Indra prepara una fusió amb Escribano Mechanical and Engineering (EM&E), el seu segon accionista més important, si bé el president d'aquesta última, Javier Escribano –que alhora és conseller d'Indra-, rebutja l'operació. Resulta que Javier Escribano és el germà d'Ángel Escribano, president d'Indra des de gener passat i titular del 50% de EM&E.
Indra ha contractat els serveis de la consultora KPMG per estudiar una possible fusió amb EM&E, si bé aquesta última assegura que "no està en venda", segons diverses informacions que han estat confirmades per Europa Press. D'una banda, cal recordar que EM&E és el segon accionista més important d'Indra amb un 14,3%, només per darrere del govern espanyol, que a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) té un 28%.
Així mateix, el president d'Indra des del 19 de gener passat és Ángel Escribano, que posseeix el 50% de EM&E, mentre que el seu germà i president d'Escribano Mechanical & Engineering, Javier Escribano, té l'altra meitat de l'accionariat de EM&E.
En aquest context, Indra ha contractat els serveis de KPMG per realitzar una due diligence encaminada a explorar la possibilitat de fusionar-se amb EM&E, segons va avançar Expansión i han confirmat a Europa Press fonts del mercat. Aquestes fonts han apuntat que l'operació es realitzaria mitjançant una permuta d'accions, fet que suposa que no hi hauria una compra directa de EM&E per part d'Indra.
No obstant això, el president de EM&E, Javier Escribano –que també forma part del consell d'administració d'Indra– ha afirmat a El Periódico que "l'empresa Escribano no està en venda i sens dubte val molt més de 1.000 milions", en referència a les xifres de valoració de EM&E que s'han publicat en les últimes hores.
La potencial fusió amb EM&E suposaria per a Indra incorporar al seu perímetre una empresa d'armament, un negoci en el qual la companyia ja ha manifestat el seu interès. En aquest sentit, EM&E desenvolupa, entre altres productes, torretes per a tancs i vehicles blindats, un mercat aquest últim en el qual la companyia també participa juntament amb Indra, Sapa Placencia i Santa Bárbara Sistemas (propietat de General Dynamics) a través del consorci Tess Defence, adjudicatari de la fabricació per a l'exèrcit espanyol dels 8x8 Dragón i del Vehículo de Apoyo Cadenas (VAC). Cada un d'aquests programes està valorat al voltant de 2.000 milions d'euros.
De fet, Indra ha creat una nova filial per fabricar vehicles militars (Indra Land Vehicles) i ha intentat adquirir la planta de Santa Bárbara Sistemas a Trubia (Astúries) –en la que es produeix el 8x8 Deagón–, si bé s'ha trobat amb la negativa de General Dynamics, motiu pel qual la companyia ultima ara la compra de la planta de caldereria pesada de Duro Felguera a Gijón per reconvertir-la i fabricar blindats en ella.
Així mateix, es preveu que Indra serà la companyia que traccioni –ja sigui en solitari o mitjançant unions temporals d'empreses (UTE)– la major part de l'augment de la despesa militar en Espanya, ja que l'executiu ha anunciat recentment un increment de la inversió en defensa de 10.471 milions d'euros.
Indra també ha incrementat el seu perímetre d'activitat en l'àmbit de la defensa al sector aeroespacial, fet que s'ha concretat amb l'adquisició a Redeia del 89,68% de l'operador de serveis satel·litaris Hispasat per 725 milions d'euros. Tanmateix, tal com ha reconegut la mateixa Indra, la part que més li interessa d'aquesta operació és aconseguir el control d'Hisdesat, la branca de satèl·lits militars d'Hispasat.
En aquesta línia, una altra de les opcions al radar d'Indra passa per incrementar el seu pes a l'empresa basca de motors per a avions ITP Aero, de la qual ja posseeix un 9,5%. De fet, el mateix Ángel Escribano va reconèixer a finals del febrer passat, durant la presentació dels resultats de la companyia corresponents a 2024, que ITP és "un anhel" per a la seva empresa i va deixar a l'aire la possibilitat d'adquirir-la en el moment en què el fons Bain Capital (que posseeix el 69,5% d'ITP Aero) decideixi sortir de la firma basca.