La instal·lació d'una planta de producció de xips a Catalunya (Innofab), pactada aquest dijous pels presidents del Govern, Pedro Sánchez, i de la Generalitat, Pere Aragonès, serà operativa el 2026, després d'una inversió d'uns 300 milions d'euros. Comptarà amb 200 treballadors.
Així ho han avançat a EFE fonts del sector sobre el que ha estat aquest dijous un dels cinc grans acords entre Sánchez i Aragonès, que s'han reunit durant una hora i quart en el Palau de la Generalitat. En concret, han acordat l'"impuls i finançament del projecte per a la instal·lació a Catalunya d'un centre tecnològic de producció de xips (Innofab)".
Barcelona Global, a través de la seva agència d'atracció d'inversions Barcelona & Partners, ha liderat al costat de l'Ajuntament amb la Generalitat i l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia el projecte Innofab per a la construcció d'una sala blanca per al disseny i la preproducció de xips de materials avançats.
"Catalunya serà protagonista i se situarà al capdavant dels esforços europeus per desenvolupar la indústria de semiconductors", ha afirmat Aragonès en la seva compareixença, en la qual ha concretat que tindrà una inversió de 300 milions d'euros i el compromís de finançament per part de l'Estat, amb acompanyament econòmic de la Generalitat.
Aquesta fàbrica seria la primera infraestructura a Espanya per al desenvolupament de semiconductors d'aquestes característiques i donaria servei a start-ups o empreses emergents, empreses sense fàbriques pròpies o a centres d'investigació.
Llarga negociació
El juny passat, durant les jornades del Cercle d'Economia, Pere Aragonès ja va anunciar que el Govern central tenia "sobre la taula" un projecte perquè Catalunya aculli una planta de prefabricació de xips. En principi, aquesta instal·lació es construirà a Cerdanyola del Vallès.
Aquest projecte es finançaria mitjançant el PERTE de microelectrònica i semiconductors. Aragonès va xifrar en uns 300 els milions d'euros necessaris per fer-ho realitat. Aquest PERTE, amb el qual el Govern espanyol vol mobilitzar 12.250 milions d'euros fins a 2027, té un apartat relacionat amb la construcció de plantes de fabricació. Es va llançar per la necessitat d'incrementar la capacitat de producció de semiconductors amb l'objectiu d'aconseguir autonomia estratègica a Espanya i a la Unió Europea.