Repsol ha posat en quarantena totes les seves inversions industrials a Espanya després de l'anunci de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz que convertiran en permanent l'impost a les energètiques. Josu Jon Imaz, conseller delegat de la multinacional espanyola, ho va deixar clar aquest dijous davant dels analistes. Entre els projectes que estan en perill es troben dues inversions en Catalunya, concretament a Tarragona, que sumen més de 1.000 milions d'euros, segons ha pogut saber ON ECONOMIA.

La companyia que presideix Antoni Brufau és la més afectada per l'impost a les energètiques i aquest any ha pagat 450 milions. Continuar pagant xifres com aquesta per inversions que són industrials, i per tant, generen activitat econòmica i ocupació, i alguna de les quals està en números vermells, com la química, "castiga empreses com Repsol", considera la companyia. De fet, en alguns casos no sortiran els números si l'impost es fa permanent, per la qual cosa es paralitzaran.

Això pot passar a dos projectes a Tarragona, una de les zones d'Espanya on Repsol té més pes industrial. Es tracta d'una ecoplanta i un electrolitzador, instal·lacions que estan projectades per més enllà de 2025 i que, de fet, es troben encara en fase de disseny. Per això, ara s'estudiarà si val la pena tirar-los endavant o no. Fonts de Repsol van declinar valorar inversions concretes i es van remetre al comunicat d'aquest dijous.

Repsol és l'empresa més afectada per l'impost a les energètiques: 450 milions aquest any

L'ecoplanta té una inversió prevista d'entre 700 i 800 milions d'euros i hauria d'ubicar-se en el municipi d'El Morell. El que fan aquest tipus d'instal·lacions és convertir residus en metanol. En concret, la que projecta Repsol processaria cada any al voltant de 400.000 tones de residus sòlids no reciclables de municipis de la zona per produir unes 220.000 tones de metanol.

Aquest projecte va rebre 106 milions dels fons per a la innovació de la Comissió Europea, però no fons NextGen, ja que suposa un estalvi d'emissió de 200.000 tones de CO2. Però malgrat els ajuts, està en estudi ja que l'impost posa en risc la seva viabilitat i, de fet, Repsol ja estava a la recerca d'un soci per dur-la a terme.

L'ecoplanta d'El Morell té una inversió prevista d'entre 700 i 800 milions d'euros

El segon projecte, en el qual Repsol participa en consorci amb Enagás Renovable, Iqoxe i Messer, és un electrolitzador de 150MW que havia de ser el més gran de la Península Ibèrica i comportava una inversió de 320 milions d'euros. La seva funció és produir hidrogen renovable amb un mínim consum d'aigua i tindrà, si s'acaba construint, un col·lector d'hidrogen que el transportarà a la petroquímica de Tarragona i a l'ecoplanta d'El Morell, per fomentar l'ús d'aquesta font d'energia a la zona.

L'electrolitzador s'emmarca a la Vall de l'Hidrogen de Catalunya i el Corredor de l'Hidrogen de l'Ebre, ja que el país vol ser referent en aquesta nova font d'energia coincidint amb l'aposta del govern espanyol per l'hidrogen verd i l'H2Med. Per això, crida l'atenció que aquestes inversions acabin comportant un impost que les posa en risc, ja que no casa amb l'aposta anunciada per la ministra d'Energia, Teresa Ribera, i el mateix Pedro Sánchez.

El pes de Repsol a Tarragona i Espanya

Repsol ocupa unes 3.000 persones a Tarragona, de les quals aproximadament la meitat de forma directa. La companyia destaca que es tracta d'"un equip de persones molt qualificat i eficient", ja que es dedica a tasques tan diferents com producció, refinament, petroquímica, logística, enginyeria, R+D, sistemes d'informació, etc...

Repsol ha portat a la justícia l'impost a les energètiques, en considerar-lo discriminatori i anticonstitucional, a més de subratllar que no rep "beneficis caiguts del cel". El negoci del refinament no és regulat, per la qual cosa està obert a competència. De fet, l'energètica va patir pèrdues de més de 7.000 milions el 2019 i 2020 en aquest negoci.

Malgrat això, en els últims 15 anys, el sector del refinament ha invertit més de 7.000 milions en Espanya, pel que compta amb instal·lacions de les més modernes i eficients d'Europa. Es calcula que beneficia i dona feina a 200.000 famílies a Espanya gràcies a l'ocupació industrial que genera, tant de forma directa com a indirecta, amb salaris per sobre de la mitja.

Repsol ha disparat enguany les inversions fins els 4.362 milions, el 41% de les quals són a España

Tornant a Repsol, líder destacat del sector a Espanya, és l'empresa de l'IBEX que més impostos ha pagat a nivell estatal en el que portem d'any. L'energètica va pagar impostos per 10.890 milions entre el gener i el setembre, com recullen els comptes presentats aquesta setmana a la CNMV, dels quals el 70% els va abonar a Espanya, és a dir, 7.441 milions. A més, va pagar per societats més de la mitja i del tipus legal del 25%.

També és un dels grans inversors de l'Estat. En els primers nou mesos de 2023, va disparar les seves inversions un 82%, fins als 4.362 milions, de les que Espanya va ser el primer destí amb el 41% del total, per sobre fins i tot dels Estats Units. Els seus accionistes es beneficien de tot això, ja que pujarà un 14% el dividend amb un pagament de 0,4 euros bruts per acció al gener.