James Costos ha presentat la seva renúncia al consell d'administració de Grifols, el màxim òrgan de decisió de la farmacèutica catalana. Segons recull la convocatòria de la junta general d'accionistes de la companyia per al pròxim 13 de juny en primera convocatòria, el que fos ambaixador dels Estats Units a Espanya deixarà el càrrec si així ho voten els accionistes.
Costos va ser l'únic membre del consell que no va firmar els comptes anuals de Grifols, publicades el passat 29 de febrer, encara que sí que ho va fer dies més tard, segons va informar l'empresa. La publicació dels resultats anuals de la firma d'hemoderivats va ser objecte de polèmica perquè no comptava amb la firma de l'auditor KPMG ni de James Costos, una cosa que es va justificar assegurant que el conseller independent no estava disponible per a això, però sí d'acord amb el que recollia l'informe.
Una situació que es va donar a la meitat d'una crisi de reputació per les acusacions de maquillatge comptable per part del fons baixista Gotham City Research. Dies més tard, el conseller va firmar els documents i KPMG va ratificar els comptes sense excepcions.
Costos va entrar en el consell Grifols l'any 2020 i compta amb una carrera com a diplomàtic nord-americà, a més de presidir la productora Secuoya Studios. També és membre del consell d'administració de PJT Partners, empresa especialitzada en serveis d'assessorament financer en banca d'inversió.
Nomenament de dues conselleres
Per la seva part, Grifols incorporarà dues noves persones al seu consell d'administració. Es tracta de la francesa Claire Giraut i de la finlandesa Anne-Catherine Berner. Giraut és actual presidenta de la comissió financera de l'Institut Curie i consellera de la farmacèutica Euroapi. Anteriorment, ha passat pels consells del banc Julius Baer, de la biofarmacèutica DBV Technologies i de l'empresa Heurty Petrochem, dedicada als forns de procés per als mercats de refinació.
Quant a Berner, va ser ministra de Transport i Comunicació de Finlàndia, i va ser al capdavant de l'empresa de disseny d'interior Vallila Interior. La finesa també és consellera del proveïdor de diagnòstics Medicove, del grup financer SEB i de l'Institut Finès del Càncer. La incorporació d'ambdues directives suposa ampliar el consell de Grifols de 12 a 13 membres, una mesura que es votarà en la pròxima junta d'accionistes.
En una carta dirigida als accionistes, l'actual president, Thomas Glanzmann, ha qualificat els nous nomenaments com a persones que "aportaran valor afegit en matèria de finances i govern corporatiu". Incorporacions que "consolidaran encara més els estrictes controls que ja s'apliquen per garantir que estem gestionant el perfil financer i l'estructura empresarial amb la claredat més gran possible", ha destacat Glanzmann, que deixarà les seves funcions executives el 2025.
D'igual manera, amb les dues noves conselleres, Grifols estaria complint de forma anticipada amb el futur requisit legal de tenir un 40% de representació femenina en el consell d'administració, una cosa que "demostra el nostre compromís amb la diversitat", ha apuntat el president.
Així mateix, la multinacional catalana sotmetrà a l'aprovació dels accionistes la ratificació dels nomenaments per cooptació de Nacho Abia, el nou CEO, i d'Albert Grifols Coma-Cros i la seva reelecció com a consellers pel termini de quatre anys. La companyia també sotmetrà a votació la reelecció de Deloitte com a auditor dels seus comptes individuals per un període de tres anys, començant des de l'1 de gener de 2014.