Què tenen en comú Extremadura, Leonardo Di Caprio i els diamants? Per estrany que sembli, i més enllà de la coneguda pel·lícula 'Diamants de Sang', l'actor nord-americà no només ha posat l'ull a Espanya, sinó que també els diners. A través de l'empresa Diamond Foundry, s'encarregarà de posar en funcionament una fàbrica de diamants sintètics en el municipi de Trujillo, situat a Càceres.
L'especial d'aquestes gemmes és que serveixen d'alternativa als xips semiconductors, tan demandats en els últims anys i l'escassetat dels quals ha provocat problemes de producció en diferents indústries com la de l'automòbil. De fet, l'aplicació dels diamants sintètics és espcialmente útil al sector dels cotxes elèctrics, ja que hi ha components que s'elaboren a través d'ells.
Aquest divendres ha tingut lloc un acte de presentació en el polígon industrial de Rierol Caballo de Trujillo per exposar el projecte al públic. La fàbrica començarà la seva producció el 2025 i serà la primera d'aquest tipus a Europa. Així ho ha indicat el seu conseller delegat, Martin Roscheisen, després de l'acte simbòlic de col·locació de la primera pedra que s'ha celebrat avui, amb presència del president de la Junta, Guillermo Fernández Vara, i de la ministra de Política Territorial i portaveu del govern, Isabel Rodríguez, entre altres autoritats.
Inversió propera als 700 milions d'euros
Diamond Foundry nació el 2012 a Califòrnia i el seu aterratge a Europa pretén resoldre un dels grans problemes d'Europa en la fabricació de vehicles elèctrics, com són els semiconductors. La planta industrial aprofitarà la producció d'energia a preu competitiu que ofereix Extremadura, en aquest cas en connectar-se a una planta fotovoltaica de 120 MW que construirà l'empresa Powen.
Per al desenvolupament de la planta, que s'ubicarà en una parcel·la d'uns 80.000 metres quadrats, s'invertirà prop de 700 milions d'euros i s'espera generar més de 300 llocs de treball directes i uns altres 1.000 d'indirectes. D'aquesta manera, la firma nord-americana de Di Caprio ha desenvolupat vuit generacions de dissenys de reactors de plasma, que són els aparells que permeten generar les condicions ambientals necessàries per a la fabricació dels diamants sintètics.
Els reactors de plasma patentats i utilitzats per Diamond Foundry permeten la creació de diamants monocristal·lins de la mida d'una hòstia (SCD), el rendiment del qual en conductivitat tèrmica supera àmpliament als xips de silici. Per això, poden ser utilitzats com a semiconductors per a les indústries de computació i intel·ligència artificial, comunicacions 5 G/6 G i automòbils elèctrics.
En la seva intervenció, Roscheisen ha recordat que la planta, les obres de la qual ja estan en execució, és la més ecològica possible gràcies a les últimes tecnologies, que, al seu torn, permetrà vehicles elèctrics més eficients. S'ha mostrat agraït amb l'acollida i el suport "entusiasta i col·laboratiu" que el projecte ha tingut a Extremadura, que ha qualificat com "el lloc més apropiat" i que ha propiciat "una veritable aliança".
Bona col·laboració amb l'Administració
En aquest mateix sentit s'ha expressat el president de la companyia a Espanya, Rafael Benjumea, que ha explicat que des del primer moment que es va elegir el lloc on anava a posar-se en marxa el projecte "es va començar a funcionar com un equip", la qual cosa ha estat la base "de l'èxit" que es plasma en l'acte d'avui.
Benjumea s'ha congratulat que Roscheisen hagi cregut des del primer moment "a Espanya, Extremadura i Trujillo" i que aquesta aposta hagi comptat amb el suport institucional i econòmic. Per això, ha considerat que és "un exemple magnífic" de col·laboració i ha aprofitat per enviar un missatge sobre el "gran potencial" d'Espanya i a no desaprofitar "l'oportunitat històrica" de liderar la independència energètica.
En aquesta mateixa línia s'ha expressat la portaveu del Govern, que ha aplaudit l'actitud d'Extremadura i d'inversors d'apostar per les energies renovables i per indústries sostenibles, i ha instat a "desprendre's de complexos" respecte al lideratge energètic d'Espanya.
Segons el seu parer, iniciatives com la planta de diamants sintètics de Trujillo, no només situen a Extremadura i Espanya en aquest lideratge i oportunitat "que no s'ha de deixar passar", sinó que redunda a assolir un millor nivell de vida per a les persones que troben una oportunitat laboral en aquests entorns. Ha recordat que l'autonomia energètica "és un dels reptes" d'Espanya, pel que la col·locació simbòlica d'aquesta primera pedra no ho és només d'aquest projecte sinó d'una estratègia de futur.
Per la seva part, Fernández Vara ha agraït els inversors que hagin cregut en Extremadura perquè aquest projecte sigui una realitat, encara que ha afegit que "han pres aquesta sàvia decisió perquè saben que és on millor els anirà". "Ara toca un altre paper en la història", ha remarcat el president de la Junta, que ha ressaltat el lloc destacat que la regió tindrà al nou escenari.