La indústria de la cel·lulosa, paper i cartó, que abraça des de l'extracció de la matèria primera fins a la fabricació de tota mena de productes paperers, ha reduït un 37%, les emissions de CO₂ en els últims 10 anys, en les seves diverses activitats fabrils a Espanya. De tal manera que el 94% de la producció es fa sota sistemes de gestió mediambiental (SGM), amb 866 MW de potència de cogeneració instal·lada i un 38% del mix de biomassa i biogàs.

Els avenços es produeixen dins del compromís de la indústria paperera per a la descarbonització del sector amb la meta d'assolir la neutralitat d'emissions netes per a 2050. En paral·lel, el sector també ha disminuït el consum d'aigua per als seus processos, en un 8% des de 2012, segons les dades de l'informe Impacte socioeconòmic de la cadena de valor de la cel·lulosa, paper i cartó, presentat pel Fòrum del Paper de la patronal Aspapel, i elaborat juntament amb la consultora KPMG a Espanya.

La patronal destaca que la sostenibilitat és un pilar transversal en totes les activitats d'aquesta cadena de valor de la cel·lulosa, paper i cartó. Valora que les plantacions forestals de fusta destinades a la fabricació de paper actuen com embornals de CO₂ i contribueixen a mitigar els efectes del canvi climàtic. De la mateixa manera, destaca la circularitat del procés, que aconsegueix la valorització d'un alt percentatge dels residus de fabricació a través de diferents usos com l'agricultura, el compostatge i la producció d'altres materials industrials.

A més, disposa d'un procés de recuperació i reciclatge altament eficient al final de la cadena, que permet un altre estalvi d'emissions. En concret, els serveis de recuperació i reciclatge de la cadena tanquen el cicle sostenible amb una taxa del 69,5% de recollida de residus de paper i cartó, la qual cosa suposa 4,34 milions de tones de paper recuperat, i una taxa de reciclatge del 80,9%, la qual cosa es tradueix en 5 milions de tones de paper reciclat. D'aquesta forma, gràcies a la recuperació i reciclatge de residus, s'eviten un total de 4 milions de tones d'emissions de CO₂ i un estalvi d'espai en abocador equivalent a 51 estadis de futbol.

El 4,3% del PIB estatal

Basant-se en aquests índexs de sostenibilitat i economia circular, la cadena de valor es presenta com un actor clau en el desenvolupament de la bioeconomia, alhora que és una part important de l'economia i la indústria a Espanya. L'informe encarregat per Aspapel posa en relleu que l'impacte econòmic agregat de la indústria, béns i serveis es va elevar a 52.504 milions d'euros, la qual cosa equival al 4,3% del PIB espanyol.

El conjunt de la indústria la integren 27.357 empreses, amb una facturació total de 36.087 milions d'euros. Així, la recaptació fiscal de les activitats dels sectors de la cel·lulosa, el paper i el cartó suposa 3.792 milions d'euros en termes d'IRPF, IVA i Impost de Societats, l'equivalent a l'1,7% de la recaptació total a Espanya.

L'esmentat informe també avalua la rendibilitat de la inversió. Segons l'anàlisi, per cada milió d'euros invertit es generen beneficis addicionals en l'economia espanyola. En concret, aquesta inversió aporta 1,62 milions d'euros al producte interior brut (PIB), 1,56 milions d'euros en valor afegit i 0,26 milions d'euros en recaptació fiscal.

A més, cada milió d'euros invertit contribueix a la creació de 31,4 llocs de treball. En el seu conjunt, l'activitat de la cel·lulosa, paper i cartó fa servir de forma directa i indirecta i per efecte induït a prop de mig milió de persones a Espanya (més de 457.500) amb llocs de treball estables. D'aquesta forma, en el sector industrial, gairebé 2 de cada 10 llocs de treball (19,4%) corresponen a la cadena de valor. Així mateix, representa un 2,3% de l'ocupació total en l'àmbit estatal.