El president de Mútua Madrilenya, Igancio Garralda creu que Liberty Seguros "no encaixa amb el seu model de negoci" per això, el grup ha decidit "no seguir endavant, ni analitzar l'operació de venda". En totes les operacions on han estat, explica, "mai no hem participat en una subhasta multilateral, que és el model que seguirà la matriu per vendre Espanya, Portugal i Irlanda", apuntava aquest dimecres en la presentació de resultats.
Liberty Seguros va penjar el cartell de es ven el mes de novembre passat. Bloomberg va informar llavors que l'operació estava valorada en més de 1.000 milions d'euros i que Bank of America s'estava encarregant de trobar-lo un comprador. La seva matriu ha deixat clar que vol créixer als Estats Units i per això preveu desprendre's dels negocis europeus.
Des que es va conèixer la venda han transcendit possibles compradors. A Europa sona fort Zuric, però les negociacions no són exclusives i també s'apunta a Allianz i Generali com|com a favorits d'aquesta licitació. Quant a les companyies d'assegurances espanyoles, el president de Mapfre, Antonio Huertas, també va rebutjar adquirir-la fa uns dies i ara fa el mateix Mútua Madrilenya.
En la presentació de resultats, el seu president també ha parlat sobre els preus de les primes d'auto, el seu principal ram. Garralda assegura que la política de la companyia "és la de contenir les primes" malgrat la inflació i la sinistralitat, "però poques vegades" han tingut una irrupció "tan brutal" dels costos i reconeix que "alguna cosa" han de pujar els preus.
"Provarem de congelar les primes, però no serà tant com anys passats". El primer espasa de Mútua Madrilenya assenyalava que precisament per no apujar tant els preus com deurien, empitjoraran la ràtio combinada fins al 95% des del 92% actual, i per tant, assumiran "cert sacrifici" des del punt de vista del marge. "Una mica de pujada haurem de repercutir", insistia.
Preguntat per les crítiques d'alguns membres del Govern espanyol a la sanitat privada, el president de la companyia asseguradora es mostrava clar, "no beneficia ningú fer crítiques populistes contra els empresaris, així que no fem atenció a aquest tipus de comentaris". Ignacio Garralda explicava que hi "hi ha molt contingut ideològic" però al seu parer, és evident que els ciutadans exigeixin una millor atenció sanitària i que la pública "no pugui satisfer tota la demanda".
Les asseguradores hi són per cobrir aquests buits, comentava. "Som un complement a la sanitat pública, la qual defensem i creiem que ha de ser gratuïta, eficaç i coordinada amb la privada".
Quant a l'interès que han despertat les lletres del tresor per la baixa rendibilitat dels dipòsits, que són gairebé inexistents, l'executiu indicava que en veure la bona acollida que estan tenint, han llançat productes per cobrir aquesta "necessitat" dels seus clients, com segurs d'estalvi, que donen el 2,6% d'interès garantit. I per als no garantits, que volen més rendibilitat, un fons específic de deute públic sobirana espanyola i italiana del 2,8%. "Oferim els productes que ens demanda el client".
Entre altres assumptes, Ignacio Garralda també ha comentat la notícia anunciada dimarts per Ferrovial, que traslladarà la seva seu als Països Baixos. El president de Mútua donava per fet que aquesta decisió "està molt meditada" i espera que no sigui un precedent per a altres empreses. "Crec que no hi ha hagut cap cas d'una empresa forta que hagi canviat la seu fora d'Espanya", lamentava.
L'executiu entén que Ferrovial "haurà vist els pros i els contres de traslladar la seva seu fora" i recordava que el 90% dels seus inversors són estrangers, "per això, el pes de l'accionariat dels fons internacionals haurà estat molt determinant". També destacava que en aquesta decisió, Ferrovial hauran valorat si la legislació dels Països Baixos és millor, "no sé si només en l'àmbit fiscal o mercantil, probablement totes dues coses".
Mútua Madrilenya guanya 400 milions d'euros
El Grup Mútua comunicava aquest dimecres que el 2022 va augmentar el seu benefici net un 7,1%, fins als 405 milions d'euros. Els seus ingressos totals per primes van assolir els 7.310 milions d'euros, un 12,7% més. Només a Espanya, aquests ingressos van ser de 6.477 milions d'euros, un 13,3% més que l'any anterior, destacava el seu president en la presentació de resultats.
En primes d'assegurances del ram de no a Espanya, la principal activitat de la companyia d'assegurances, els ingressos van superar per primera vegada els 6.000 milions d'euros, i per això les van incrementar un 9,4% respecto a 2021. El creixement els ha permès assolir una quota de mercat del 15,2%.
Així mateix, la companyia d'assegurances destacava que "lideren també" el rànquing espanyol de salut amb un volum de primes de 3.167 milions d'euros, un 7% més que el 2021. El nombre total d'assegurats en finalitzar el 2022 va superar els 20 milions, amb un creixement del 12,4%.