Les empreses industrials internacionalitzades observen "amb prudència" el nou escenari comercial generat per la política aranzelària de Donald Trump, en espera que es concretin en unes setmanes "les noves regles de joc" a què atenir-se, però amb un objectiu clar "mantenir les exportacions als Estats Units". En l'actualitat, aquest mercat és, per darrere de França, la segona destinació de les exportacions de la indústria espanyola manufacturera -agrupada a Amec- i genera el 10% de les seves vendes exteriors. Les 350 empreses que formen part d'Amec generen un volum d'exportació superior als 7.800 milions d'euros, exportant de mitjana el 53,9% de la facturació i invertint un 4,5% en innovació.

La indústria exportadora s'adaptarà a les noves regles i continuarà exportant els Estats Units, malgrat que podrà provocar-se un fre el 2025, tot apunta que el 10% se sostindrà", segons ha manifestat, Joan Tristany, director general d'Amec, l'associació espanyola que agrupa la indústria espanyola internacionalitzada. El que queda clar, segons Tristany, és que el mercat nord-americà no és fàcil, presenta dificultats d'entrada i és ardu consolidar-se, per l'esforç i el temps que requereix. Per això no és un destí a què es pugui renunciar fàcilment, ha concretat.

Mostra d'aquesta situació és que, ara com ara, els Estats Units és el mercat internacional amb més nombre de filials de la indústria exportadora agrupada a Amec: un total de 66 filials comercials o de suport tècnic i 55 empreses amb implantació directa. El segueixen la Xina, Méxic i França.

Té producció local els EUA?

Amb tot, l'adaptació de les exportadores catalanes i espanyoles als aranzels americans dependrà del sector d'activitat i de cada companyia i està en funció de diverses variables. Una d'elles, té a veure amb la producció. "Si el mercat americà manca de producció local d'aquest producte, la indústria espanyola continuarà tenint demanda", ha dit Tristany. Una altra estarà en funció del progrés industrial i econòmic americà; és a dir, si la indústria local fa inversions per ampliar la seva producció o per a noves implantacions, requerirà béns d'equipament que, en alguns casos, haurà de continuar important.

Tant és així que, per a un 54% de les empreses d'Amec, els Estats Units és ara per ara un dels mercats que més interès desperta, segons l'últim informe de conjuntura que ha fet l'associació, amb una enquesta durant el passat mes de febrer. També ha assegurat Tristany que "les empreses saben que darrere de les decisions de Trump -que no són noves donat que en la seva anterior presidència ja va optar per la política proteccionista i els aranzels- responen a objectius geopolítics, no comercials estrictament". 

De l'anàlisi que fa sobre la situació, el director general de l'entitat ha observat que durant el mes de gener de 2025 s'ha evidenciat que els distribuïdors americans, a l'espera de veure com evoluciona el tema dels aranzels, han anticipat les compres a l'exterior de tal manera que les importacions mundials van créixer un 20%. Mentre que, en el cas del país veí, Mèxic -un dels principals mercats proveïdors per als americans, en especial de productes alimentaris- ha frenat la importació de béns d'equip, la qual cosa implica una paralització de les noves inversions industrials. 

Diversificar la venda exterior

Davant d'aquest panorama, "la prudència s'ha instaurat en les exportadores espanyoles", que alhora continuaran potenciant la diversificació de mercats, "una cosa que no respon a la política aranzelària de Trump, sinó que ja fa anys que l'apliquen, fins al punt que en l'actualitat la Unió Europa representa únicament la meitat de les vendes exteriors de la indústria exportadora".

En aquest sentit, Tristany ha insistit en "el possible impacte indirecte dels aranzels" en altres mercats de destí de les vendes exteriors espanyoles, com és el cas d'Alemanya o també Méxic. Una circumstància que caldrà avaluar en els pròxims mesos. D'aquí la importància de la diversificació de mercats.

En termes generals, durant 2024, la indústria exportadora ha registrat un increment de les exportacions del 5,43%, de manera que les vendes exteriors representen de mitjana un 63% del negoci.