L'impacte de la inflació també s'ha manifestat en els dipòsits bancaris dels espanyols. Malgrat que l'estalvi s'ha convertit en una premissa des de l'esclat de la guerra d'Ucraïna o, dit d'una altra manera, des del moment en què la inflació va començar a emergir, els clients de la banca han optat en els dos primers mesos de l'any per retirar part dels diners que tenen en els dipòsits per fer front als sobrecostos i, per descomptat, per pal·liar l'efecte de les pujades de tipus d'interès. Tal com informen des d'Agencia Efe, els espanyols han retirat més de 18.000 milions d'euros en dipòsits en els dos primers mesos de l'any.
Segons la informació oferta aquest dimarts per Efe, les famílies espanyoles van retirar 5.000 milions d'euros en dipòsits dels bancs el febrer passat, els quals s'uneixen als més de 13.000 milions d'euros que es quantifiquen que els clients de la banca van retirar el gener passat. En total, les famílies espanyoles han tret més de 18.000 milions d'euros en qüestió de dos mesos.
Tot això en un marc en el qual la inflació a Espanya, malgrat no ser la més elevada entre els Estats membre de la Unió Europea, sí que s'ha mogut per l'entorn del 6% en els dos primers mesos del curs, una taxa encara elevada. En espera de conèixer les estadístiques del present més, en el qual han sorgit diverses fallides bancàries, els espanyols van continuar reduint els seus dipòsits als bancs fins a deixar un saldo el febrer de 986.200 milions d'euros, un 0,5% menys que gener i menys de 2% en el conjunt de l'any.
En espera de veure com ha afectat la crisi bancària sobre els dipòsits
El març ha estat el mes en què ha començat una crisi bancària als Estats Units, amb la fallida de Silicon Valley Bank i de Signature Bank, i amb el rescat a altres entitats bancàries de mitja escala. Però, a més d'això, a Europa també s'ha vist com Credit Suisse, una de les entitats bancàries més consolidades del panorama empresarial europeu, ha hagut de ser absorbida per UBS en comptar amb diversos problemes financers. De fet, el banc suís va cedir en borsa més d'un 21% el passat 15 de març, començant a veure's tots els problemes econòmics que la firma arrossega.
Aquests casos poden haver tingut efecte sobre la banca espanyola l'últim mes, no tant en la generació de problemes econòmics, ja que el sector a Espanya és sòlid i compta amb una estructura financera potent, sinó en l'àmbit comercial. El temor de l'efecte contagi pot haver passat factura als dipòsits bancaris, on, potser, s'ha pogut veure un lleuger repunt de la retirada de diners en aquests comptes d'estalvis.
El volum interanual de diners en dipòsits ha crescut més d'un 2%
De moment, la retirada de milions d'euros en els comptes d'estalvis s'ha fet evident en els dos primers mesos de l'any. Fins i tot això, si estenem la vista fins al febrer de 2022, el volum de diners que ha entrat en els dipòsits de la banca és creixent, mostrant una alça del 2,2% en la taxa interanual, tal com indiquen les últimes dades del Banc d'Espanya.
Els dipòsits bancaris s'han convertit en una de les grans alternatives entre les llars espanyoles per salvaguardar els estalvis. La crisi econòmica generada pel conflicte armat a Ucraïna ha elevat la inflació l'últim any. A més d'això, les taxes d'interès han crescut al ritme més accelerat dels últims anys, una cosa que també ha portat als espanyols a posar a bo recapto els seus diners. Al cap i a la fi, les llars volen tenir una prudència més gran amb les despeses.
La prova de què el gust i interès pels dipòsits és creixent és que, entre novembre i desembre del passat exercici, la quantia en euros va créixer fins a superar el bilió d'euros dipositat en aquests comptes d'estalvis. Es pot destacar que, en aquests mesos, malgrat que la pressió inflacionària era elevada, l'IPC estava baixant, una cosa que també va motivar els clients de la banca a estalviar. Malgrat que els dos primers mesos han començat amb decreixements, el nivell actual dels diners dipositats en comptes d'estalvis supera els 986.000 milions d'euros.