El consell d'administració de CECA amplia les seves dimensions. La patronal que presideix Isidre Fainé i que representa les excaixes d'estalvi i una trentena de fundacions bancàries, compta des d'aquest mes amb un nou conseller: José Sevilla, que el mes d'abril passat es va posar al capdavant d'Unicaja. Amb la seva incorporació s'eleven a nou el nombre de membres, on no hi ha cap dona.

Sevilla compta amb una llarga trajectòria professional. Ha passat per bancs internacionals com Merrill Lynch, però també per diferents entitats espanyoles com BBVA (on va exercir diferents càrrecs de responsabilitat) o Bankia, on va ser conseller delegat des de 2014 i fins a la seva fusió amb CaixaBank el 2021. Després es va incorporar al consell de Renda 4 i ara està al capdavant de Unicaja, que és el que li permet formar part d'aquesta patronal.

El seu antecessor al banc malagueny, Manuel Azuaga, també ocupa una butaca en el consell d'administració de CECA. Abans pel seu doble paper de president de Unicaja i president de Cecabank. Ara, tan sols per aquest últim. Per poder ser conseller en aquesta patronal, es necessita tenir un càrrec d'aquest rang en qualsevol de les entitats que representa.

De fet, la resta de membres del consell d'administració de CECA també són presidents en les seves respectives entitats. Al capdavant hi ha Isidre Fainé, que és president de Criteria Caixa i de la Fundació "la Caixa". I al seu torn, president de la patronal des de fa ja 14 anys. El vicepresident és José Ignacio Goirigolzarri, president de CaixaBank. És per això, que el pes del banc català en aquesta patronal és clau. D'una banda, perquè és el banc més gran del país per nombre d'actius i clients, i per una altra, perquè compta amb dos membres en el consell.

A més del president i vicepresident, hi ha set seients més en el consell de CECA. L'acabat de nomenar José Sevilla, que és president de Unicaja des de fa uns mesos; Manuel Azuaga Moreno, que ha deixat de ser president del banc andalús, però manté la seva posició com a president de Cecabank.

I, també, José Pla Barber, president de Caixa Ontinyent; Juan Carlos Escotet, president d'Abanca; Francisco Serrano Gill de Albornoz, president d'Ibercaja; Josep A. Cifre Rodríguez, president de Colonya Caixa Pollença; I Antón Joseba Arriola Boneta, president de Kutxabank.

Entre els seus membres no hi ha cap dona. A diferència de l'altra gran patronal, l'AEB, on la seva presidenta, Alejandra Kindelán, i la seva directora general, María Abascal, són dones. Així mateix, dels tretze membres que hi ha en el consell de l'Associació Espanyola de Banca, dues són dones. María Dolores Dancusa, que és president de Bankinter. I Cecilia Boned, de BNP Paribas.

Fainé serà president fins a 2030

Isidre Fainé assumeix la presidència de CECA des de 2010 i segons l'acordat en la seva última reelecció (l'abril d'aquest 2024) assumirà aquest càrrec sis anys més, fins a 2030. Els membres del consell van decidir en l'última junta que fos l'empresari català que va seguir en la presidència i van descartar elegir un nou president.

Goirigolzarri també va renovar com a vicepresident. Fins al 2022, la vicepresidència se la repartien entre tres persones. En concret, aquest exercici la compartien el propi Goirigolzarri (CaixaBank); Braulio Medel, que llavors era president de la Fundació Unicaja; i Gregorio Villalabeitia, que exercia com a president de Kutxabank.

Però el cessament de Medel (per la crisi de governança de la Fundació Unicaja) i la sortida de Villalabeitia (perquè Kutxabank va nomenar Antón Arriola president) va portar a CECA a reduir la vicepresidència una persona. Encara que Goirigolzarri és ara l'únic vicepresident de CECA, podria tornar a canviar a futur, expliquen fonts financeres.

Els estatuts de la patronal permeten que pugui ser múltiple. També aclareixen que els consellers exerciran el seu càrrec durant el termini de quatre anys, però poden ser reelegits una o més vegades per períodes d'igual durada.