Les transferències immediates tenen el mateix cost que les ordinàries des de fa aproximadament un mes, en concret, des del passat 9 de gener. Com en la majoria dels casos, els bancs no cobraven per les ordinàries als seus clients vinculats, tampoc no estan cobrant ara per les immediates, les que permeten que els diners arribin en segons. Però aquest no és el cas d'ING.
El banc holandès, que a Espanya compta amb 4,4 milions de clients, ha reconegut que de moment continuarà cobrant per les transferències immediates, encara que defensa que a penes el 13% de les operacions d'enviament de diners que realitzen els seus clients no es fan per aquesta via, davant un 60% que traspassa diners a altres clients del banc, dins de l'app, i un 25% que ho fa per Bizum.
"Estem treballant en la seva implantació", explicaven des del banc aquest dijous en la presentació de resultats, on no van aclarir quant tardaran, ni que data estarà disponible, malgrat que l'anunci està fet des de fa un any. I és que, va anar al febrer del 2024 quan es va aprovar la normativa europea perquè les transferències immediates tinguessin el mateix cost que les ordinàries, un cost que normalment és de zero euros.
Europa va donar un termini de gairebé un any a la banca per introduir aquest canvi, que no ha estat obligatori fins al 9 de gener de 2025. La particularitat d'ING és que mai no han tingut l'opció en la seva app o oficines de fer transferències immediates. Només ofereixen el servei de realitzar transferències abans de les 13 hores i que arribin el mateix dia de forma gratuïta. Per això continuen adaptant-se.
Altres bancs, com Bankinter, cobraven fins a 12 euros per aquest servei, per això ha estat un alleujament per als clients. Tanmateix, a la banca espanyola han decidit adoptar la normativa a la seva manera i la majoria ha posat límits de diners en aquests enviaments de diners instantanis. Les entitats, a més, no tenen intenció de canviar-los, segons han anat explicant en els últims dies, "per raons de seguretat".
La banca posa límits a les transferències i no es planteja canviar-los
El límit oficial fixat per Europa és de 100.000 euros, però Abanca, Banc Sabadell i Banc Santander només permeten enviar un màxim de 15.000 euros per cada transferència immediata. En altres bancs són més exigents. A Bankinter, el límit és de 1.000 euros, en BBVA, de 900 euros i a Ibercaja, de 500 euros al dia, segons dades recopilades per HelpMyCash. Es tracta de límits que, en alguns casos, fins i tot són inferiors al que permet Bizum.
"Les transferències immediates sempre tenen un risc més gran de frau per als nostres clients i estem sent previnguts. Per això hem posat aquest límit", expliquen des de Bankinter, on reconeixen que "es nota" el canvi de preu, ja que han vist ja un important "creixement en volum" d'aquestes operacions.
Tanmateix, Bankinter prefereix continuar sent "caut" fins que tinguin més experiència. El problema d'aquestes transferències, expliquen, és que arriben en segons i no donen temps al banc a realitzar comprovacions en el cas que algú estigués sent víctima d'una estafa o li haurien robat les seves dades bancàries.
En qualsevol cas, la banca creu que Bizum continuarà sent el mètode més utilitzat pels clients bancaris per enviar diners a Espanya. Des de Unicaja, de fet, així ho defensen. "Sembla una cosa nova, però les transferències immediates més elevades són amb Bizum i seguirà així", augura el banc malagueny.