El fabricant dels iogurts Pastoret, de Sant Guim de Freixenet (Lleida), ha decidit donar entrada a un inversor en el capital de l'empresa familiar, que regenten els descendents de la família Pont. L'acord s'ha tancat amb la companyia francesa fabricant de productes lactis Andros, establerta a Espanya amb l'elaboració i comercialització dels flams Dhul. La gestió de la companyia francesa correspon al seu fundador Frédéric Gervoson.
L'operació s'ha tancat meses després que els actuals accionistes de Pastoret contractessin els serveis d'Arcano, el banc d'inversió espanyol de referència en aquest tipus d'operacions perquè els assessorés en la recerca de nous inversors estratègics. L'objectiu era i és fomentar l'expansió de la marca a Espanya i Portugal i obrir nous mercats, amb una bona posició com a productes de la gamma prèmium.
Andros assumirà la direcció executiva
Un cop tancat l'acord no s'ha donat a conèixer el percentatge exacte que ha obtingut Andros, però tot apunta al fet que es tractaria d'una participació majoritària donat que el grup francès nomenarà un nou conseller delegat per dirigir l'empresa i els socis fundadors i descendents de la família Pont, per Teresa Vallés i Xavier Pont i el també accionista Rafael Esteve, es mantindran en l'accionariat, en el consell d'administració i faran funcions representatives.
Pastoret basa la seva proposta en productes diferenciats, qualitat superior, una imatge de marca sofisticada. Els lactis de Pastoret es fabriquen en unes instal·lacions d'última generació, gràcies a la inversió de 10 milions d'euros que el grup fa fer el 2019 per a l'ampliació de la capacitat productiva i la construcció d'un magatzem intel·ligent.
Actualment, comercialitzen més de 70 referències en 8 categories de producte dins del seu negoci per potenciar la marca (iogurt original, grecs, quefir, proteics, postres, vegans i formatges). La marca destaca que ha estat pionera en la introducció de nous formats, textures i proposta úniques en els lineals espanyols.
![Seu i factoria de l'empresa de iogurts Pastoret a Sant Guim de Freixenet (Lleida) Seu i factoria de l'empresa de iogurts Pastoret a Sant Guim de Freixenet (Lleida)](/uploads/s1/51/14/66/18/seu-i-factoria-de-l-empresa-de-iogurts-pastoret-a-sant-guim-de-freixenet-lleida_63_600x450.jpeg)
Prop de 40 milions de negoci
Durant l'any 2023, Pastoret va assolir una facturació de 39 milions d'euros, amb un resultat operatiu (ebitda) pròxim als 6 milions d'euros. L'empresa fundada per la família Pont a Lleida, el 1992, amb la venda de mató elaborat amb la llet dels seus ramats vol utilitzar els fons captats a través d'aquesta operació de venda per intensificar la seva presència a mercats estrangers i per a la innovació en nous productes que mantinguin la seva essència artesanal, però adaptats a les demandes actuals del consumidor.
El suport el trobarà en Andros, una multinacional present a Espanya des del 2001 quan va entrar amb la distribució de la seva marca de confitures Bonne Maman. Anys més tard, el 2013, va aprofitar la suspensió de pagaments de la marca Chul per adquirir la marca i les seves instal·lacions productives. Ara mateix, Andros té dues fàbriques a Espanya: una a La Serna d'Iguña (Cantàbria), especialitzada en l'elaboració de iogurts, i l'altra a Granada, dedicada a l'elaboració de postres làctics, sigui amb la marca Dhul o per a marques de distribuïdor com ara Alcampo.
Andros té marques de iogurts i postres làctics a diversos continents, conjuntament amb marques llegendàries com Andros, Bonne Maman o Mamie Nova. Pastoret s'integrarà a un grup agroalimentari líder a Europa amb una facturació anual de més de 3.000 milions d'euros, 10.000 empleats i més de 40 fàbriques. Fonts del sector confirma que el procés ha estat molt competitiu, i que Andros s'ha imposat a Yopliat, Muller, Lactalis i Danone.