació. Aquest fet ha fet saltar el govern espanyol i ha provocat contradiccions en el seu si. Sumar va demanar que s'impedeixi que Blackrock tingui una posició tan important en una empresa estratègica, però la posició oficial de l'Executiu és que s'ha d'estudiar l'operació. Però en realitat, hi ha dubtes de què hagin de passar per l'escut antiopes.

Amb tot això a sobre de la taula, IFM prefereix no treure el tema del segon conseller ara. No obstant això, tampoc no està clar que tingui aquest dret, ja que per la composició del consell, podria haver d'arribar al 16%. A més, desestabilitzaria els equilibris de governança, ja que Naturgy podria haver d'incrementar també el número d'independents per complir les recomanacions de bon govern.