El mes de maig passat, la junta general d'accionistes de Merlin Propierties va avalar el pla de negoci que la societat immobiliària cotitzada en l'IBEX 35 (socimi) ha elaborat per ser un dels principals agents en la promoció de centres de dades a Espanya i per al qual executarà una ampliació de capital de 1.000 milions. "Una decisió purament econòmica, que no respon a pujar-se al carro d'una moda, sinó a la recerca de més rendibilitats", argumenta Ismael Clemente, conseller delegat de la companyia.

Es coneix que l'objectiu del pla respon a l'interès del capital inversor, perquè "clarament, el mercat ens ha comprat la idea d'apostar pels centres de dades", exposa Clement en demostrar que l'acció ha despuntat -entre un 20% i un 30%- i s'ha estabilitzat en la cota dels 10-11 euros, des que a finals de febrer -amb motiu de la seva presentació de resultats de 2023-, es va anunciar el propòsit de fer l'ampliació per donar entrada a un nou accionista i poder finançar el creixement. "L'inversor particular ha comprat accions sabent que farem una ampliació de capital i, per tant, està disposada a acceptar una divisió a favor d'aconseguir una millora significativa del rendiment net per acció, del benefici per acció," considera, en declaracions a ON ECONOMIA.

Però en preguntar-li si això vol dir que es dirigiran als inversors particulars o a quin tipus d'inversor volen dirigir l'ampliació de capital, Clemente s'escuda en les setmanes que encara queden per davant per estructurar l'operació, que es planteja per abans de l'estiu, per apuntar simplement als grans fons de capital, "perquè és moltíssim més ràpid i fàcil d'executar l'operació". Desgraciadament, les regulacions en matèria de protecció de petits inversors fan inviable, avui dia, fer emissions en primari perquè, amb tanta regulació, els particulars s'han allunyat dels mercats, afirma.

Es tracta d'una circumstància que hauria de revertir-se, segons l'exdirectiu general de Deustche Bank, davant de la necessitat d'incrementar l'estalvi privat perquè es destini a les empreses espanyoles i "intentar tenir més sobirania a la presa de decisions a nivell nacional". Va explicar recentment en la Trobada Empresarial al Pirineu que el sector immobiliari espanyol està cada vegada més en mans d'estrangers i que és "un problema de tot Espanya", ja que, segons ell, mai no s'ha volgut impulsar aquest estalvi privat i s'ha destinat tot al sistema públic de pensions i els dipòsits bancaris.

El sector immobiliari espanyol està cada vegada més en mans d'estrangers

Quan es culmini l'operació, la companyia tindrà "el maneig suficient de les seves finances" per afrontar el següent nivell de desenvolupament dels centres de dades, que afegeix 200 MW de potència. Perquè, a més dels recursos del mercat de capitals, la companyia té una posició de liquiditat de 1.309 milions. Actualment, Merlin té els data centers de Madrid-Getafe, Barcelona-PLZ i Bilbao-Arasur, que són operatius des del 30 de setembre 2023, de moment amb només 9 MW de potència IT instal·lada, dels 60 MW de capacitat total que posseeixen. En aquest sentit, la companyia ha començat en Barcelona-PLZF les modificacions tècniques pilot per adaptar els sistemes de refrigeració a les altes densitats requerides per a la intel·ligència artificial generativa, que aglutina una part molt important de la demanda.

El volum d'inversió que es necessita respecte a les rendes que s'obtindran en un futur, assegura la rendibilitat? Respon Clement que es tracta d'un segment d'activitat al sector immobiliari amb "prou potencial de desenvolupament per justificar la inversió i la contractació de personal dedicat a això i, en tercer lloc, és rendible", justifica el directiu, sabent que en les previsions que la companyia va donar a la junta per a 2024 es parlava que els centres de dades contribuiran negativament a l'activitat de la companyia, afectant el flux de caixa net al final de l'exercici. Això és conseqüència del desfasament temporal entre despeses (pràcticament els corresponents a un any ordinari, en ser ja els centres operatius) i ingressos, "que aniran en augment gradual a mesura que anem disposant de potència elèctrica i equipament IT instal·lat en les diferents ubicacions fins a assolir el seu potencial màxim, previst per al final del segon semestre de 2025".

20240614 TROBADA EMPRESARIAL PIRINEUS Montse Giralt 020
Ismael Clemente, durant la seva intervenció en la Trobada Empresarial al Pirineu. Foto: Montse Giralt

Merlin Propierties celebra aquest any el desè aniversari de la seva constitució per un grup d'antics executius de Deutsche Bank -entre ells Clement- i "estem dibuixant el present dels propers 10 anys, després d'analitzar diversos negocis: ciències de la salut, hospitals, residències, polígons... la decisió s'ha pres: els centres de dades". Espanya té potencial "en centres d'arxivament de dades", ja que els centres de dades coincideixen amb els interessos de les companyies i de la societat.

En les perspectives per a 2024, en absència d'externalitats macroeconòmiques i/o polítiques "que gairebé són ja el pa de cada dia", en les tres categories d'actius principals (oficines, naus logístiques i centres comercials) es preveu un manteniment aproximat de nivells d'ocupació, alhora que les rendes es continuaran veient beneficiades per la inflació, en estar els contractes d'arrendament indexats.

El benefici operatiu continua sent positiu, "positivíssim"

Quant als comptes, el 2023 es va tancar amb uns ingressos totals de 488,3 milions d'euros (incloent rendes brutes de 475,6 milions), un Ebitda de 367,0 milions i un benefici operatiu de 284,2 milions, és a dir, 61 cèntims d'euro per acció, que s'estima que sigui de 59 cèntims per a 2024. L'any passat, el resultat net comptable va ser negatiu, en 83,5 milions, en deduir-se del benefici operatiu la caiguda de valoració dels actius (336 milions) que esperen revertir aquest any?

"Els números verds en una companyia com la nostra depenen molt de les valoracions". "Nosaltres en números verds portem des que vam néixer, perquè els diners que es guanya de veritat són el benefici operatiu que, en el dia d'avui, continua sent positiu, positivíssim, però el que passa és que ens veiem obligats (per la normativa IFRS) a imputar en el compte de resultats la revalorització o disminució de valor dels actius immobiliaris que gestionem. I això et genera guany o pèrdua artificial", exposa Clemente. Per això, l'any passat "semblava que perdíem i després, tanmateix, distribuïm dividend"; la distribució als accionistes va ser de 0,44 euros per acció, sumant 207 milions d'euros.