L'impost a les energètiques que el govern espanyol pretén aprovar abans que acabi l'any frena milers de milions d'inversions, com ha advertit el sector. Per exemple, les noves instal·lacions d'economia circular de Repsol a Tarragona, per més de 1.000 milions, estan en joc, però Endesa també espera veure com evoluciona el gravamen per acabar de decidir la seva política d'inversió per als pròxims anys.

Fonts del sector apunten que la companyia que dirigeix José Bogas deixarà d'invertir 400 milions a Catalunya entre 2025 i 2027, o es retardaran les esmentades inversions, si finalment l'impost es fa permanent. Per complir l'acord amb Podemos, ERC, Bildu i BNG, el govern espanyol l'aprovarà per Reial Decret aquest any perquè estigui vigent l'1 de gener del 2025, però necessita la convalidació del Congrés, cosa per a la qual, de moment, no té majoria. Per això, en realitat encara segueix a l'aire i no sembla tenir moltes opcions de prosperar.

No obstant això, mentre es mantingui aquesta incertesa, el que està a l'aire també són les inversions. Endesa és la primera elèctrica de Catalunya, tant com comercialitzadora com, el que és més important, distribuïdora. Hereva de l'antiga Fecsa, té tota la xarxa de distribució al país, i hi ha pressupostat una inversió de 884 milions entre 2025 i 2027, un 7% més que en el trienni anterior.

Endesa ha anunciat un increment de les inversions del 45% que, si s'aprova l'impost, està en perill

Però en el marc del seu nou pla estratègic, la filial de la italiana Enel ha anunciat un increment del 45% de les inversions, sempre que el marc regulador i fiscal sigui estable. És a dir, que els 884 milions anunciats estan assegurats, segons confirmen fonts de la mateixa companyia, i el que estaria en perill, o es retardaria, seria aquest increment del 45%, uns 400 milions d'euros.

"L'impost va poder tenir lògica en el seu moment", quan es va aprovar de forma temporal per l'alça de preus, però no en l'actualitat, segons fonts del sector. "Ara estem en un moment en què cal atreure capital, però per invertir, és necessari que es donin unes condicions, si no, les inversions se n'aniran a altres països", afegeixen. "Fa falta un entorn fiscal d'estabilitat" que l'impost trenca, rematen.

Les inversions que estan en perill o es demoraran són les de millora i ampliació de capacitat de la xarxa. Estan garantides les de manteniment, substitució de subestacions que puguin deixar de funcionar, etc. Però les que aporten qualitat a la xarxa i al servei quedarien per a més endavant. Es tractaria de la digitalització de la xarxa, resiliència davant de canvis de temperatura i increment de la potència.

La falta d'inversió en la xarxa en un moment d'increment de la demanda pot portar empreses a anar-se'n a altres llocs

Poden semblar inversions menys importants, però no és així. Millorar o no la xarxa pot fer que hi hagi prou capacitat perquè s'instal·lin més empreses en un polígon o una zona concreta, mentre que la seguretat i facilitat per operar la xarxa li afegeixen també competitivitat.

"Si la xarxa es desenvolupa més a poc a poc, la possibilitat que arribi una empresa, demani connexió i no n'hi hagi, és més alta. El cost d'oportunitat de no invertir és molt alt, perquè les inversions se'n van a un altre lloc" si no troben les condicions energètiques adequades, expliquen des del sector. En l'àmbit català, aquesta falta d'inversió per l'impost afectaria especialment la competitivitat de l'àrea metropolitana de Barcelona i d'altres zones industrials, molt intensives en electricitat, i logístiques.

Sobre una possible exempció de l'impost a les elèctriques per invertir en transició energètica, expliquen que encara no se sap com quedarà. "No se sap res", asseguren, i afegeixen que "si és del 25%, no ajuda molt, i si és del 95%, això Podemos no ho permetrà". Per tant, el sector no confia gaire en aquesta via per eludir l'impost permanent.

La xarxa pateix una "falta de capacitat estructural"

L'impost, en cas de tirar endavant, arribaria en el pitjor moment per a les elèctriques i, de retruc, per a Catalunya i Espanya, ja que el gran increment de la demanda en els últims anys, i el que es preveu a futur, fa necessari multiplicar les inversions en la producció i la distribució.

"Estem en un moment sense precedents. Després de la covid i una crisi, de sobte la situació s'ha girat com un mitjó i tenim una falta de capacitat estructural", expliquen les esmentades fonts. L'electrificació de moltes empreses ha disparat la demanda i, per cobrir-la, no només es necessitarà més producció, sinó també una xarxa més potent i moderna, per la qual cosa la inversió és necessària.