La plataforma catalana d’estríming Filmin ha estat notícia darrerament per la informació que el fons d’inversió que té la majoria de les accions, Nazca, estaria buscant comprador per sortir-ne, en considerar complert el seu cicle inversor. El fundador i cap de contingut i desenvolupament de Filmin, Jaume Ripoll, n’ha parlat amb ON ECONOMIA per explicar que no està en perill el futur del projecte tal com el coneixem.

Ripoll assegura no conèixer el procés de venda i creu que es pot tractar de “rumors de mercat”, força habituals a Madrid, on a vegades un fons els fa circular per veure si l’operació genera interès o fins i tot un possible intermediari, com un banc d’inversió, és qui mou la notícia per intentar engegar el procés i treure’n profit. Si està en marxa la venda, afegeix Ripoll, és quelcom que porta el principal accionista, Nazca, i en el que ell i l’equip que dirigeix la plataforma no hi participen activament.

En qualsevol cas, atribueix la possible venda a la normalitat del cicle inversor d’un fons: “Els fons entren i quan porten quatre o cinc anys, si poden, surten. El nostre ara farà cinc anys, és a dir que podria passar”, explica. El que té clar és que si hi ha canvi d’accionistes, sigui amb un nou fons o un soci industrial, ni el projecte ni l’equip estan en risc.

“Si entra un altre fons o un altre accionista, serà perquè seguim fent el que estem fent. No tindria sentit fer una altra cosa”, assegura, ja que Filmin té un posicionament molt clar, que és el que els ha fet créixer en els últims anys, i el diferencia de la resta de plataformes d’estríming, que no s’han especialitzat tant.

L'origen i el creixement de Filmin

Juan Carlos Tous, José Antonio de Luna i el mateix Jaume Ripoll van fundar Filmin el 2007 a Barcelona, com una plataforma independent especialitzada en el cinema d’autor i clàssic. Actualment, té un catàleg de més de 15.000 títols i, a més de pel·lícules, ofereix també sèries, documentals i altres continguts. En els últims anys s’ha llançat també a la producció pròpia.

Films NewCo, propietat del fons Nazca i participat també per Seaya Ventures, controla el 84% de Filmin, mentre que la resta d’accions estan en mans dels seus tres fundadors. Els fons van entrar-hi el 2020, amb una inversió de 20 milions d’euros, per impulsar-ne el creixement i, segons va informar Expansión, Nazca hauria contractat el banc d’inversió Arcano per buscar un comprador per aquest 84%.

Segons la mateixa informació, el fons ja hauria rebut mostres d’interès i ofertes no vinculants, tant d’altres fons com d’empreses del sector –com Telefónica, propietària de Movistar Plus, o Amazon, que té Prime Video–, que valorarien l’empresa en entre 40 i 50 milions.

Filmin va tancar l’any 2023, l’últim del qual hi ha dades al registre, amb una facturació de 22,6 milions d’euros, un 13,6% més que l’any anterior, i va guanyar 1,5 milions, quatre vegades més que el 2022. En els anys en què porta Nazca com a principal accionista, des del 2020, l’empresa gairebé ha duplicat el seu volum de negoci, mentre que l’ha multiplicat per 3,7 respecte al 2019, quan ingressava poc més de 6 milions.