Pimec ha tancat la commemoració del seu 50 aniversari amb un acte que ha comptat amb la participació del president de la Generalitat, Salvador Illa, i de sis dels seus antecessors: Jordi Pujol, José Montilla, Artur Mas, Carles Puigdemont (aquest en streaming des de Waterloo), Quim Torra i Pere Aragonès. Tots s’han mostrat “agraïts” a la patronal de la petita i mitjana empresa catalana. Han tingut paraules de record per Pasqual Maragall, que no ha estat present a causa de la seva malaltia.
El president de Pimec, Antoni Cañete, ha aprofitat aquest acte commemoratiu per anunciar que es presentarà a la reelecció en els comicis que se celebraran durant aquest primer trimestre de l’any. Pimec ha estrenat una seu remodelada i està a punt de canviar la seva imatge corporativa amb un nou logotip, que encara no han presentat.
Avui m’hauria agradat participar en persona en el 50è aniversari de @PIMEC, però Catalunya no viu en la normalitat que pregona la propaganda oficial.
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) January 21, 2025
Les PIMES són conscients del que costa que els grans poders (polítics, econòmics i mediàtics) se sentin còmplices del seu… pic.twitter.com/GGf3D487YW
;
Cañete ha començat la seva intervenció amb un reconeixement a històrics de Pimec com Josep González –que en va ser president durant 30 anys-, Carles Sumarroca, José Luis Rovira o Àlex Goñi. I ha subratllat que “Pimec sap d’on ve, on està i on va”.
Per la seva part, Salvador Illa ha indicat que la cloenda dels actes de commemoració dels 50 anys de Pimec “és un acte de país i de tot el país”. Ha constatat la millora social en aquest mig segle i ha reconegut les “aportacions” dels seus antecessors en la presidència de la Generalitat. Ha recordat que quan va néixer la patronal “no teníem ni les llibertats ni la situació econòmica actual” i que Pimec ha tingut “un paper fonamental en crear prosperitat perquè si no se’n genera no se’n pot repartir. I la prosperitat passa per les empeses i els empresaris”.
S’ha referit a la investidura de Donald Trump, però evitant especular sobre les seves futures actuacions, algunes ja anunciades, perquè ha dit que cal centrar-se “en el que hem de fer nosaltres”.
Jordi Pujol, expresident de la Generalitat entre 1980 i 2003, ha destacat de Pimec la seva “relació positiva amb la Generalitat i amb tot Catalunya”, així com “la capacitat d’iniciativa perquè, per a que un país vagi endavant, hi ha d’haver molta ambició”. Ha mostrat el seu “agraïment” a tots els que van iniciar aquest projecte patronal. Si bé ha dit que “no estic gaire en forma, no sé com acabar el discurs, com que estic fluixet...”, ha finalitzat lloant la “colla”, la “trepa” que ha tirat endavant Pimec.
José Montilla (2006-2010) ha destacat de Pimec que “representa el caràcter plural de la nació”. Ha indicat que guarda un “bon record” de la col·laboració amb Josep González i amb Antoni Cañete, l’actual president. I ha recordat “les actituds” amb les quals Pimec “s’ha guanyat el respecte, amb voluntat de col·laboració amb les administracions públiques i amb visió estratègica”. Ha encoratjat a l’organització patronal a contribuir “al creixement de Catalunya i del conjunt d’Espanya” i a posar “sensatesa i moderació a la dinàmica política que assoleix nivells insuportables”.
Artur Mas (2010-2016) ha recordat que Pimec va néixer entre les crisis del petroli del 1973 i del 1979, en una “situació dura, amb empreses que tancaven” i que ara “sou història viva i heu fet història”. Ha reiterat que “si en algun lloc podia néixer havia de ser a Catalunya”. I ha agraït que ajudessin al Govern a tirar iniciatives endavant: desburocratitzar les administracions, obrir la contractació pública a les pimes i renovar la Formació Professional.
Carles Puigdemont (2016-2017) ha intervingut via streaming des de Waterloo (Bèlgica) per subratllar que “el paisatge econòmic del país és obra vostra” i que “heu estat aliats de la prosperitat i de la llibertat”.
Quim Torra (2017-2020) ha recordat que el 2019, durant el seu mandat, es va aconseguir la paritat patronal, quan Pimec va assolir el 50% de la representació precisament a costa de Foment del Treball. I ha agraït el posicionament de Pimec en “moments complicats” com el de la fuga de seus socials d’empreses o de la pandèmia de la Covid.
Pere Aragonès (2020-2024) ha dit que Pimec és un símbol de la “continuïtat institucional” i de “l’èxit de la petita i mitjana empresa”. Ha destacat que van pactar amb la patronal la política econòmica i social. I ha indicat que “si Catalunya vol dir alguna cosa al món ha de ser un país industrial”.
A l’inici de l’acte, ha pres la paraula Josep González, expresident de Pimec (1990-2021) i actual president de la seva fundació, per recordar que van néixer el 1974 en la clandestinitat. Durant els eu mandat, de 30 anys, amb vuit reeleccions, es va comprar l’actual seu, que acaba de ser remodelada. I ha acabat amb lloances cap al seu successor: “Antoni Cañete porta molt bé la presidència”.
Entre els púbic present hi havia una àmplia representació política, inclosos diversos exconsellers d’Empresa de la Generalitat com Roger Torrent, Ramon Tremosa, Josep Rull –actual president del Parlament–, Santi Vila o Jordi Baiget.