Hola a tothom! Avui parlaré una mica de nosaltres, d’ON ECONOMIA i del Grup Les Notícies de Catalunya, perquè aquest matí hem presentat ON-IA, un vertical que vol ser referència en informació i continguts multimèdia sobre intel·ligència artificial. Comptem amb un gran equip d’experts que ens assessora i també aporta contingut: Aleix Valls, Belén Arribas, Esther Checa, Ariadna Font i Esteve Almirall. Ens han acompanyat més de cent persones en un acte presentat per Núria Casas, una de les periodistes més implicades en el projecte, i liderat per Clara Soteras. Sense la seva dedicació, ni el projecte ni la presentació haguessin estat possible.
La intel·ligència artificial fa anys que està en les nostres vides, però amb la IA generativa ha fet un salt quàntic. Més enllà de les cerques que tots hem fet a ChatGPT per testejar-lo, dona una quantitat infinita d’opcions a les empreses, que han d’aprofitar. Moltes ho estan fent, com CaixaBank i Puig, dues de les companyies que han participat a la presentació d’ON-IA, i milers de start-ups la tenen ja al centre. Però moltes empreses, bona part perquè són petites, pensen que això no va amb ells, que prou feina tenen a pagar les nòmines a final de mes, i no veuen les possibilitats que té la IA per a ells, ja sigui aplicant-la directament o mitjançant proveïdors.
Un dels grans objectius d’ON-IA és arribar a aquests empresaris i directius, que vegin mitjançant els articles, vídeos, entrevistes, podcast, vídeo-tips i també webinars que la intel·ligència artificial és útil per a la seva feina, ja sigui per innovar en processos i productes com per ser més eficient. També tindrà accessos a convocatòries i informació d’ajudes a la innovació d’empreses. Ja no hi ha excuses!
Però a més d’aquest projecte, que ens fa molta il·lusió, hem posat el focus a d’altres empreses que estan mostrant bona salut financera i als directius destacats de l’última setmana, sigui pel nomenament o pels seus èxits.
Les empreses de la setmana
Codorníu dispara beneficis:
Raventós Codorníu ha estat notícia perquè ha presentat els resultats del seu exercici 2023-2024, tancat el juny. No han pogut ser més positius, amb creixement de vendes però, sobretot, de beneficis. El fabricant català de cava va facturar 232 milions, un 4% més, i va obtenir un benefici net de 39 milions, un 15% més, amb totes les unitats de negoci en números verds. Prop del 40% de les vendes de Codorníu provenen de l’exterior, per la qual cosa ha estat un repte mantenir-les en un entorn inestable. És, doncs, una bona notícia per a un dels grans del cava, dirigit per Sergio Fuster, i, per tant, per a un sector important en la industria catalana de l’alimentació i les begudes.
Galenicum duplica negoci:
Galenicum és un laboratori nascut fa 21 anys a Barcelona de la mà de tres emprenedors, amb una facturació d’uns 12 milions d’euros. Ara els seus fundadors, Erich J.W. Büchen, Joaquim Domingo i Alejandro Ollé, han decidit fer un salt i aquesta setmana van anunciar la compra de quatre marques del grup Ferrer per ampliar la seva gamma de productes dermatològics, operació amb la que esperen duplicar les seves vendes. Galenicum preveu que el mercat mundial de la dermatologia es dispari i volen estar preparats per jugar la partida, en un sector al qual van entrar el 2015.
Audax millora resultats:
L’energètica ha presentat aquesta setmana els resultats del primer semestre del 2024, en el qual va guanyar 35,5 milions d’euros, gràcies al descens de les despeses financeres per la reducció del deute, i als tipus de canvi, que si a vegades juguen en contra, aquest cop ho han fet a favor. I és que l’entorn no és el més favorable, ja que la baixada dels preus energètics ha fet caure la facturació d’Audax un 27,5%. Tot i això, en els últims anys l’energètica de l’empresari José Elías no ha parat de créixer, i ja té projectes de generació a França, Polònia, Itàlia i Portugal, a més d’Espanya.
Paack intenta salvar-se:
Ja hem parlat de Paack en aquesta newsletter, més aviat de forma negativa, per l’expedient de regulació d’ocupació que ha fet per acomiadar 86 empleats i els problemes que està tenint per sobreviure. Però s’ha de reconèixer que els seus accionistes estan posant tota la carn a la graella per sortir-se’n. Aquest dimecres, van anunciar una ampliació de capital de 21,7 milions d’euros per “consolidar la seva eficiència operativa”, liderada per Infravia i Unbound i amb la participació d’altres inversors clau i el suport de BBVA. Aquest és un signe inequívoc de què creuen en el projecte i en que se salvi, esperem que se’n surtin.
Els directius
Si dic Liquats Vegetals potser no soni el nom, però si dic Yosoy, segur que sí. Aquesta popular beguda vegetal, líder de mercat, la produeix una empresa catalana, amb aigua del Montseny i dirigida per una dona, Laura Erra. Cal celebrar, doncs, l’ascens de dones directives, però també que una empresa de Viladrau lideri un mercat en auge a Espanya, el que mostra que no importa que nasqués fa poc més de 30 anys en un poble de Girona, sinó la visió de negoci i l’empenta. Ara, Liquats Vegetals factura més de 90 milions d’euros i ven a més de 50 països.
Santander España ha estrenat conseller delegat. La presidenta del banc, Ana Botín, ha fet un tomb a la cúpula de l’entitat i l’ha rejovenida. Ignacio Juliá és un professional amb bones referències i que suposa un canvi d’estil a l’entitat d’origen càntabre, però el fet que arribi d’un banc eminentment digital, ING, aixeca suspicàcies en els representats dels treballadors, que temen que se l‘hagi contractat per reduir la xarxa d’oficines. Juliá, doncs, s’haurà de guanyar la plantilla.
Un altre banc que estrena directiu és CaixaBank. El canvi es va conèixer aquest mateix dimecres: Marc Benhamou és el nou director de banca d’empreses de l’entitat catalana, càrrec que assumirà el gener. El negoci d’empreses està guanyant pes en el sector, i més en un moment en el que se’n parla més de l’habitual per l’opa del BBVA sobre el Sabadell, entitat, la catalana, especialitzada en el negoci de pimes. CaixaBank té més de 70 ‘Store Pymes’ a tota Espanya i 140 centres per atendre empreses que facturen més de 2 milions d’euros.
Això és tot per avui. Si t’ha agradat, comparteix la newsletter. Fins la setmana que ve!