Comença 'la setmana gran' de la banca espanyola. Entre el 20 i el 28 de juliol presentaran els comptes del primer semestre els sis bancs de l'IBEX, que, malgrat criticar amb duresa l'impost extraordinari imposat pel govern espanyol (pel qual han pagat ja 1.120 milions) no veuran reduït el seu benefici. De fet, el mercat espera un 2023 de resultats rècord, que tampoc no es veuran impactats per la caiguda del crèdit, en concret de les hipoteques.
La pujada de tipus està fent que el marge d'interessos continuï fort. Els analistes no descarten que CaixaBank, l'entitat que més ha pagat per l'impost extraordinari a la banca (373 milions d'euros) fins i tot revisi a l'alça l'objectiu de marge d'interessos per a 2023 si l'euríbor es manté en la zona del 4% actual. Les previsions apunten que el banc català anunciarà una pujada del marge del 50% durant el segon trimestre respecte a l'any passat. També s'espera que el banc que dirigeix Gonzalo Gortázar, que serà dels últims a presentar resultats el divendres 28, superi els 2.000 milions de benefici en el primer semestre, una xifra mai vista en aquest període.
Per davant de CaixaBank està Bankinter, que es posiciona com el banc que més haurà pujat el marge d'interessos en el segon trimestre, un 58% segons el departament d'anàlisi de Renda 4. El banc que dirigeix María Dolores Dancausa serà el primer a rendir comptes al mercat aquest dijous 20 de juliol. Els analistes apunten que l'entitat assolirà un benefici de gairebé 400 milions en el període gener-juny, gairebé un 50% més que el 2022, malgrat que també ha pagat 77 milions per l'impost.
El consens de mercat espera pujades de doble dígit en el marge d'interessos de tots els bancs. En concret, del 29% a Sabadell; del 28% en BBVA; del 15% en Unicaja i del 10% en Banc Santander. El crèdit s'ha encarit i això explica, en grau considerable, aquesta pujada. Tanmateix, els de Renda 4 no esperen per a aquest trimestre que augmenti el saldo morós. Segons el seu parer, l'ascens arribarà al llarg del segon semestre. Encara que recorden que totes les entitats tenen "uns saldos de provisions elevades", i per això tindran controlat el cost de risc.
Els experts entenen que el mercat prestarà una "especial atenció" a l'evolució del crèdit en aquesta temporada de resultats, principalment al crèdit hipotecari. Les últimes xifres del Banc d'Espanya ja van mostrar un descens de la nova producció d'hipoteques del 17% en l'acumulat fins al maig. "Tot apunta que la demanda d'hipoteques continuarà feble en un entorn de finançament més car i uns preus dels immobles que no s'ajusten", explica Nuria Álvarez. I aquí les que més patiran són aquelles entitats amb més exposició a aquest tipus de crèdit, Unicaja i CaixaBank.
L'analista de Renda 4 també posen el focus en l'evolució dels dipòsits. En el primer trimestre, el saldo dels dipòsits dels bancs de l'IBEX va mostrar un descens respecte a desembre del 3%, destacant la caiguda del 10% en el cas de Santander Espanya. Però en el segon trimestre s'hauria de veure certa recuperació. Els bancs, de tota manera, van explicar que en el primer trimestre aquestes caigudes es van deure a l'estacionalitat i a l'amortització anticipada d'hipoteques davant de la pujada de tipus.
Beneficis rècord per a tothom, menys per a Unicaja
Si parlem de beneficis rècord és Santander, que ret comptes al mercat el pròxim 26 de juliol, que s'emporta la palma. Els de Renda 4 preveuen que superi els 5.100 milions en el semestre, gairebé un 5% més que l'any passat. Però el consens de mercat ja parla que aquest any assolirà els 10.000 milions, la qual cosa suposa batre el resultat de 9.600 de l'any passat, que va ser el millor de la seva història.
BBVA guanyarà més diners a Mèxic que a Espanya, com ve sent habitual, però on més millora el seu resultat seran aquí. Els analistes de Renda 4 esperen un benefici de 602 milions al nostre país només en el segon trimestre, davant els 204 milions d'euros del 2022, el que suposa una millora del 196%, que estarà avalat, com tots els altres, en l'augment del marge d'interessos. En el semestre, per tant, els guanys seran superiors a 3.700 milions i per a l'any s'espera un benefici de 7.000 milions. Però caldrà esperar el 28 de juliol per confirmar aquestes xifres.
Unicaja, que presenta resultats el 27 de juliol, és l'únic banc dels sis cotitzats que presentarà un resultat lleugerament inferior al de l'any passat, es preveu que de 98 milions, un 6% menys que en el mateix període de l'any passat. Per al conjunt del semestre, els guanys seran de 132 milions, un 25% menys que l'any passat, quan els seus números es van veure beneficiats per la fusió amb Liberbank
Sabadell, tanmateix, serà el banc que més pugi el seu resultat a nivell grup respecte a 2022, els analistes pronostiquen un benefici de 284 milions en els comptes que presenti al mercat també el dia 27 (un 59% més). De gener a juny l'esmentat resultat serà de gairebé 500 milions, uns 100 més que l'any anterior.