ING va captar 256.000 nous clients l'any passat després de tornar a remunerar el Compte Taronja, millorar les tarifes del broker i començar a pagar pels dipòsits. Això ha permès al banc taronja recuperar els 4 milions de clients a Espanya que havia perdut en l'inici de 2022 i impulsar el seu benefici fins als 208 milions, una xifra rècord que supera fins i tot la de 2019, quan va guanyar 186 milions d'euros.

L'entitat inclou en aquest resultat el benefici de Portugal, encara que la seva presència al país lusità és molt més reduïda, en comptar només amb una oficina i oferir únicament productes d'inversió. A Espanya, en tenen 29 i ofereixen també banca de particulars. El conseller delegat, Ignacio Juliá, destacava en la presentació de resultats aquest dimecres que els ingressos d'ING van assolir els 883 milions d'euros, un 14% més que el 2021. Mentre que els costos van pujar un 8%, fins als 444 milions d'euros en el conjunt de l'any passat.

"Encara que els costos van pujar, ho van fer menys del que creixen els ingressos", i això els ha permès assolir el millor benefici de la seva història a Espanya, alliberar les provisions que van fer el 2020 per la pandèmia i portar el ROSEGA al 13%, destacava Juliá. El CEO també subratllava que han estat molt prudents en la gestió del risc i la seva taxa de mora va tancar en l'1,10% "molt per sota de la mitjana del sector".

ING va frenar lleugerament el ritme de concessió d'hipoteques durant 2022, any en què en van concedir 29.000 per valor de 3.300 milions, davant els 31.000 préstecs que van firmar un any abans. El banc entén que aquest any, atès el context d'elevats tipus d'interès, pujada de l'Euríbor i inflació, la producció serà similar.

Preguntada per l'acollida que està tenint l'acord firmat per la banca i el Govern per ajudar els hipotecats vulnerables (i al qual ING es va acollir), la directora general de banca per a particulars, Almudena Román, explicava que han informat puntualment els clients que han anat preguntant, però no han estat gaire. "En comparació amb l'última moratòria de la pandèmia, afortunadament, l'hem utilitzat molt menys, només hem rebut algunes trucades".

El banc calcula que els tipus d'interès pujaran fins al 3,5% aquest any, la qual cosa farà créixer també l'Euríbor, índex al qual hi ha referenciades les hipoteques a tipus variable, i per tant, la quota que paguen els clients. Però no preveuen una pujada important de la morositat, que és "10 vegades més baixa que el sector", assenyalava la directiva. "Calculem unes ràtios altes de capacitat de pagament i no veiem que els clients tinguin dificultats per pagar. S'estan podent ajustar, encara que paguen més," assegurava.

A conseqüència també de les pujades de tipus d'interès, ING confirmava que continuaran remunerant l'estalvi com ja estan fent amb el Compte Taronja i els dipòsits a 12 i 18 mesos, per a aquells que no vulguin liquiditat en el curt termini. "La remuneració anirà evolucionant, estarem atents per anar cobrint les necessitats dels clients", indicava Román.

La directora general de banca de particulars en ING explicava que el 2022 hi havia una necessitat de retribuir l'estalvi i per això van tornar a fer-ho a través d'aquests productes tan demandats a Espanya. Tanmateix, "això no treu que hi hagi altres productes alternatius molt rendibles, com els fons". A més entén que els clients "han de diversificar".

Quant a la digitalització, el conseller delegat assenyalava que actualment, el 92% dels contactes dels seus clients es produeixen al mòbil i el 68% de les vendes digitals es fan també a través del mòbil. En concret, els contactes digitals han assolit els 626 milions, un 14% més que un any abans.

ING Espanya es queda fora de l'impost a la banca

L'impost a la banca, amb el qual el Govern preveu recaptar fins a 1.500 milions d'euros aquest any i que les patronals del sector recorreran, deixarà fora ING. La taxa grava el 4,8% dels ingressos més comissions de les entitats que, el 2019 assolissin els 800 milions d'ingressos, encara que es pagui conforme als resultats de 2022. Però l'entitat holandesa no va assolir aquestes xifres en la seva filial espanyola, de manera que no els tocarà pagar.

"Com està definit l'impost no ens tocarà pagar, el 2019 estàvem per sota dels 800 milions. Però estem alineats amb l'AEB, som membres de l'associació i l'opinió és la mateixa, no estem contents amb l'impacte que tindrà en l'economia, no és adequat", acabava Ignacio Juliá.