El president d'Indra, Ángel Escribano, ha revelat aquest dijous que la companyia comprarà a Duro Felguera una factoria a Gijón (Astúries) per construir els vehicles que demanden en l'actualitat els exèrcits espanyol i europeu, després que no hagi pogut adquirir la fàbrica de Santa Bárbara, de General Dynamics, també a terra asturià.
Quant a l'oferta que Indra ha realitzat a General Dynamics, Escribano ha dit que la seva empresa ha anat "amb la millor de les voluntats", però que si General Dynamics no la ven "no passa res". Per això, compraran una "altra factoria gran a Gijón, que era la de Duro Felguera. Rescatarem a aquestes 120, 150 persones que són en aquesta fàbrica i ens posarem a fer vehicles," ha afegit Escribano aquest dijous en la seva compareixença en la Comissió Mixta de Seguretat Nacional en el Congrés.
Dur Felguera compta a Gijón amb una factoria de caldereria pesada especialitzada en la fabricació de recipients a pressió per a la indústria petroquímica i el sector nuclear. Tanmateix, el president d'Indra no ha entrat en detall d'a quina factoria es refereix ni tampoc de l'import de la potencial adquisició.
Escribano ha matisat que està en negociacions amb el Principat d'Astúries per obrir un nou centre, denominat "Landvehicles", en el qual vol concentrar la capacitat fabril de vehicles que demanden en l'actualitat els exèrcits espanyol i europeu. La companyia està en "la millor de les posicions" per poder escometre aquest centre de fabricació de vehicles, tant en matèria de personal, com de coneixement i fins i tot té "possiblement" pressuposat per fer-ho, ha avançat.
Aquesta nova filial d'Indra serà "un gran vector de creixement industrial", ha apuntat Escribano, que ha revelat que la tecnològica espanyola té una xarxa de proveïdors que subministraran sistemes o subsistemes que necessitem per a l'esmentada fabricació de vehicles. S'ha referit a la Fàbrica de Santa Bárbara, de General Dynamics, que aquesta setmana va dir que estava disposat a adquirir, i ha afirmat que "està clar" que és un gran anhel del Ministeri (de Defensa) i de les forces armades de tenir una fàbrica nacional.
"No faré crítiques a General Dynamics, tret que "és real, que no hi ha hagut inversió, no ha crescut i més aviat ha destruït el teixit industrial del que va ser una gran empresa", una cosa que ha apuntat com a ciutadà, no com a president d'Indra, ha matisat. També ha revelat que es va llançar des d'Indra una "opció per comprar les capacitats d'aquesta companyia i pagar per l'ús d'elles d'una forma molt reeixida per al venedor", però que finalment no ha pogut ser.
Amb això, Indra competirà amb aquesta companyia, que utilitza una tecnologia que han pagat tots els espanyols amb els seus impostos, en al·lusió a la fàbrica de Santa Bárbara, que va ser venuda el 2001 a General Dynamics. Ha defensat aquesta nova estratègia de tornar a la fabricació a Indra, ja que és el que més valor genera, a més en un context en el qual la guerra d'Ucraïna i la covid han posat de manifest la necessitat de tenir una autonomia estratègica més gran.
Minsait
El president d'Indra, Ángel Escribano, també ha afirmat que la divisió tecnològica Minsait "no es ven, la qual cosa no vol dir que no es vengui una part", i ha assegurat que la seva "obsessió" és reinventar-la per donar més valor al servei. "No es poden vendre el 2020 els mateixos serveis que el 2025", ha agregat.
A més de no vendre-la, Escribano ha recordat la seva nova plataforma Indramind, que servirà per donar servei general a tots els clients des de la mateixa aplicació amb l'ajuda de la Intel·ligència Artificial (IA) i que està dissenyada per maximitzar l'automatització d'operacions crítiques, entre d'altres, i que servirà per aglutinar uns serveis que a Minsait abans es donaven per separat.
Hispasat
D'altra banda, Escribano ha al·ludit a la compra d'Hispasat, propietària del 43% d'Hisdesat, una adquisició que ha servit perquè Indra aglutini tota la capacitat satel·litària del país tant en l'àmbit civil com mil·liar. Sobre això, ha revelat que aquesta compra servirà per aprofitar totes les potencialitats de Minsait. Per al president d'Indra, aquestes dues companyies són molt importants perquè en Espanya es mantingui la sobirania de comunicacions.
Indra participa al 50% en la societat Statical que pretén posar en òrbita una constel·lació de 270 satèl·lits i que "salvant les distàncies", serà el Starlink (empresa d'Elon Musk) de "la nostra terra", ha afirmat.