Immobiliària Monistrol busca espais a Barcelona per repetir el model de Fabrick
La família Juliá convertirà el seu innovador model de 'coworking' en una línia de negoci
- Maria Teresa Coca
- BARCELONA. Dilluns, 14 d'octubre de 2024. 05:30
- Actualitzat: Dijous, 24 d'octubre de 2024. 09:51
- Temps de lectura: 3 minuts
La Immobiliària Monistrol està immersa en la recerca activa d'espais urbans a Barcelona per estendre el seu "innovador model" d'espais de treball i arribar a convertir-lo en una nova línia de negoci de la companyia. L'experiència obtinguda amb la rehabilitació i inauguració de Fabrick, un espai multidisciplinari en un emblemàtic edifici del barri de Gràcia, que forma part del patrimoni dels seus propietaris, la família Juliá, ha estat el punt de partida.
Els Juliá consideren que el model es pot replicar i fer-se un lloc en el segment dels espais de treball de lloguer per a empreses i professionals. Al visitant li fa la sensació d'estar en uns espais multidisciplinaris a cavall entre les oficines a l'ús, els despatxos de lloguer i aires de coworking. "Estem jugant en una altra lliga, que va més enllà dels espais de treball amb zones compartides; el nostre projecte és més flexible perquè lloguem espais diàfans, equipats amb cuina i bany; independència per a l'elecció del proveïdor dels subministraments bàsics; incorporem prestacions complementàries com a atenció en consergeria o sales gratuïtes per a reunions", exposa Javier Juliá. "Estem jugant en una altra lliga, que va més enllà dels espais de treball amb zones compartides; el nostre projecte és més flexible perquè lloguem espais diàfans, equipats amb cuina i bany; independència per a l'elecció del proveïdor dels subministraments bàsics; incorporem prestacions complementàries com atenció en consergeria o sales gratuïtes per a reunions", exposa Javier Juliá.
Per a la seva expansió, l'objectiu és trobar espais d'uns 3.000 metres quadrats en altres barris de Barcelona, "si són edificis emblemàtics, millor que millor," afegeix Javier Juliá, que dirigeix l'empresa amb els seus germans Alicia i Maurici. Han desenvolupat un pla 2026-2030 amb aquest objectiu i Javier Juliá no fingeix que "hauríem d'anar acompanyats d'altres inversors".
Mentrestant, van executant la seva estratègia actual, amb una inversió de 5 milions d'euros. Del total, 1,5 milions s'han destinat a la rehabilitació i posada en marxa de Fabrick, al carrer de Milà i Fontanals, a l'edifici que va ser una de les naus de l'empresa tèxtil familiar, Ramón Juliá, fabricant de fils de cosir. I la companyia ja ha anunciat la pròxima reforma del seu segon edifici al barri, situat al carrer Santa Eulàlia -gairebé annex al primer, que també va ser part de l'estructura fabril Ramón Juliá. Aquest segon edifici està prevista que està rehabilitat el 2026, i suposarà una inversió d'un milió d'euros.
Amb aquestes accions, Immobiliària Monistrol reafirma el seu compromís amb la millora de l'entorn urbà i la satisfacció dels seus llogaters, impulsant un futur més sostenible i atractiu per a la comunitat de Gràcia, valora Alicia Juliá i destaca que "els nostres espais s'assimilen a una oficina en propietat perquè, a més de la consergeria, aquí es pot entrar 24/7/365", el que els proporciona "un atractiu i valor afegit per a clients que valoren la qualitat". "I perquè en tenir espais comercials en la planta baixa es reforça la idea de barri", afegeix en comentar que al local més ampli ja s'ha instal·lat un supermercat Aldi, "i estem buscant més comerços que aportin economia a la zona", puntualitza el seu germà Javier.
Més de 50 milions per al PIB de Gràcia
Amb contractes de lloguer per un període de cinc anys, Fabrick allotja actualment 60 empreses tecnològiques i del món del disseny, l'edició, l'arquitectura i l'art; entre les quals destaquen Andrés Sardà, Stablisment Labs, Editorial Ànima i Runroom, entre d'altres. I entitats com la Fundació Acidh i diversos clústers catalans, com el Clúster Català de la Moda i el Tèxtil (Modacc), Beauty Clúster Barcelona o el Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya, que també són allà. "El nostre impacte econòmic en la generació de riquesa (PIB) del barri de Gràcia supera els 50 milions d'euros anuals", destaca Javier Juliá.
La previsió és augmentar-ne més si hi ha aquesta contribució econòmica i de generació d'ocupació. Perquè els locals també han estat transformats per oferir espais que van des de 60 m² fins a 215 m², sent l'objectiu del projecte atreure comerços de proximitat que aportin valor al barri i contribueixin a establir connexions locals i enfortir les relacions comunitàries. Per a això, ha implementat diverses iniciatives, com obsequiar una rosa a cada comerç de proximitat amb motiu del dia de Sant Jordi, fomentar relacions d'amistat amb aquests comerços, invertir en premsa local, crear continguts per al seu nou compte d'Instagram i col·laborar amb entitats com els centres Eje Milà i Fontanals i l'Associació de Comerciants Gran de Gràcia.
De fabricar fils de cosir a ser un 'family office'
Els orígens de la immobiliària es remunten a 1812, Mariano Juliá Valls va comprar una casa a la Vil·la de Gràcia i va instal·lar allà el primer teler, on es troben actualment els edificis de la fàbrica, on es manufacturaven dos tipus d'articles: fils de cotó per cosir i brodar i xarxes de pesca. En ella treballaven 250 empleats i 50 persones més a les oficines. Fins a 1959, que va tancar la fàbrica i els espais es van anar llogant per a petits tallers i artesans.
En l'actualitat, Javier, Alicia i Maurici Juliá són la quarta generació d'una empresa familiar que aposta per la ciutat de Barcelona en diversos sectors, incloent-hi capital risc, energies renovables, empreses emergents, promoció immobiliària i la rehabilitació de patrimoni industrial de la ciutat comtal. "Estem diversificant la companyia per mantenir el creixement i per deixar uns bons fonaments a la cinquena generació de la família Juliá; sense pressa, tenim una dècada al davant; de moment tots els descendents s'estan formant fora de l'empresa", manifesta Javier Juliá. Un creixement del qual no facilita previsions
El grup Inmobiliario Monistrol realitza inversions en empreses tecnològiques, restauració i promoció immobiliària, així com del sector salut. Són socis inversors de la tecnològica Verbio, de les fleques Baluard, del negoci Mare Ostrum del mercat municipal de La Boquería, a Barcelona; de l'empresa d'actius Inveractiva i de Cuantum Medical, fabricant d'apòsits d'última generació.