El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha posat punt final als dubtes sobre les futures inversions en Espanya de la petroliera en combustibles alternatius, després que Junts forcés el PSOE a renunciar a l'impost a les energètiques. En la conferència amb analistes celebrada aquest dijous amb motiu de la publicació dels resultats fins al setembre, ha assenyalat: "Ahir es va retirar oficialment la proposta de fer permanent aquest impost. Així que, una vegada superat aquest debat, permetin-me dir que el problema s'ha acabat i que ha arribat el moment de centrar-nos en el futur i en les oportunitats que tenim per davant".

I encara que sense citar-la, ha confirmat la inversió en Tarragona de 1.100 milions d'euros: "Aquesta decisió positiva que vam veure ahir ens permet continuar amb les inversions industrials que havíem planejat a Espanya", ha confirmat aquest matí davant dels analistes el CEO de Repsol.

Imaz ha fet referència a la decisió del PSOE, després de l'acord amb Junts, de no presentar una esmena en el tràmit parlamentari de la Llei de multinacionals, sol·licitant l'ampliació del gravamen a les empreses energètiques que finalitza el 31 de desembre. La qual cosa s'ha valorat com una victòria del sector, ja que sí que ha proposat de mantenir durant tres anys més l'impost a la banca. Des del BBVA, el seu conseller delegat, Onur Genç, demanava aquest matí una autocrítica: "Hauríem d'haver fet un millor treball i ens hem fallat a nosaltres mateixos".

"Ara, estarem plenament centrats en la preparació d'aquestes inversions per assegurar que seran executades amb èxit en un futur pròxim. Crec que tenim notícies positives i ahir es va retirar oficialment aquesta proposta i l'impost i la possibilitat de tenir un impost extraordinari permanent relacionat amb el sector energètic afortunadament ha acabat", ha dit.

Imaz ha considerat que l'abandonament d'elevar a definitiu l'impost a les energètiques -com va anunciar fa unes setmanes el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo- com la creació d'un "nou clima d'estabilitat reguladora després de la decisió d'ahir". I ha afegit que "Repsol és completament compromesa amb les inversions programades en el nostre pla estratègic en la geografia espanyola i en les nostres plantes industrials", ha dit Imaz en la conferència amb analistes celebrada amb motiu de la publicació dels resultats fins al setembre.

Frau d'hidrocarburs

El conseller delegat de Repsol també s'ha referit a una problemàtica que s'ha denunciat fa mesos des del sector: el frau d'hidrocarburs. Imaz ha parlat mesures "crucials", plantejades pel Govern, per reforçar el control dels operadors i evitar aquests casos, que s'han disparat en els últims anys a mesura que s'incrementaven els preus.

Una de les iniciatives per eliminar amb aquestes trames implica demanar als titulars dels dipòsits fiscals de gasolines, gasoils o biocarburants i als empresaris que extreguin productes d'aquests que declarin l'IVA mensualment, amb l'objectiu de conèixer "gairebé en temps real" les operacions per facilitar el control, assenyala Efe.

Així mateix, es preveu modificar la normativa per deixar clar a qui correspon liquidar l'IVA assimilat a la importació i exigir a qui extregui el carburant que demostri que és un operador econòmic autoritzat per normativa duanera o té la condició d'operador confiable. A més, haurà de garantir el pagament de l'impost corresponent a la futura venda. Segons l'opinió d'Imaz, aquestes propostes, que entén que tiraran endavant perquè compten amb un llarg suport, suavitzaran el problema en termes estructurals.

Resultats de Repsol

Repsol ha comunicat a la CNMV un benefici net de 1.792 milions d'euros en els tres primers trimestres de l'any, un 36% menys que en el mateix període de 2023 que l'energètica ha atribuït als "baixos preus del cru i del gas i uns menors marges industrials". Els resultats no han estat ben acollits pels inversors, que el dia es deixa gairebé mig euro, des dels 11,94 euros a què s'ha pagat l'acció a primera hora del matí als 11,46 euros a les 15:00 hores. Prop d'un 2% en relació amb el tancament d'aquest dimecres.

Respecte a l'impacte de l'imposat de les empreses energètiques, que deixarà de funcionar l'any vinent, amb un "tipus efectiu global del 34%" segons informació de l'empresa que assenyala que, fins al setembre, l'activitat de Repsol ha generat una contribució fiscal a Espanya de més de 6.500 milions d'euros, 9.462 milions si se sumeix les aportacions en altres països.

En l'àmbit de retribució a l'accionista, Repsol ha anunciat a més que abonarà un dividend de 0,475 euros bruts per acció aquest gener. Al present exercici, ha desemborsat 0,9 euros bruts per títol en efectiu, i això suposa entorn d'un 30% més respecte a 2023.