La política comercial que vol aplicar el president dels Estats Units, Donald Trump, i que, segons ha anunciat aquest dimecres, inclourà uns aranzels del 25% als automòbils i components d'automoció no fabricats als Estats Units tindran un impacte potencial a la indústria catalana de components. Segons una estimació de l'agència Acció, hi ha unes 80 empreses exportadores catalanes, amb un negoci anual de 80 milions d'euros als EUA, que veurien perillar aquest negoci exterior.

Des de l'agència per a la competitivitat, depenent del departament d'Empresa del Govern, els efectes se centren en els fabricants de components, per un valor de 62 milions d'euros. Mentre que, hi hauria unes exportacions de vehicles acabats, que correspondrien a reexportacions d'alguns fabricants d'automòbils -és a dir, no serien vendes directes des de Catalunya-, per uns altres 18 milions d'euros. No obstant això, fonts d'Acció concreten a ON ECONOMIA que "encara no es coneixen els codis aranzelaris concrets que gravaran aquests productes, i per tant les dades són càlculs provisionals". En aquest sentit, adverteixen que els codis aranzelaris són un factor determinant per saber en quins productes impactarà la mesura, com ja va passar fa unes setmanes amb les traves al comerç d'alumini.

A Catalunya el sector de l’automoció en la seva globalitat és el tercer sector industrial -després de l’alimentari i el químic- amb més de 14.730 milions d’euros de facturació, segons dades d'Acció referides a 2022. La facturació del sector representa el 6,5% del PIB de Catalunya. L'activitat dona feina a 36.655 persones en 365 empreses dedicades a la fabricació d'automòbils

Els components i altres peces

Entre el 2018 i el 2022, la producció d’automòbils va ser el subsector amb major exportació (74,2%) seguit de la producció de components i altres peces de vehicles de motor (24,3%). Alemanya, França i el Regne Unit van ser les tres principals destinacions de les exportacions catalanes.

D’altra banda, durant el mateix període, a Catalunya s’han registrat 25 projectes d'inversió estrangera directa amb una inversió de capital total superior als 2.341 milions d’euros i que han creat 4.661 llocs de treball. Unes xifres que situen Catalunya com la primera regió dins l'Estat espanyol i consolida Catalunya amb la tercera destinació europea en inversió de capital del sector.

Arran de la publicació, aquest dimecres al vespre, de l'ordre presidencial del govern americà anunciant l’aplicació universal de l'aranzel, que entraran en vigor el 3 d'abril pels vehicles i el 3 de maig pels components, el sector de l'automòbil en general ha començat a reaccionar a la mesura. En l'àmbit espanyol, Sernauto, la patronal dels fabricants de components, ha expressat en un comunicat que el cas que s'imposin aranzels també a determinats components, la mesura anunciada repercutirà de manera estructural a la cadena de subministrament transatlàntica. Pel que s'ha pogut conèixer fins ara, aquesta mesura afectaria tant exportacions directes des d'Espanya com vehicles amb components espanyols integrats produïts a Alemanya, França o Mèxic.

Els EUA, un soci comercial per al sector a Espanya

Concretament, les dades de què disposa Sernauto, a Espanya, el 2024, els Estats Units van ser el vuitè soci comercial del sector de proveïdors d'automoció, amb una xifra de facturació de 1.021 milions d'euros. En el context global suposen el 4% de la xifra total de les exportacions. "Tot i que aquest percentatge no és alt, és un mercat estratègic, amb alt valor afegit i dependències indirectes clau", assegura la patronal.

Per la seva part, la Unió Europea és la destinació principal de les vendes espanyoles de la indústria de proveïdors, amb un volum de 16.655 milions d'euros, representant més del 65% del total. Els principals socis comercials dins de la Unió Europea van ser Alemanya (3.950 milions d'euros) i França (3.840 milions d'euros).

Com també han fet els conglomerats de l'automòbil i la resta de patronals vinculades al sector de l'automoció, Sernauto és cauta i demana obrir negociacions: "En aquest context, és fonamental adoptar un enfocament pragmàtic i prioritzar la via negociadora per trobar solucions que minimitzin impactes negatius i afavoreixin un comerç just i equilibrat", assegura el comunicat.