Bon dijous! Aquesta és la setmana de l’ISE, la fira dedicada a l’audiovisual més gran del món, que, per segon any consecutiu, se celebra a Barcelona, entre el dimarts 4 i el divendres 7. Un èxit per a la ciutat, el país i el sector, que creix exponencialment amb l’avenç de les tecnologies i la irrupció de la intel·ligència artificial (IA).

L’ISE és una fira emergent, cada any més gran i que aspirar a igualar i superar el Mobile World Congress. Les seves xifres d’enguany són impressionants: 92.000 metres quadrats, 1.600 expositors (dels quals 330 són nous), més de 80.000 visitants de 160 països i uns 360 ponents. L’ISE ocupa tots els pavellons de Fira de Barcelona i es divideix en set zones tecnològiques on s’han presentat els últims avenços digitals, de broadcast, d’il·luminació, àudio, edificis intel·ligents i tecnologia educativa. També té un espai dedicat als drons i els robots, els esports i els tornejos de videojocs.

L’audiovisual català ha posat tota la carn a la graella de l’ISE. Com va explicar la Sara Casas, l’enviada especial d’ON ECONOMIA a aquesta fira, Catalunya és el cinquè territori amb més empreses presents a l’esdeveniment que dirigeix Mike Blackman, amb 85. El president del Clúster Audiovisual de Catalunya, Miquel Rutllant, va destacar que el sector està creixent “a un ritme molt fort en tots els àmbits”, però va alertar que necessita més infraestructures, més platós.

Rutllant, també director general de Lavinia, va ser precisament un dels participants en el primer FOCUS ON, els debats sobre el futur de l’economia i l’empresa catalana que hem iniciat a ON ECONOMIA, i ja hi va fer una radiografia del sector, ja que la sessió va anar dedicada a l’audiovisual. La setmana que ve, el dimecres 12, publiquem una nova entrega, sota el títol ‘Talent català, reptes globals’, amb Oriol Amat, president de l’Observatori de la Pime de Pimec, Mercè Conesa, directora general de Barcelona Global, i Ernest Sánchez, cofundador i soci director de Nuclio Holding.

A més de l’ISE i l’audiovisual, hem posat el focus en altres empreses i directius que han tingut coses a explicar i celebrar aquesta setmana.

Les empreses de la setmana

kave home

Kave Home, mobles catalans a més de 50 països
Hi ha vida més enllà d’Ikea. El sector català del moble ho ha passat molt malament en les últimes dècades, però hi ha empreses que se n’han sortit i, amb propostes diferenciades, s’han fet el seu lloc al mercat i, a més, creixen. La marca de mobles i decoració Kave Home va assolir l’any passat els 262 milions d’euros de facturació, gràcies a un creixement del 30%, com va explicar la Maria Teresa Coca. L’empresa que dirigeix Francesc Julià Ametller porta tres anys consecutius a l’alça gràcies a la internacionalització –ja és en 46 països– i ara vol sumar-ne nou més i obrir 40 botigues.

Lleida.net deixa enrere les pèrdues
La cotitzada Lleida.net va deixar enrere les pèrdues l’any passat, quan va passar dels 2,7 milions de números vermells a uns beneficis de 840.000 euros. La cotitzada va tancar el 2024 amb una facturació de més de 19 milions d'euros, un 16% més que l’any anterior. "Els esforços que l'empresa ha emprès el 2024 han vist els seus fruits i han demostrat que Lleida.net continua sent una empresa forta i un referent tecnològic en l'àmbit europeu", va destacar el CEO de la tecnològica, Sisco Sapena.

Floox, els carregadors més ràpids
El sector dels carregadors de bateries per a cotxes elèctrics és estratègic de cara a futur, atès que la fi dels automòbils de combustió apunta als elèctrics com la tecnologia predominant. Hi ha empreses catalanes en el mercat, i una d’elles és Floox, que ja ha començat la seva expansió. Com va explicar Josep Maria Casas, aquesta empresa familiar, que dirigeix Jordi Gazo Germà, vol competir amb les grans multinacionals amb el carregador amb més densitat de potència i més compacte del món. El Lynx 240 de Floox carrega una bateria per a fer 250 kilòmetres en menys de 10 minuts, i tot desenvolupat per un equip de 15 enginyers.

Deleito tanca una ronda de 3 milions
La marca gastronòmica d’hamburgueses Deleito inicia l'any 2025 amb un ambiciós pla d'expansió per Espanya. Per dur-lo a terme, ha buscat la inversió privada per mitjà d'una ronda de finançament de 3 milions d’euros, mitjançant la combinació de venture debt procedent del fons Actyus, pertanyent al banc andorrà Andbank, i una ampliació de capital liderada pel fons Ocean Pond Ventures i altres business angels com Joaquim de Toca, fundador de Muji a Espanya i Portugal. L’objectiu de l’empresa que dirigeix Rai Recoder és seguir obrint restaurants per duplicar facturació aquest mateix any.

Els directius protagonistes

Jordi Muntañola Newsletter

La farmacèutica Salvat ha nomenat Jordi Muntañola nou conseller delegat, amb l'objectiu de consolidar l'expansió de la companyia i enfortir la seva presència en mercats clau. Nascut a Barcelona el 1978, Muntañola és doctor en Biologia Molecular per la Universitat de Navarra i MBA per Esade, i té experiència a altres empreses del sector com Laboratoris Esteve, Grup Werfen i Esaote, tant dirigint equips d'R+D com estratègia corporativa, operacions, desenvolupament de negoci i oficina de transformació.

Luis Marquina Newsletter

Com dèiem, el sector de les bateries està en auge. Tant, que la patronal de les bateries d'emmagatzemament AEPIBAL ha multiplicat per vuit el nombre d’integrants en quatre anys. El seu president, Luis Marquina, va explicar en una entrevista a ON ECONOMIA en quina situació es troba el sector, pendent de la regulació, així com la seva importància, perquè l’emmagatzemament de l'energia fotovoltaica i eòlica permeten que l'electricitat no depengui que faci sol, bufi el vent o plogui perquè la llum sigui renovable. En l’entrevista, amb Germán Aranda, explicava també que Catalunya pot ser un actor important en el sector, però necessita una aposta clara per les renovables.

Això és tot per avui. Si t’ha agradat, comparteix la newsletter. Fins a la setmana que ve!