Mango commemora aquest any el 40 aniversari de la primera botiga de la marca, oberta el 1984 al Passeig de Gràcia, si bé els seus fundadors, els germans Nahman i Isak Andic Ermay, portaven des de principis dels setanta en el negoci del comerç de roba de vestir. Precisament, aquest aniversari coincideix amb el millor moment de Mango, que va tancar l’any passat amb més de 3.000 milions d’euros de facturació, un 11% més dels 2.688 milions d’euros de l’exercici anterior, segons dades avançades per la companyia a finals del desembre passat. En aquest moment dolç, Mango acaba de donar entrada al seu primer executiu, Toni Ruiz, en el capital (amb un 5%, que el converteix en l’únic accionista aliè a la família) i es disposa a ampliar el consell d’administració amb independents entre els quals destaca Marc Puig, president del grup de perfumeria Puig. Uns moviments que s’interpreten com la retirada, aquesta vegada de debò, d’Isak Andic, de 70 anys, del dia a dia de la companyia. Fonts properes a l’empresari apunten que últimament ha tornat a navegar pels mars del planeta amb el Nirvana Formentera, el seu flamant veler, de manera que no està gaire al despatx.
Isak Andic va fitxar fa només uns dies Eva Cárdenas, esposa del líder popular Alberto Núñez Feijóo, perquè assessori la línia d’articles de la llar de Mango. Cárdenas coneix molt bé aquest sector perquè va dirigir Zara Home, la divisió d’articles de la llar de l’imperi d’Amancio Ortega, des que es va crear el 2003 fins el 2018. Però aquest fitxatge va més enllà de l’arribada d’una nova assessora per tractar-se de l’esposa d’un candidat a presidir el govern espanyol.
Isak Andic ha incorporat a la patrimonial Punta Na als seus tres fills: Jonathan (42 anys), Judith (39) i Sarah (26)
Abans de reorganitzar l’estructura societària del negoci de moda, Isak Andic va planificar la successió en la propietat del grup. Així, el 2022 va incorporar en el consell d’administració de Punta Na, la seva principal patrimonial i titular del 100% de Mango, als seus tres fills: Jonathan (nascut el 1981), Judith (1984) i Sarah (1997), fruit del seu matrimoni amb Neus Raig Tarragó, de la qual es va separar ja fa molt temps.
Fa deu anys, el 2014, Isak Andic va cedir el comandament al seu hereu, Jonathan Andic Raig, però va tornar a recuperar-lo dos anys després quan la companyia travessava per dificultats. Mango va entrar en pèrdues el 2016 i l’endeutament va superar els 930 milions d’euros. Tant Isak com el seu germà Nahman van acudir a l’auxili i, el 2018, van ascendir Toni Ruiz a la direcció general i, dos anys després, a conseller delegat. En l’actualitat, Jonathan es manté en els consells d’administració de les principals empreses del grup i dirigeix la línia Mango Man.
Les dues filles d’Isak Andic –Judith, de 40 anys, i Sarah, de 26 anys– no apareixen en l’organigrama de Mango però sí en les patrimonials. Judith havia treballat en el passat com a responsable de disseny i col·leccions de la marca i Sarah, tot i estar formada en gestió d’empreses de moda a Marangoni (a Londres) y gestió estratègica de disseny a Parsons (a Nova York), no ha treballat en el negoci de moda familiar. Les dues germanes sempre s’han mogut amb una gran discreció. No circulen fotografies seves ni participen a les xarxes, tot i tenir una vida social molt activa.
Naham Andic viu a Andalusia amb les seves filles: Sol, dedicada a la cria cavallar, i Violeta, a la moda
L’altra branca familiar –Naham Andic Ermay, de 72 anys, la seva esposa i les seves dues filles, Sol i Violeta Andic Maytek– s’han apartat de Mango i viuen a Andalusia. Naham va deixar la vicepresidència el 2019. Des d’aleshores està centrat en la Yeguada Andic, l’explotació de cria de cavalls de raça a La Otomana, la finca que posseeixen a Huelva, anomenada així pels orígens turcs de la família. D’aquesta explotació se n’encarrega personalment Naham i la seva filla Sol.
L’any passat va vendre Los Caballitos, una luxosa casa del segle XIX de Vilanova i la Geltrú, anterior residència familiar de Nahan, amb una gran àrea de cavallerisses, en la qual va començar amb la cria equina.
L’altra filla, Violeta, es va instal·lar a Jérez de la Frontera (Cadis) el 2020 amb el seu marit i els seus tres fills (una nena i bessons) després de deixar les seves responsabilitats a Mango. Des del 2014 havia estat al capdavant de Violeta, la línia de talles grans de moda femenina de Mango. Juntament amb Rocío Peralta, filla del rejoneador Rafael Peralta, va constituir Peralta y Andic SL, l'empresa que està darrere de Gavriela, la seva marca de roba esportiva i de platja. A diferència dels seus cosins Andic Raig, les dues germanes Andic Maytec han aparegut als mitjans, ja sigui pels cavalls o pels nous negocis de moda.
Reconeixement a Toni Ruiz
Qui surt reforçat de la reorganització de l’estructura societària de Mango és Toni Ruiz Tubau (Barcelona, 1969), actual conseller delegat. Ha rebut un 5% de les accions en concepte de retribució mitjançant una ampliació de capital. Això demostra la confiança d’Isak Andic en aquest directiu, que va arribar a Mango el 2015 com a director financer, quan la companyia estava en caiguda. El 2016 va ser nomenat director general i, dos anys després, conseller delegat. Amb anterioritat, havia treballat en posicions de direcció a la filial espanyola de Leroy Merlin.
Amb Ruiz al capdavant, Mango ha superat la pandèmia i les successives crisi del comerç mundial, així com el tancament de les seves botigues a Rússia arran de la guerra a Ucraïna, que van entregar als directius locals. L’any passat, va créixer en 130 punts de venta fins arribar a prop de 2.700 en 115 països. Van obrir per primera vegada a Texas, Geòrgia i, finalment, Califòrnia, fins comptabilitzar una vintena de botigues als Estats Units. Han donat suport a start-ups i estan al dia en noves tecnologies. En març vinent presentaran el pla per al període 2024-2026, que preveu prop de 500 noves botigues al món.
Història familiar
Isak Andic ha demostrat tenir vista per al negoci de la moda, però ha tingut fracassos en el passat en inversions immobiliàries i financeres, si bé per culpa de la crisi del totxo. En companyia d’altres fortunes catalanes, es va agafar els dits en la inversió efectuada el 2006 (més de 30 milions d’euros) a Habitat, el grup immobiliari que va liderar Bruno Figueras, que es va declarar en concurs de creditors i es va liquidar. Un any després, es va convertir en el primer accionista de Banc Sabadell, però quan en va sortir deu anys després ho va fer amb milionàries pèrdues (només va salvar 130 milions dels 500 invertits).
Andic gestiona un gran patrimoni immobiliari mitjançant diverses societats tot i que, en situacions de dificultats, ha efectuat desinversions. Entre aquestes destaca la venda el 2016 de l’immoble del centre logístic de Mango a Lliçà d’Amunt i, un any després, de la seva seu operativa i social de Palau-Solità i Plegamans.
Isak Andic va néixer el 1953 a Istambul en una família d’origen jueu sefardita. Fill de Manuel Andic i Sol Ermay, que va morir el 2020, que es van establir a Barcelona quan els seus fills encara eren adolescents. Isak va arribar amb 14 anys i Nahman, amb 16. El seu primer negoci va ser la compra de bruses a Turquia per revendre-les a Barcelona. El 1973 van obrir la primera botiga, al carrer Balmes, i el 1984 la primera amb el nom Mango, al Passeig de Gràcia, en la qual oferien roba de dona amb dissenys propis. Un any després, ja en gestionaven cinc a Barcelona i una a València. També van obrir botigues de roba texana i, fins i tot, una línia de pantalons texans amb la marca Isak. 40 anys després, Mango compta amb 2.700 punts de venda i una plantilla global de més de 14.000 empleats.
Figura en les llistes dels més rics: en la posició 10 del rànquing espanyol i en el número u del català de Forbes, però en la 65 de l’espanyol i en la 15 del català confeccionat per El Mundo. Evita l’ostentació, si bé navega amb un veler, valorat en 30 milions d’euros i, segons informa Vanitatis, l’any passat va adquirir un nou jet privat per a 15 places.
Ha rebut diverses distincions –Creu de Sant Jordi (2009), Medalla del President Macià al Treball (2010), Legió d’Honor de França (2018)...–i ha passat, sense eternitzar-se, per diverses fundacions culturals i organitzacions empresarials com l’Institut de l’Empresa Familiar, del qual en va ser president. Ben relacionat amb la Casa Reial i amb governants de diferent color polític, els ha ajudat quan li ho han demanat. Per exemple, a petició de l’expresident Artur Mas, va participar en la comitiva d’empresaris catalans que va intentar convèncer el magnat d’origen jueu Sheldon Anderson, mort el 2021, perquè instal·lés els casinos d’Eurovegas al Baix Llobregat. Però aquest projecte no va ser per a Catalunya, ni tampoc per a Madrid, que també hi anava al darrera.